Public Republic Art Studio

В момента е важно да покажем в Европа непознати страници от нашата стара и нова история

5 декември, 2016 от · Няма коментари

Интервю на Десислава Берндт с Фанна Коларова от фондация “Европейска памет Вулфила”

DSC_0019
Фанна Коларова на Първия Немско-български ден на историята в Магдебург 2016г., снимка: desenze

Как и защо беше създадена фондация “Европейска памет Вулфила”? Откъде идва името или какво е значението му?

Търсейки възможност за ефектиктивност на нашата дейност, която е свързана главно с изследвания и популяризиране на историята на България с акцент към близкото минало и българо-германските връзки създадохме фондация. Името на фондацията отразява насоката на нашата дейност. Ние изготвяме и участваме в проекти, които имат връзка с миналото в европейско измерение.

Вулфила е историческа личност от ранното християнство, живял, творил и проповядвал в днешните българските земи, в Никополис ад Иструм, по времето на Сердикийския едикт в 311 година. Той е първи епископ на вестготите, създател на готската азбука, превел тук Библията и „Отче наш“ от гръцки на готски език.

Каква цел преследва организацията?

За нашите цели може да се говори дълго. Основните ни цели са две: 1. Проучването и популяризирането на българската култура и история в България и зад граница и най-вече в Германия; 2. Възпитаването на младите поколения в ценностите на гражданското общество, и в осъзнаването на необходимостта да се пази паметта за близкото миналото като исторически опит в изграждането на бъдещето.

Защо точно на български и немски?

Друг важен акцент в нашата дейност е да разкриваме връзките между двата народа от древността до наши дни и да допринасяме за тяхното популяризиране. Оказа се, че в днешна Германия се знае много малко за историята на България, а това което се е разпространило в последните години тук е силно повлияно от историографията на тоталитарните режими в България и ГДР и на нейните възпитаници.

В момента е важно да покажем в Европа непознати там страници от нашата стара и нова история, и да направим това от позицията на народ, който както някога, отново е стратегическа външна граница на Европейското семейство, носител и защитник на европейската култура.

Кой стои зад тази организация?

Ние сме неголяма група от свободни творци и изследователи. За реализиране на нашите проекти търсим подкрепа по реда, по който правят това всички неправителствени структури на гражданското общество.

Каква е вашата лична мотивация да се заемете с тази дейност?

Първият импулс бе желанието да науча повече за моята лична съдба и за тази на моя род. Бързо се увлякох в изследвания в архивите в България и Германия. Дейността ме събра и с хората, с които работим заедно.

DSC_0018
Фанна Коларова на Първия Немско-български ден на историята в Магдебург 2016г., снимка: desenze

Разкажете ни по-конкретно за дейността и проектите на фондацията?

Първата ни проява беше създаването на мултимедийната изложба “България 1944-1989. Забранена истина”. Тя е съставена от 19 банери, каталог на български, немски и английски, и документален филм.

Изложбата бе открита в София през 2012 г. от президента на Република България Росен Плевнелиев, в присъствието на германския посланик.

1.Sofia.12.Okt.12
Откриване на изложбата в София през 2012 г. от президента на Република България Росен Плевнелиев, снимка: Фанна Коларова

ATT00004
снимка: Фанна Коларова

Изложбата беше показана и в Европейския парламент в Брюксел, през 2013г., в Берлин, а в България е посетила до днес почти 30 града, била е и в Народното събрание.

DSC_0015

DSC_0016
снимки: desenze

Втората ни документална изложба “Желязната завеса – България” е също билингва, на немски и български. Изложбата бе показана на открито в центъра на София през май 2015г..

ATT00007a
снимка: Фанна Коларова

Отново Президентът Плевнилиев в присъствието на германския посланик откри изложбата. В Берлин изложбата бе открита от дългогодишния президент на Европейския парламент и председател на Фондация „Конрад Аденауер“, г-н Пьотеринг.

DSCF0136a
Изложбата на открито в центъра на София през май 2015г., снимка: Фанна Коларова

Информация за нашите изложби може да намерите на сайта:

www.bulgaria1944-1989.eu

Unbenannt

През 2015г. със съдействието и подкрепата на пастор Куличев изготвихме експозиция и открихме Музей на Евангелските църкви в България. Той се помещава в Първа Евангелска църква на ул. Солунска в София.

Темите, които са предмет на вашата дейност са много важни, но доста тежки и емоционални. Какви са реакциите на публиката / на обществеността досега?

Сама дефинирате темите ни като тежки, но нима не бе тежък режимът, в който живяхме до падането на Берлинската стена? Говоря за това като представител на поколението, родено и живяло през този период и като човек не членувал в българската комунистическа партия, и несвързан с политическата полиция и ДС, познал репресиите им още като невръстно дете заедно с цялото ми семейство.

13. Radomir 30.11.15a
Изложбата в гр. Радомир през 2015г., снимка: Фанна Коларова

Реакциите на нашите прояви са отзивите, които чуваме. Те са отразени в книгите за посетители, които предоставяме винаги на разположение на гостите на проявите ни. Има много поощряващи мнения, има и познатите опити за сплашване.

Аз помня много добре онези години, в които нашето общество беше разделено на привилегировани и на безправни, на членове на комунистическата партия, сътрудници и служители на силовите ѝ органи, от една страна и обикновени безпартийни хора, от друга страна.

Това тогавашно разделението е оставило трайни и ясно видими очертания и в разслоението на днешната социална структура на българското общество.

Какво предстои в близко бъдеще?

Тази година излязоха от печат в Германия и в България немското и българското издание на книгата “България под комунистическия режим 1944-1989″, която бе представена в Берлин и в София със съпътстваща я дискусия.

Bulgarien 1944-1989. BG 001

През ноември 2016г. представихме в Берлин документалния сборник на немски език “Flucht aus der DDR über den “Eisernen Vorhang” Bulgariens. Wege-Methoden-Opfer” („Бягство от ГДР през „Желязната завеса” в България. Пътища, методи, жертви”).

Работим и по някои други теми, свързани с близкото минало на България и ГДР, които бихме представили на читателите Ви, когато резултатите са на лице.

Рубрики: Frontpage · Галерия · Гостува ни

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай