Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Ани Петрова

12 септември, 2016 от · 1 Коментар

Интервю на Десислава Берндт с фотографката Ани Петрова

Не само музиката сближава с универсалния си език познати и непознати хора по цял свят. Фотографията притежава същата сила и въздействие.

През август 2016г. както всяка друга година се озовах на Международния Джаз Фестивал в Банско. На концерта на чаровната и талантлива Силвия и нейните португалски музиканти бях завладяна заедно с публиката от нейното изпълнение на фадо и невероятната интерпретация на фадо примесено с джаз. Такива незабравими моменти се запечатват от окото, ръката и сърцето на фотографа, за да останат траен и скъп спомен в нашия живот.

IMG_6671a
Фадо певицата Силвия Митев, снимка: Ани Петрова, ani.petrova

И така, посещавайки след концерта страницата на Силвия във Фейсбук открих точно такива снимки. Интересът и любопитството, кой или по-точно каква личност се крие зад тях ме накараха да „издиря“ въпросния фотограф. В днешното време на непрекъснат интернет достъп и контакт чрез социални мрежи това беше въпрос на едно натискане на името под снимките.

То ме доведе на страницата на Ани Петрова, където пред мен се откри един цял нов свят от преживявания, лица и истории. Надникнете и вие в света на Ани Петрова с това интервю и с прекрасните ѝ снимки.

a27

Ани, какво Ви очарова във фотографията и по-точно в концертната/фестивалната фотография?

Фотографията за мен е начин на изразяване и контакт със света. А концертната фотография е една от красивите страни на този контакт. Когато снимам концерт, имам чувството, че фотоапаратът е част от моите сетива, и то май най-важната; дотолкова съм свикнала да виждам през обектива…

chaina

chaina2
Чайна Моузес на Фестивала Банско Джаз през 2014г., снимка: Ани Петрова, ani.petrova

Даже в случаите, когато не снимам концерт, а само слушам, имам чувството,че не възприемам пълноценно музиката, защото ”не я чувам през обектива”.

jive
Джайв Ейсес на Международния джаз фестивал в Банско, снимка: Ани Петрова, ani.petrova

Joss2a
Джос Стоун на Международния джаз фестивал в Банско 2016, снимка: Ани Петрова, ani.petrova

Политика, хора, пътувания, музика – кое Ви влияе най-много?

Със сигурност не е политиката, въпреки че до 1 юли бях фоторепортер във вестник Новинар, който за съжаление спря да излиза. За него съм снимала от 1995г. много от важните политически събития в България.

Срещите и репортажите с обикновените хора в цяла България – въпреки, че не обичам думата обикновени; всеки е необикновен с някакво свое качество, затова сме го и потърсили – са ме зареждали и обогатявали с много ценен житейски опит.

Пътуванията много ме зареждат – срещаш нови хора, места, култури. Всъщност едно мое пътуване до Тунис стана ”причина” да направя и изложбата ”Лицата на Тунис” през 2010г..

Бях снимала много и различни хора в Тунис, освен историческите забележителности и след като качих снимките във Фейсбук, много мои приятели ми дадоха и идея за изложбата. Даже една приятелка, беше коментирала, че като видяла портретите на хората, имала чувството че ги познава лично. Tова ми даде кураж да направя изложбата.

Вие сте доста успешна като фотограф – Патрисия Каас е избрала ваши снимки. Как се чувствате, това ласкае ли Ви?

patrisia kaas1a
Патрисия Каас, снимка: Ани Петрова, ani.petrova

Не ме ласкае, но е приятно да харесат снимките ти. Аз обичам работата си се опитвам да я върша добре. И тук пак идва място на Фейсбук – всъщност и с вас се запознахме във Фейсбук – бяхте видели снимките ми на фадо изпълнителката Силвия.

silvia

silvia2
Фадо певицата Силвия Митев, снимки: Ани Петрова, ani.petrova

Снимката на Патрисия Каас от премиерата на книгата ѝ в България излезе на 1-ва страница във вестник Новинар, след което тя я качи на своя официален профил във Фейсбук. По-късно разбрах, че тя е доста взискателна към снимките – дори се е наложило да променят корицата на българското издание на автобиографията ѝ заради снимката.

kaas3-2009 ga
Патрисия Каас, снимка: Ани Петрова, ani.petrova

След концерта, тя харесва и съответна снимка от концерта, която включва в книжката към новия си албум. Обичам да снимам такива звезди, защото те те карат да се стремиш към техния професионализъм и да ставаш по-добър.

patrisia kaas klein
Патрисия Каас, снимка: Ани Петрова, ani.petrova

Тази година имах удоволствието да снимам и големия концерт на Лили Иванова в НДК и концерта на открито в ресторант Лебед. Винаги съм се възхищавала на нейния перфекционизъм и уважение към публиката.

lili
Лили Иванова, снимка: Ани Петрова, ani.petrova

Имате три думи – кои Ви описват най-сполучливо?

Бих казала думите, с които бих искала да ме описват, но не знам дали са най-верните и точните: честна, толерантна, професионалист…

С кои хора на изкуството бихте искали непременно да се запознаете? Защо?

С Адел и Ани Лейбовиц. С Адел, за да я снимам. А с Ани Лейбовиц – за да ме снима – може и аз тогава да заприличам на звезда :) :) :)

Кои теми и мотиви ангажират основно Вашите снимки?

Обичам да снимам лицата на различни хора, а също и художници – може би в миналия живот съм била художник, а сега вместо четка имам фотоапарат.

yoka
Iyeoka на Международния джаз фестивал в Банско 2016, снимка: Ани Петрова, ani.petrova

Кое е най-важното при един портрет на концерт?

Да уловиш емоцията – това е важно при всички портрети. По време на концерт обаче е по-трудно, заради осветлението и малкото време – обикновено 3 песни, които са 10-15 минути и затова трябва да си максимално концентриран.

kirkorov
Филип Киркоров, снимка: Ани Петрова, ani.petrova

Снимам концерти, организирани от Бг Саундстейдж и когато има възможност снимам през цялото време. Тогава можеш да направиш и повече снимки, да се обърнеш и към публиката, да проследиш и техните емоции…

madona3
Мадона, снимка: Ани Петрова, ani.petrova

Кое изживяване е имало най-голямо въздействие за Вас като фотограф?

Всички срещи, които ми е дала професията са важни и са ми помогнали да вървя по пътя си. Но срещите с големите творци на България – художници, актьори, музиканти са като уроци – по достойнство и професионализъм. Може би затова обичам да ги снимам. С някои от тях дори станах приятел в живота – какво по-хубаво от това?

Какво следва: изложби, нови проекти…?

Да – сега подготвям изложба – през декември за прекрасната галерия Стубел с работно заглавие ”НОВИНАРски портрети”.

За какво мечтаете?

Много внимавам с мечтите – защото се сбъдват :) :):)
А сериозно – куфарът , фотоапаратът и аз сме готови винаги за нови пътешествия…

Благодаря Ви много за интервюто и Ви пожелавам още много успехи и нови проекти в бъдеще!

Ани Петрова е родена през 1963г. Завършва фотография в Техникума по полиграфия и фотография в София, а също така и инженерната специалност „Комплексна механизация и поточни линии в строителството“ в Техническия университет, София. В началото работи като фотограф на свободна практика за различни организации в Плевен и София, а в последните години като фоторепортер за вестниците Новинар и Поглед. Има многобройни самостоятелни изложби като:

- „Жени фоторепортери” в Клуб на фоторепортера, София
- „Ани и приятели”, „Арт36 и приятели”, „Да си спомним за Георги Трифонов”, „Лицата на Тунис” и „Да нарисуваш художник” в Столичната галерия „Арт36”
- „Жени фоторепортери” в галерия Бургас, гр. Бургас и други.

Носителка е на наградата за фотожурналистика „Черноризец Храбър” през 2011г.

https://www.facebook.com/ani.petrova
Тел.+359 87 712 1655
E-Mail [email protected], [email protected]

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Visual Art · Незабравимо

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Ина Попова // 12 сеп, 2016 //

    Брилянтен професионалист! Ани не е просто фотограф, тя е изключителен творец, чувствен и нежен!
    Аплодисменти!

Коментирай