Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Д-р Емил Илиев

2 май, 2016 от · Няма коментари

Интервю на Десислава Берндт с основателя на Международния Джаз Фестивал Банско Д-р Емил Илиев

Jazz Festival Bansko

Всяка година през месец август в Банско се провежда международният Джаз Фестивал Банско. През 2016г. за 19ти пореден път световноизвестни музиканти ще зарадват с тяхната музика жителите и гостите на Банско. Днес имаме удоволствието да ви преставим новостите за фестивала тази година в разговор с основателя на Международния Джаз Фестивал Банско Д-р Емил Илиев.

http://banskojazzfest.com

02a

Д-р Илиев, скоро предстои 19то издание на Банско Джаз, а 2017г. ще бъде юбилейна за фестивала. Как се чувствате? Радвате ли се, че фестивалът се развива толкова успешно досега?

Аз съм от тези хора, които винаги си поставят възможно най-високи цели в живота си и по тази причина не успявам истински да се зарадвам на постигнатото, защото искам в бъдещето да постигна много повече.

Естествено е да съм доволен от факта, че вече 19 години успявам да съхраня и развия този фестивал. Програмата с всяка изминала година става все по-привлекателна както за българите, така и за гостите от чужбина.

P1120208
Д-р Илиев (в средата) заедно с буги вуги пианиста Аксел Цвингенбергер (вдясно) и саксофонистта Бени Голсън (вляво), снимка: desenze

За голямо съжаление в Банско все още не са създадени условия за разширението и развитието на фестивала и това сериозно ме безпокои. Нашият фестивал е създаден да развие летния туризъм в град Банско и е безспорен факт, че по времето на фестивала градът истински оживява от многото туристи, които го посещават. Но ние все още си стоим на една единствена сцена на площада в града и не се направи поне една голяма зала, където да се открие втора сцена и в която да могат да се провеждат концерти, независимо от метереологичните условия.

DSC_0126

P1110789
Банско, снимки: desenze

Какви изненади и нови музикални открития ни очакват тази година?

През тази година ние удължихме фестивала с цели два дни. Очаквам през осемте вечери фестивалът да бъде посетен от над 50,000 зрители и това ще бъде един своеобразен рекорд.

Поканил съм много добри и известни изпълнители от различни страни. За пръв път на сцената в Банско ще се качат състави от Китай и Япония, които ще демонстрират, че и там магията на джаза завладява изпълнителите.

През изминалата година имах възможност да посетя три джаз фестивала в Китай – тези в Пекин, Шанхай и Гуангджоу. Чух доста китайски джаз формации и мога съвсем отговорно да заявя, че през следващите години на световната сцена ще се появят много нови джаз-звезди от тази страна. Там са създадени прекрасни условия за обучение в техните консерватории, а специалисти от Бърклей мюзикъл колидж са редовни преподаватели в тях.

През месец август ние ще имаме възможността да се насладим на изкуството на едно висококаратно джаз трио от САЩ в състав Сайръс Чеснът, Бъстер Уилямс и Лени Уайт. Те са сред най-елитните джаз изпълнители в момента в света и техният концерт на 10 август ще е едно незабравимо преживяване.

Най-добрият буги вуги пианист в Европа Аксел Цвингенбергер отново ще бъде на нашата сцена, заедно с японския буги вуги виртуоз Кейто Сайто от Япония.

Не мога да не отбележа и участието на три дами, които ще чуем в Банско:

- популярната българска поп и джаз изпълнителка Йорданка Христова, която ще открие фестивала заедно с биг бенд Благоевград под диригенството на Борис Янев,

- една от легендарните италиански поп изпълнителки Нада, която е печелила 9 награди от фестивала в Сан Ремо и ще гостува за пръв път в България на 12 август

- и много известната британка Джос Стоун със своя състав. Тя ще закрие фестивала на 13 август.

Разбира се, в програмата участват още много добри изпълнители от Австрия, Германия, Полша, Израел, Великобритания и други страни.

Какво си пожелавате за юбилейното издание догодина?

Искам най-после да видя построен закрит летен театър в града с поне 3,000 места, където да провеждаме концертите на по-известните изпълнители и да можем най-после да имаме собствени приходи от концертите. Това ще ни позволи да каним още по-известни изпълнители и състави и да доближим фестивала в Банско до най-известните фестивали в света.

Как и какво планирате за развитието на фестивала в бъдеще?

Постепенно фестивалът ще трябва да започне да се самоиздържа и концертите ще станат платени. Настоящата сцена на площада обаче, винаги ще остане безплатна. Фестивалът постепенно ще удължи времетраенето си на две седмици и това ще го развие още повече. Ще открием нови сцени и ще се стремим да достигнем до 200,000 зрители на фестивал.

Какво бихте ни разказали за Ваши други големи проекти?

Аз в момента съм много ангажиран с организацията на световния конгрес по акупунктура на ICMART (www.icmart2016.com), който ще се състои в София от 10 до 12 юни. Има изключително интересна научна програма, която ще бъде представена от най-ярките представители на лекарската общност, занимаваща се с тази толкова интересна и перспективна за здравето на хората дейност.

20160430_171230

Надявам се, че този форум ще допринесе за развитието на акупунктурата и в България.

Д-р Илиев, благодарим Ви за интервюто и Ви пожелаваме много успех при реализацията на Вашите проекти!

Рубрики: Frontpage · Новини · Сцена

Етикети: , , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай