Public Republic Art Studio

Австрийска литература и култура в европейски контекст

22 февруари, 2016 от · Няма коментари

Софийски университет „Св.Климент Охридски”, Австрийска библиотека „Д-р Волфганг Краус” и Посолство на Република Австрия организират цикъл лекции по повод 25-годишнината от създаването на библиотеката, посветени на австрийската литература и култура в европейски контекст.

Лекциите ще бъдат на български език.

Първата лекция ще се проведе на 24.02.2016 г., сряда, от 16 до 18 ч., в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски” (бул. Цар Освободител 15). Лекцията е озаглавена “Херман Брох или орнаментът”, лектор: Борис Минков (Пловдив – София).

Анотация на лекцията “Херман Брох или орнаментът”:

Понятието за орнамент има средищно място в творчеството на австрийския писател Херман Брох. За него орнаментът представлява пълен исторически израз на дадена епоха и нейния стил, като в същото време има познавателни измерения. В своята цялост орнаментът трябва да събере разпръснатите ценностни сектори на дадено съвремие във всеобща и всеобемаща реалност.

Лекцията ще проследи как чрез понятието на Брох за орнамент се организира повествователната структура в произведения като романовата трилогия „Лунатиците“ (1930/32) и „Невиновните“ (1950); как въз основа на неговата цялост се организира и управлява автопоетическата система на Брох; как орнаментът осъществява интермедиални преноси (например между медийните платформи на операта, театъра, църквата, архитектурата). Отново чрез понятието за орнамент ще бъдат разгледани и някои от есетата на Херман Брох: те представляват не ключове за разбиране на белетристичните творби на своя автор, нито са извор на експлицитна поетика. Тези есета са „вътрешно симултанни“ както спрямо художествените произведения на писателя, така и спрямо мащабните му културно-исторически визии.

***

В рамките на цикъла очаквайте още:

Покана

Преди всяка лекция ще продължим да ви представяме накратко нейната тематика.

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Новини

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай