Public Republic Art Studio

Декемврийски разказ

3 януари, 2016 от · 1 Коментар

Виолета Бончева

Friedhof
Photo: Sarahlein*

Фильо Физиев е скръстил ръце на гърдите си и със забавена стъпка маркира разстоянието отзад – напред и отпред – назад, пред собствения си гараж с остъклени врати.

В кооперацията, построена на мястото на къщата му и още три като неговата, той е отскоро. Като го гледам как се тежкарее, явно е горд с новия си дом.
А къщата му беше с колони и фризове и асми … Както и да е.

Учтиво ми подава ръка, започва да ми обяснява нещо за „фактическото положение”, а аз в този момент, си спомням как в последния клас на прогимназията класната му зададе въпроса какъв мечтае да стане.

Всички очаквахме да чуем отговор, характерен за епохата на космонавтите, стохилядниците – тъкачи или строителите на високите комини… Да, обаче – не. Фильо се изпъна решително и изрече: „Гробар.”

На другия ден беше свикан отряден съвет, а пред него нашият Физиев трябваше да даде обещание да не мечтае никога повече за професията „гробар”, която беше в рязко несъответствие със светлите бъднини, в изграждането на които младите хора трябваше да отдадат таланта и енергията си…

Но, както знаем, думите са сила и един ден Фильо започна да заработва трудовия си стаж като багерист и не къде да е, а на гробищата. Без да си дава зор – изкопаваше нормативния брой дупки дневно.

– Трудното е само през зимата – казваше – ако близките посочат стар гроб в дълбокия сняг или в скованата от леда земя… Но, ако се въведе Средносибирския почин, т.е. починалите да се връзват в чували по клоните на дърветата, докато омекнат ледовете – няма проблем… То пък сега едни зими се изреждат – снежинка не пада – абе, ще копаем с багерчето, няма да остане човек непогребан!

Рубрики: Frontpage · Tворчество

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Виолета Бончева // 6 яну, 2016 //

    Към читателите: Приятели, при изпращането на кратката проза последните три реда са изтрити и затова моля извинение, вероятно грешката е моя! Надявам се, че ще бъдат спешно добавени.

Коментирай