Public Republic Art Studio

“Похитеното съкровище на богомилите” от Христо Буковски

3 октомври, 2015 от · Няма коментари

korica-bukovski

След десетмесечна подготовка, издателство „Сиела” пусна по книжарниците новата книга на Христо Буковски „Похитеното съкровище на богомилите”. Ако в издадената преди две години „Опасният „архив” на богомилите” (претърпяла за това време няколко допечатки) авторът все пак изследва по-лесно достъпните сведения и деликатно застъпва становища, близки до популярните им тълкувания, този път отваря „тайните фондове” и следва пътя на неизбежно произтичащите от тях внушения.

Зад величавата история на династичния род, от който произлиза Мага Боян, изплуват потулени драми и компромиси, отворили пътя на Българското ПОзнание върху древни учения и тайнства по нашите земи с практика и завети, изпреварили със столетия Христовите. Като изтъква още в началото, че до Х век, когато изгрява богомилството, християнският свят е познавал поредица от ереси, но те предимно са били свързани с определена личност (монтанизъм, манихейство, арианство, несторианство), или с отношението на група адепти към богословска теза (монофизити, докетисти, монотелити, гностици, иконоборци), с много подминавани исторически факти и свидетелства от древните мистерийни практики на посветените по нашите земи, Христо Буковски показва защо единствено проповядваното от нашите езотерици учение е било наречено от Доминикански орден в Тулуза с името на цял народ: Bulgarorum haeresis, сиреч: „българската ерес”.

Събираният в продължение на 32 години документален материал му позволява да обясни колко сериозни са основанията на папските „божии кучета” и инквизицията, че наистина не става дума за проникновение на една личност, а за изконно Българско учение. Подминавани факти откриват пред автора истината, че съвършените проповедници на Българското учение не поемат на Запад само защото са прогонени от нашите земи, но и като следват историческото движение на духовни идеи от поне шест столетия с неговите традиции и приемственост.

„Все по-натрапчиво виждам, – споделя Христо Буковски – че с поне осем хилядолетния обозрим духовен живот на предците ни зад гърба си, сега много профани се чувстват богоизбрани. На посветените обаче е отредено да са угрижени как да надградят извисеното знание на съвършените, като осмислят техните дирения и – според наставащото Време за Духа – ги покажат във вид, разбираем за съвремените търсачи на ПОзнанието.

Не съм сигурен, че на посветения му е по-лесно да живее. Но се възползва смислено от възможността да е човек.”

За автора:

bukovski_public

Христо Буковски е дипломант на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Повечето му публикации в централния печат са по теми от българската история, християнския духовен живот на българите и обредността в мистичната народна практика. Неговото изследване върху живота, духовната подготовка и въвеждането в мъченичество на плеядата български светци от края на ХVІІІ и началото на ХІХ в., което академичното издателство „Проф. Марин Дринов“ публикува под заглавието „Мистичните полети от страха до любовта“, получи през 2000 г. наградата на Съюза на българските писатели, а за подвига на св. Онуфрий Габровски разказва в романа си „Храначът на магаретата“.

Автор е и на романите „Буенец за братовчеди“, „Да пукне вещерът, горкият“, „Чия игра играхте, Оббов“, „Версия кивот“, „Обсебени“. Други негови книги са „Поздравете оцелелите“, „Уверените“, „Обстоятелства по успеха (журналистически нероман) “, „Шеметът да гълташ жаби (Магичното поле за човешка власт между Бога и Сатаната в проходжийската теория на нашия народ) “, „Избраницата на Константин Велики“, а богато илюстрираните му исторически очерци „България“ и „София“ са издадени в луксозни томове на английски, немски, френски, испански, италиански и руски език.

„Похитеното съкровище на богомилите“
автор: Христо Буковски
художествено оформление: Дамян Дамянов
обем: 432 стр.
цена: 15 лв.
изд. Сиела

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Модерни времена

Етикети: , , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай