Public Republic Art Studio

100 години българско кино във филмотечно кино “Одеон”

26 септември, 2015 от · 1 Коментар

popzlatev2
Режисьорът Петър Попзлатев

Уникална безплатна прожекция на българския документален филм “Коми, хората” от 1984 г. можете да гледате в понеделник, 28 септември от 16.30 ч. във филмотечно кино “Одеон” в столицата.

“Коми, хората” е документален филм за българите, откликнали на възможността да гурбетчийстват в Коми, СССР през 70-те години на миналия век. Скалпелът на сценариста и режисьор Петър Попзлатев не се колебае да направи точен психологически разрез на мисленето на българина, принуден да приеме заточението в Предсибирските планини като единствен изход от мизерното си съществуване.

Едва завършен, филмът бива спрян, след като е получил голяма награда в Ньон, Швейцария и е забранен за разпространение у нас и в чужбина. От органите на МВР са иззети изходни материали, включително негатив. На режисьора Попзлатев негласно не се дава възможност за каквато и да е работа в продължение на повече от две години.

Във вторник, 29 септември от 16.45 ч. отново в кино “Одеон” е прожекцията на “Аз, графинята” – друг знаков филм на режисьора Петър Попзлатев.

“Аз, графинята” е български игрален филм, завършен през март 1984 г. Само падането на Берлинската стена и режима в България направи възможно излизането на филма на екран на 15 декември 1989 г.

Това е заглавието на филм, накарал Европа да ситуира българското кино като живо, съществуващо далеч от пропагандните плачове на гаснещия соц. реализъм.

Петър Попйорданов, Светлана Янчева, Ицхак Финци, Катя Паскалева, Кръстю Лафазанов, Христо Гърбов, Вълчо Камарашев и Александър Дойнов станаха известни след разпространението на голям екран на “Аз, графинята” във Франция – 11 месеца на екран в сраната, в САЩ – с премиера в Гринуич Вилидж, в Португалия и Италия на голям екран, както и във всички страни на Средна Европа.

На фестивала в Берлин през 2009 г. “Аз, графинята” е единственият български филм, с който бива отпразнувана 20-годишнината от падането на Стената и комунизма в Европа, след което арт кината в Германия задържат на екран заглавието в продължение на 2 години до 2011.

Ето някои от 17-те награди на филма, който имаше своите 600 000 зрители през 1990 година в България и безспорно е най-гледаното заглавие от българското кино, произведено през 90-те години на миналия век.

Голямата награда за най-добър филм в Торино, Италия, връчена от Нани Морети и Алберто Барбера.
Голямата награда за най-добър европейски дебют на фестивала в Анже, Франция, връчена от Анри Алекан.
“Сребърен Дофин” за режисура в Троя, Португалия и “Сребърен Дофин” за операторско майсторство.
Номинация за наградата “Лейди Чаплин” в Единбург и ФИПРЕСИ НАГРАДА – Варна, както и главна женска роля на Светлана Янчева.

Това е филмът, който се превърна във визитна картичка за европейското бъдеще на последвалото българско кино, след като “отвори врата” за 12 българо-френски копродукции, финансирани от Френския национален филмов център в Париж.

Цялата програма на кино “Одеон” можете да намерите тук.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Art Scene | 100 години българско кино във филмотечно кино “Одеон” // 27 сеп, 2015 //

    [...] Източник: Public Republic Линк към статията: 100 години българско кино във филмотечно кино “Одеон” [...]

Коментирай