Public Republic Art Studio

Изравяне на Психиката: Социалната история на психиатрията в НРБ

23 септември, 2015 от · Няма коментари

Poster

На 24 септември 2015г. (четвъртък) от 18:30 Центърът за култура и дебат Червената къша открива “Историко-антропологична изложба с архивно фотографии и инсталация – симулация на психиатрична консултация от комунистическо време”. Творбите на Джулиан Шехирян (САЩ / България) ще бъдат изложени в зала “Андрей Николов” до 9 октомври 2015г. (петък).
Смесица на научните търсения и на творческата чувствителност, тази изложба представя концепции и анимации на автора в сътрудничество с американския композитор Дилън Бърчет. Откриването ще започне с въведение от Джулиян Шехириян в Червената зала.

“Изравяне на Психиката” предлага нов поглед върху социалните истории на психиатрията и психичните заболявания през комунистическия период. С научен анализ и фотографии показва живота в психиатрични болници, а мултимедийната художествена инсталация поставя едновременно антропологическия и историческия въпрос: Как българинът е преживявал психичните си кризи в социална, културна и политическа среда, която е била доминирана от материалистически разбирания за тялото и личността? Инсталацията симулира физически и психологически пространството на стандартната психиатрична консултация от комунистическия период.

През 1950 г. с декрет в СССР, научната работа на Павлов (върху физиологията и нервните системи) се обявява за единственият научен подход към изучаването на човешката психика и лечението на психичните заболявания. В България съветският психиатричен модел се налага насилствено само десетилетия след първите сериозни стъпки към прилагането на разнообразни и модерни подходи в разбирането и лечението на психичните заболявания (през периода 1890-1950). Съветският модел се интересува много повече от биологичните и физиологичните измерения при психичните заболявания, отколкото от анализа на не-емпиричните, психологичните феномени. Частната практика е забранена. Алтернативните практики за психотерапия – подтиснати. Това води до широко разпространено медикализиране на психичните кризи, и практиката на въдворяване в институции на “не-нормални” лица за неопределено време. ‘Психиката’ се оказва отхвърлена и на нейното място тялото се превръща във водещия обект за анализ и лекуване.

Вместо безучастно да осъди психиатрията в НРБ, идеята на изложбата е да провокира по-дълбоко изследване на социалните и научните представи за психичните заболявания през комунистическия период. Това изследване тръгва от въпроса: какви са човешките и културните последици когато едно правителство реши да стандартизира или потиска определени подходи към поддържането на душевното здраве? Уникален поглед към социалната история на психиатрията и психотерапията в България от вън – от младия изследовател с български корени в САЩ Джулиян Шехирян.

Джулиян Шехирян е интердисциплинарен изследовател на социалната история на психотерапията и психопатология в България и САЩ. Използва методите на oral history, архивистиката и етнографски методи. Фулбрайт стипендиант в България.

Дилън Бърчет е американски композитор, работи като Skittish Arm. През месец септември, музиката на Skittish Arm беше пусната на “Аларма Пънк Джаз” (БНР).

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай