Public Republic Art Studio

“Афера с непознат” от Луиз Даути

17 август, 2015 от · Няма коментари

Новата книга на ИК „Хермес“

barz triumf

За книгата:

Ивон Кармайкъл е изградила с упорит труд живота, за който е мечтала: успешна кариера, красив дом, стабилен брак и две деца. Високоуважаван експерт по генетика, тя често изнася презентации пред комисии на Парламента. След едно такова заседание очарователен непознат я заговаря. Случайната среща води до нещо, което Ивон никога не е вярвала, че ще й се случи – бурна и страстна афера.
И като на шега улегналата и разумна жена се впуска във вълнуваща, но доста странна връзка. С любовника й се виждат тайно, не казват имената си, не говорят за семействата си, не разкриват лични подробности.

В началото Ивон вярва, че извънбрачната връзка няма да попречи на останалата част от живота й. Но ситуацията бързо излиза от контрол. Няколко месеца по-късно Ивон Кармайкъл се озовава в съда. На подсъдимата скамейка. По обвинение в убийство.

Бумът на еротичните романи и реалността, или причината за написването на „Афера с непознат“

Със сензационния успех на трилогиите на Е. Л. Джеймс и Силвия Дей еротичната вълна заля световния книжен пазар преди три години и все още не отшумява. В резултат на това множество не само прохождащи, но и утвърдени писателки предложиха своите пикантни истории за страст и похот, а милиони жени ги изчитат на един дъх. Неминуемо тази тенденция в романите предизвика множество разпалени дебати и постави редица въпроси за това какво харесват жените.

Като писателка подобни въпроси започва да си задава и Луиз Даути. И когато написва пролога, в който главната героиня – успяла жена на средна възраст, очаква присъдата си на съдебната скамейка, тя съзнава, че иска да предложи своята гледна точка по темата за еротиката и себеутвърждаването на жената. Сюжетът вече започва да придобива ясни очертания: интелигентната и разумна Ивон е достигнала онази критична точка в живота си, когато се нуждае да постъпи неразумно. Когато чаровният непознат я заговаря, тя прави една от малкото необмислени постъпки в живота си – последва го в параклиса крипта под Уестминстърския дворец и така поставя началото на извънбрачната си връзка с него.

Вярна на критичното мислене и социалната си ангажираност, Луиз Даути не обрисува шаблонната история за красивия непознат, който се оказва мултимилиардер и се превръща в голямата любов на главната героиня. Тя избира другата гледна точка – тази, която отразява по-правдиво реалността. Последвалите в романа събития будят множество въпроси за разликата между любовта и страстта, за истинското лице на изневярата и доколко тръпката може да осмисли живота ни.

Без нравствени наставления и морални присъди, Луиз Даути ни кара да преосмислим втълпените ни наивни представи за романтика и страст, като в същото време деликатно вплита темата за женската уязвимост. Накрая, оставена на милостта на съдебната система, Ивон обобщава: „Стабилността и сигурността са удобства, които човек може да замени за вълнуваща тръпка, но никога не може да ги откупи обратно“.

Луиз Даути: „Моята героиня не е Ана Каренина или мадам Бовари; тя е смела и поема отговорност за действията си“.

Afera_doughtynewweb_2588403b

Английската писателка Луиз Даути е авторка на шест романа, но големият успех идва с „Афера с непознат“. Книгата се превръща в бестселър във Великобритания, след което е издадена в 24 държави. Съчетанието от еротика, трилър и психологическа драма, както и отличният стил на писане, печелят на авторката не само хиляди положителни читателски отзиви, но и високата оценка на критиката. Носителка на редица награди, Луиз Даути е и член на журито на престижните литературни конкурси Букър и Ориндж. Тя пише статии за „Гардиън“, „Индипендънт“, „Дейли Телеграф“.

Отзиви:

Луиз Даути постига съвършеното темпо и психологическа острота, като придава ново измерение на иначе баналното чувство за вина след изневяра. (Ню Йоркър)

Напрегнат и въздействащ разказ, вълнуващо четиво, подтикващо към дълбок размисъл. (Дейли Мейл)

Завладяващ роман. (Съндей Тайм)

Даути е отлична разказвачка, която умее да създаде напрежение до краен предел. (Съндей Тайм)

Въздействаща предупредителна история за това какво се случва, когато фантазиите замъглят реалната преценка. (Гардиън)

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай