Public Republic Art Studio

България ще бъде страна на „фокус” в изложението viennacontemporary 2015

25 юни, 2015 от · Няма коментари

vienna
Снимка: Miroslav Petrasko

ВИЕНА. По време на изложението за съвременно изкуство viennacontemporary, което ще се проведе от 24 до 27 септември 2015 г. в реконструираната Marx Halle (Karl-Farkas-Gasse 19, 1030 Vienna), България ще бъде тазгодишната страната на „фокус” – Focus Bulgaria, съобщиха организаторите на арт форума в австрийската столица.

След като през 2012 г. 70% от изложението ViennaFair (от декември 2014 г. името му е viennacontemporary) беше придобито от руска компания RDI Group, за което artnovini.com написа, новите собственици запазиха основния формат на експото и по традиция една от най-очакваните новини (освен броя на участниците) продължи да е коя страна ще бъде избрана в проекта Focus. През 2012 г. вниманието на организаторите и на публиката беше фокусирано към Азербайджан, Грузия, Казахстан, Украйна и Беларус, през 2013 – към Грузия и Полша, а през 2014 г. – към Азербайджан.

От пресслужбата на viennacontemporary допълниха, че изборът на България е по инициатива на Елена Тодорова, президент на известната The Hugo Voeten Collection в Геел, Белгия; кураторката Яра Бубнова, която освен директор на „неправителствения” Институт за съвременно изкуство (ICA-Sofia), e зам.-директор на Националния музеен комплекс, т.нар. „Квартал 500” – направление „Чуждестранно изкуство”, Весела Ножарова от кураторската фондация „Изкуство – дела и документи” (Art Affairs and Documents Foundation) и пловдивчанките Веселина Сариева и Катрин Сариеви, основателки на едноименната фамилна галерия Sariev Contemporary и Open Arts Foundation.

През тази година, в рамките на viennacontemporary, проектът Focus Bulgaria ще покаже представителна селекция на съвременното българското изкуство от частни колекции и от големите български галерии, се казва още в съобщението.

В арт изложението, което е най-голямото за съвременно изкуство в Австрия, и чиято основна цел е популяризирането на изкуството на страните от Централна и Югоизточна Европа, ще участват над 80 галерии от Австрия, Азербайджан, Белгия, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Унгария, Италия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Испания, Южна Корея, Швейцария, Турция и Обединени арабски емирства, както и много арт организации и световноизвестни музеи.

Още интересни Арт новини можете да намерите на www.artnovini.com

Рубрики: Frontpage · Гостува ни · Новини · Около света

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай