Public Republic Art Studio

Филийка с маргарин

14 юни, 2015 от · Няма коментари

Mартин Ралчевски

(по действителен случай)

flamme
Снимка: Ben Blash

Познавам една жена, която работи като продавачка на свещи в столична църква. Понякога, особено около църковни празници, разказва интересни неща. Често съм се изкушавал да споделя на свой ред преживяванията й, но после винаги съм се отказвал, защото съм го смятал за нередно.

На Великден обаче (2013 г.) толкова се изненадах, натъжих и едновременно трогнах от чутото, че реших: случилото се трябва да стигне до повече хора.
В ранния следобед в неделя, тоест в първия ден на Великден, обикновено храмовете са полупразни. Хората, които са се черкували през нощта на Великденската служба, не отиват втори път в неделя, а тези пък, които не са били през нощта, обикновено отиват сутринта. Затова в неделния следобед няма хора, само от време на време влиза някой да запали свещичка. Така е до края на деня – тихо и спокойно.

Момчето, по-точно мъжът, който влезнал този ден, бил явно от хората, които са пропуснали и нощното, и сутрешното Богослужение. Той пристъпил плахо към мястото, където се продават свещите, но не поискал свещ, а мълчаливо стоял, навел глава. На възраст бил около двадесет и петгодишен, лицето му било тъжно, но благородно, а облеклото – прилично.

Жената била изморена от нощната служба и като го видяла, че нещо се суети, не го притеснила, а го оставила на спокойствие да реши какво иска. Момчето доста дълго мълчало, все с наведена глава.

– Извинявайте, но… дали можете да ми дадете нещо да хапна? – престрашило се най-накрая то.
Жената се стъписала. Тя била чувала подобни молби и друг път, но никога от такъв млад, скромен и спретнат мъж.

За съжаление, въпреки празника, в църквата нямало нищо. Тя се натъжила. Искала да помогне, но не знаела как.
– Съжалявам, момче – казала, – но наистина няма какво да ти предложа, освен… ако нямаш против… да ти дам моя обяд, но той е… доста скромен. Това са две намазани филийки, с маргарин и сол.

Изричайки тези думи, тя се притеснила, че момчето, може би, ще се обиди и виновно вдигнала рамене в знак на съчувствие.
За нейна изненада то се усмихнало и казало:
– О! Сърдечно Ви благодаря. Аз много обичам филийки с маргарин.

Тя бръкнала в старата си чанта, разгънала найлоновото пликче и му ги подала. То ги взело и набързо ги изяло пред очите й.
Тя се натъжила. Огледала се и видяла, че в този момент, в храма няма никой. Казала му да я изчака, излязла от стаичката, отишла пред иконостаса и потърсила дали някой не е оставил там нещо в дар. За нейна радост открила две великденски яйца. Взела ги и поуспокоена се върнала. Подала ги, като предполагала, че той ще ги обели и изяде пред нея. Момчето обаче внимателно ги прибрало в джоба си. После й целунало ръка и казало:
– Много, много ви благодаря. Ще ги занеса вкъщи, за да се чукнем с моето момиче за Великден.

– Ти имаш приятелка? – спонтанно попитала жената.
– О, да – отговорило момчето, – имам… годеница. Само дето аз… от известно време съм без работа и я докарахме дотам, че… нямаме пари дори за ядене… Но аз вярвам, че скоро нещата ще се подредят.
– Ще се подредят, моето момче. Ти само вярата си не губи – отвърнала жената, просълзена.
Момчето едва забележимо се усмихнало, благодарило й отново и си отишло.

Послепис

Народът вярва, че по време на големи празници, особено на Великден, Христос идва при нас в образа на странник, просяк или болен, за да изпита сърцата ни.Но човешките сърца се изпитват, само ако са живи. Иначе другото го знаем – ако са окаменели, винаги ще намерим извинения.

Малко по-късно

Както може да се предположи, като изпратила момчето, жената се позамислила какво ще хапне до вечерта.
След около час в църквата влязъл непознат мъж. Запалил много свещи , поклонил се пред иконите и ги целунал, а на излизане й оставил кошничка с лакомства, да се почерпи за Празника.

Разказът е от сборника “Емигрант”, изд. Сиела

emigrant

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Модерни времена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай