Public Republic Art Studio

“Пиеса за теб” на сцена отново на 9 юни

8 юни, 2015 от · Няма коментари

piesa1

„Пиеса за теб” – един от последните спектакли на Ани Васева ще видим отново на 9 юни, от 19:30, в Френски институт в България (площад „Славейков”).

„Пиеса за теб” е авторски спектакъл на Ани Васева, която за пореден път избира един от най-талантливите родни театрали Леонид Йовчев, този път за да изиграе „космическа принцеса”. Изпълнението на Леонид Йовчев е изключително. Зловещо момиченце, въплъщение на уюта, извънземно, чудовище, първична материя – актьорът се превъплъщава в ред смайващи форми с виртуозна прецизност, удържана на ръба на физическите възможности.

В рамките на MЕТЕОР Ани Васева и Леонид Йовчев разработват нова театрална форма, постигната чрез специфична техника – актьорска, гласова, текстова. Чрез този театрален език „Пиеса за теб” създава уникален свят на извънредни същества, които живеят едновременно в уютния свят на миналото и сред безбрежния космос.

Текст, режисура, и костюми: Ани Васева
С: Леонид Йовчев и Александър Узунов
Графичен дизайн: Мира Тишева
Фотография: Борис Делчев

Спектакълът е осъществен от МЕТЕОР с подкрепата на Френски Институт в България.
Цена на билета : 10 лв. Каса : Френски институт в България

„„Пиеса за теб” е красива и грандиозна, така, както са само пиесите на Ани Васева. Несравнимо различна от всичко, което се случва в българския театър, работата й дори не бива да бъде причислявана към него. В процеса на тази работа Ани Васева изработва други форми, други техники, собствени жанрове. А това изисква нов начин на гледане и напълно различен начин на възприемане.”
Моника Вакарелова, Литературен вестник

„Пиесите на Ани Васева винаги приключват много бързо. Ръкопляскания и ти се иска всичко да започне отначало. Единственото, което ти остава е да признаеш гения, но ти звучи някак излишно.”
Алиса Клементайн

„Когато всички имаме доверието, че хората до нас поставят работата си над всякакви дребни лични интереси, капризи, суета, тогава лудостта и рефлексията са едно и също. Става възможна фината, сложна работа на множество пластове, в която се раждат най-разюзданите чудовища.”
Ани Васева в разговор с Анастас Пунев, Литературен вестник

Ани Васева е театрален автор и режисьор. Между най-познатите й спектакли са “Пиеса за умиране” (2010), “Франкенщайн” (2011), „Всичкоядецът” (2012), “Фаетон: изверги” (2013).

„ПИЕСА ЗА ТЕБ е спектакъл за неразличимата точка, където бъдещето се превръща в минало, очакването – в спомен, детството – в напреднала възраст, новото начало – в повторение. Отвъд мъгливия хоризонт на меланхолията се формира нов свят. Свят, в който космосът тепърва се създава и едновременно с това избухва в зрелищен финален взрив. В тази временна вселена възрастта, полът, личната биографията и споменът са двузначни, разтегливи и изменчиви понятия. Там всичко се движи между най-конкретното и най-абстрактното.”
Ани Васева

За повече информация: http://desorganisation.org/

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Новини · Сцена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай