Public Republic Art Studio

Из “Безкраен пъзел” от проф. Франк Клоуз

1 юни, 2015 от · Няма коментари

puzzle
Снимка: Kevin Dooley

ФАЙНМАН, ШВИНГЪР И ТОМОНАГА (И ДАЙСЪН)

Файнман и Швингър не са сами – в Япония Шиничиро Томонага също е разрешил загадката. Фриймън Дайсън доказва, че и трите теории в основата си са еднакви. Файнман, Швингър и Томонага получават Нобелова награда за КЕД. Дайсън обаче е пропуснат.
По време на войната в Япония Шиничиро Томонага е човекът, който поддържа теоретичната физика жива. През 1943 г., интелектуално изолиран и подтикнат само и единствено от теорията, Томонага създава математическа рамка, която се справя с безкрайностите на КЕД. Публикува я на японски език. В онзи момент отместването на Лемб и аномалният магнитен момент на електрона били далеч в бъдещето. По време на участието на САЩ във войната колегите на Швингър и Файнман разработвали експерименталните техники, които ще доведат до откритията на Лемб.

Томонага научава за важните експерименти, представени на Шелтър Айланд, не от статия в научната литература, а от новинарска публикация в японски вестник. Физикът съпоставя резултатите със своята теория и открива, че те си съответстват. След което незабавно изпраща писмо до Опенхаймер.
Каква ирония само! Томонага създавал теорията в Япония, докато Опенхаймер ръководел Файнман, а косвено и Швингър, в проект, който поставя Япония на колене . Едва след това те на свой ред публикуват собствените си версии на теорията. Ето как Опенхаймер се оказва пътят, по който плодовете на японската теоретична физика достигат до лидерите на американската наука.

Скоро научните трудове на Томонага и неговите ученици започват да се превеждат на английски език. Изведнъж се появяват три теории за това как да се справим с безкрайността, докато само месеци по-рано не съществувала нито една. В този момент на сцената се появява младият английски математик Фриймън Дайсън.

Авторът има предвид проекта „Манхатън“ за разработване на атомната бомба.

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай