Public Republic Art Studio

Синьото, във всичките му разновидности, е любимият цвят на художниците от XX в.

30 май, 2015 от · Няма коментари

blue
Снимка: David Gunter

СТОКХОЛМ. Шведският учен Мартин Беландер (Martin Bellander), докторант по психология в световноизвестния Каролински институт (Karolinska Institutet), установил, че в края на XX в. най-използван от палитрата на художниците е синият цвят. За своето проучване аспирантът е изследвал спектрограмите на 94 526 картини, създадени между 1800 г. и 2000 г., и стигнал до извода, че някои цветове имат по-осезаемо присъствие в различните видове изкуства, съобщава artnet.com.

По време на своята работа Беландер е използвал базите данни на BBC Your Paintings, Google Art Project, Wikiart и Wikimedia Commons. Той установил, че за разлика от филмовите трейлъри, при които са предпочитани различните нюанси на оранжевото, в изобразителното изкуство – най-вече в живописта, се срещат повече сините цветове.

Според младият учен, има няколко причини, които обуславят тази тенденция – от чисто художествени до съвсем тривиални: по време на Първата световна война (1914-1918), например, синият цвят е много популярен сред художниците, които по всяка вероятност са вдъхновени и доразвиват концепцията на т.нар. „син период на Пикасо” (Picasso’s Blue Period, 1901-1904); в края на XX в. цената на сините пигменти, които винаги са били много скъпи, вече са напълно достъпни; все по-пълната информация за токсичността на кадмия, който е съставна част на червените, оранжевите и жълтите бои; и, разбира се, влиянието на неумолимото време – по всяка вероятност с годините много от пигментите променят цвета си…

Ерин Блекмор (Erin Blakemore), от американското издание Smithsonian Magazine, обаче смята, че доминирането на синия цвят може да се дължи и на факта, че при цифрово изображение, много често тъмните участъци от картините изглеждат синкави, което по някакъв начин компрометира изследването…

Дали идва края на синята „арт треска”? Според последните проучвания, публикувани в края на февруари т.г. в академичното интернет списание PLoS ONE, най-споделяните „онлайн”-цветове са червеният, розовият и виолетовият.

В средата на декември м.г., от компанията Pantone определиха за „Цвят на 2015 г.” (Color of the 2015) виненочервеният, или Marsala (18-1438), припомнят от artnet.com.

Още интересни Арт новини можете да намерите на www.artnovini.com

Рубрики: Frontpage · Гостува ни · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай