Public Republic Art Studio

Неделя, 03.05.2015

4 май, 2015 от · Няма коментари

Станислава Тодорова – Стенли

Дневниче,
Неделя е. Един сладък ден, най-сладкият преди новата седмица, защото ти остава още малко да си починеш преди да потънеш в ангажименти. Затова неделя заслужава сладък завършек. Избирам да направя един любим кекс с малини. Вече за трети път ще го правя, защото е изкусително вкусен, различен, хрупкав, деликатен, като нежна целувка. Отварям тефтера ми с подбрани рецепти и зачитам:

Бърз кекс с малини
2 ч.ч. пресято брашно
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.ч.кис. мляко
Лимоновият сок на половин лимон
Настърганата кора на половин лимон
2 суп. лъж. мазнина (олио или масло)
1 ½ захар
50 г. орехови ядки
1 яйце
150г (1ч.ч.) замразени малини

Приготовление:
Подготвя се сместа. Формата за печене се омаслява и се отупва с брашно. Пече се около 30-40 минути.


Държа в камерата две пакетчета замразени малини именно за момента, в който ще ми се отвори настроение точно за този кекс. Кети се навърта наоколо. Ако имаш продуктите, става наистина много бързо. Забърквам всичко за десетина минути. Отупвам тавичката с брашно, изсипвам сместа, набучквам отгоре малините. Красота! Включвам печката. Програмирам я на 40 минути и вече започвам да се облизвам като котарак. Катрин е в еуфория, иска кекс и наднича през прозорчето на фурната, като се пази да не се опари. Знае как, защото е препатила. ;)

Изненадите в днешния ден за Катрин продъжават. След специалната закуска решавам да я заведа в зоопарка. Уговаряме се с приятелка и с децата ни се разхождаме повече от 2 часа в Софийската зоологическа градина. На тях най им харесват мечката, която се изправя на два крака и лови с уста ябълки във въздуха; понито, което яде безспирно трева от всички деца, които му дават; гълъбите, които се скупчват над натрошените солети; пеликаните, които завират главите си във водата, а после вдигат смешно клюновете си нагоре, и естествено тигърът, лъвът, и вълкът, които дремят апатично на обедното слънце и не им пука от непрестанните викове на малките посетители, които си умират да ги събудят.

След зоопарка се прибираме в хубаво настроение. Обядваме и потъваме в прекрасна следобедна дрямка.

Аз ставам около 4ч. следобед и заедно с майка ми се приготвяме за пътешествие в Централна Америка. За три часа обикалям Панама, Коста Рика, Никарагуа, Хондурас, Ел Салвадор и Гватемала. Минавам по Панамския канал, изследвам шлюзовете, топвам се в Атлантическия и Тихия океан, поря вълните с лодка в Карибско море, посещавам 6 вулкана, 5 столици, 2 джунгли, 2 резервата, 1 древно селище на маите, 3 тържища, 2 супер луксозни хотела, 2 хостела, 1 сватба, сменям 2 рент-а-кар коли, 2 автобуса, 5 самолета, няколко валути…

Не, не съм купила от онези вълшебните летящи килимчета. Просто с помощта на няколкостотин снимки и увлекателния разказ на моя любим брат се пренасям по неговите стъпки на вълнуващо 25-дневно пътешествие, което той предприема с неговата приятелка и още няколко приятели, за което пътуване първопричината е покана за сватба, а в последствие се разгръща в добър предварително прецизиран маршрут, изпълнен блестящо и естествено не лишен от изненади и предизвикателства.

Катрин се вдъхновява от разказа на вуйчо си, обува кънките в хола и започва да обикаля с тях апартамента. Майка ми и аз й се радваме и прекарваме една приятна неделна вечер. Когато трите момичета сме заедно, не ни трябват нито новини, нито филми, нито музикални формати. Достатъчно е да оставим Катрин да рисува балерини и рок-китаристки и смехът не закъснява.

Майка ми ни приготвя неустоимо вкусни шницели, правим си голяма шопска салата към тях, пием вино и се радваме на живота.

Дневниче, дни като тази неделя не те остават да мислиш много върху смисъла на живота, откъде идваме, накъде отиваме и защо така. С правилните хора на правилното място всекидневието се осмисля, обогатяваш се и вървиш напред.

Лека нощ, дневниче! Луната ми блести, затварям очи и и мисленно потеглям с мъжа ми на космическо пътешествие, което само след няколко години, както учените обещават, ще бъде поредната регулярна дестинация. ;)

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай