Public Republic Art Studio

Четвъртък, 30.04.2015

1 май, 2015 от · Няма коментари

Станислава Тодорова – Стенли

Дневниче,
От четири дена се каня да започна да ходя на фитнес. Значи е четвъртък. За малко да стъпя първо с левия крак на паркета. Четвъртък ми е един особен ден, любим ден. В четвъртъците ми спори, обикновено се чувствам тонизирана и жизнеутвърждаваща. Един бананов шейк ми помага да започна прекрасно деня. Чудя се да седна ли да прочета новините в сайтовете или да остана в добро настроение. Сещам се за една приказка на мъжа ми: „В Германия няма да гледам българска телевизия. Ако гледаш новините, така се депресираш със станалото на пътя, във влака, във военните бази, в рудниците, в болницата, на улицата, в училището, в банката, в икономиката, напоследък и в телевизията, че не ти трябва да знаеш.“ Ежедневният многократен пакет с неприятни до ужасни новини те преследва във всяка новинарска емисия с такова настървение, че много вече са свикнали с това и са жадни за още сензационни неща.
А бе хляб и зрелища. (Юлий Цезар)

Като казах хляб, българинът драстично е намалил количеството на изядения хляб за сметка на зрелището. Появяват се и трайно се въртят едни силно жълти телвизионни формати, вестници като цяло не се четат, с изключение на един жълт уикендов вестник, в който има много клюки за нашумели хора. Някои от тях не са известни по смисъла, че са направили нещо изключително в областта на култура, хуманитаристика или икономика например. Те са се прочули от скандалните си участия по медии с разкрепостено поведение, натрапваща се, преминала през корекция визия, помпозност за проявяване на вкус чрез закупуване на скъпи предмети и аксесоари като заявка за висок социален статус и успех.

По принцип не чета и не гледам жълти предавания, но преди няколко седмици се оставих да ме затрупат булевардните новини и „личности“. Бях при майка ми. Изчетох уикендовия вестник, после тя ми даде нашумяла книга, в която се разказва за „успяла“ в България жена, чрез „отзивчивост“ към мъже на всякакви позиции, включително мутри, футболисти, престъпници, собственици на клубове, ресторанти и други, както и за отколешната система на работа в някои модни агенции, равни на домове за проституция. След това изгледах едно жълто предаване по незначителен канал, където всички успели каки и батковци празнуваха някакъв рожден ден, занимаваха зрителя как и за колко пари са облечени, какви са им бъдещите творчески планове в музикалния фолк бизнес, модата, спорта и тем подобни.

Накрая на предаването вече физически започна да ми се гади и разсъждавам – добре, за какво ми беше да се изуча, да бъда амбициозна, трудолюбива и постоянна в придобиването на знания. Не съм богата, успяла, супер красива и уважавана, ама ми се иска. Ето как се прави. Спиш с подходящите хора, които те награждават с пари или работно място. Спиш с неподходящите мъже, за да стигнеш до подходящите мъже, с чиито пари да си купиш скъпи фирмени дрехи, бижута и прочие. Клатиш някой супермен, за да се возиш в супер кола и да те води на супер места. А бе като се замисля – „Петдесет нюанса сиво“ отвсякъде. Само дето в книгата героите са влюбени, мъжът има печеливш бизнес по може би честен път, а героинята е образована, завършила „Английска литература“ и желае да работи.

В България се получава интересно – по-глупавите каки си внушават, че се чукат по любов, а други са наясно каква е работата и въртят очи за по-голям портфейл. Вече тотално ми е зле. Представям си как са ме моделирали с плътни устни, силиконови цици, бразилско дупе, изпънато лице, пеперудени мигли, влажни очи и изваяни бронзови крака; по мен – скъпи дрехи, скъпи вещи в скъп дом, екзотични екскурзии на края на света. Опияняващо е, но на мене няма как да ми се случи. Дори за такава роля ти трябват „големи“ усилия – във всеки момент да изглеждаш перфектна блондинка, току що узрял кайсиев сочен плод, готов да бъде налапан. Съгласи се, дневниче, че онези, които осъзнават какво правят и от къде са тръгнали, никога няма да се върнат на начална позиция, защото парите не миришат.

Нещо се отклоних в размисли и страсти, а пропуснах да ти споделя нещо важно, нещо стойностно. Вчера вечер беше премиерата на постановката „Дакота“ в Сатиричния театър, която отново събира прекраното трио Юлиан Вергов, Захари Бахаров и Владо Карамазов. Естествено билетите бяха още преди месец разпродадени, но в май имат две нови дати, за които се надявам нещичко да е останало. Тези трима титани не са просто прекрасни, а изключителни артисти и великолепни хора. Където и да съм ги гледала, в театър, на кино, по телевизия, в интервюта, ми пълнят душата. Последно в театъра посетих „Спанак с картофи“ и „Арт“. Препоръчвам с две ръце. Ей тези тримата също ще ми липсват в Германия. Може би, ако бяха се родили в друга държава, например в Щатите, отдавна да се въртят в холивудски продукции, но такъв е животът. Даваш най-доброто от себе си, пък да става каквото ще.

Иска ми се, дневниче, да си оставя тук няколко линкове за трите мечки Юлиан Вергов, Захари Бахаров и Владо Карамазов, така че, когато падна духом, да си ги прочитам и тези хора да ме дърпат напред, както само те могат да ми служат за пример.

Юлиан Вергов

http://www.btv.bg/video/shows/120-minuti/videos/v-glavnata-rolja-julian-vergov.html

http://ploshtadslaveikov.com/?p=20875

http://www.standartnews.com/mneniya-intervyuta/yulian_vergov_hodeh_po_pervaza_v_daskaloto-174033.html

http://www.segabg.com/article.php?issueid=691&sectionid=9&id=00002

http://theatre.art.bg/%D1%8E%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2__324

http://www.btv.bg/video/shows/neka-govoriat/videos/pozhelahte-da-govori-yulian-vergov.html

Захари Бахаров

http://www.az-jenata.bg/a/8-svobodno-vreme/28579-zahari-baharov-mislia-che-sam-goliam-kasmetliia/

http://www.sofialive.bg/heroes/izmislen-geroj/278-zahari-baharov-az-sum-skrita-limonka.html

http://theatre.art.bg/%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2__300

Владо Карамазов

http://www.avtora.com/news/2015/02/16/vlado_karamazov_tursya_golyamata_lyubov

http://www.btv.bg/video/shows/120-minuti/videos/v-glavnata-rolja-vladimir-karamazov.html

http://www.btv.bg/article/za-btv/spetsialno/vlado-karamazov-teatarat-ne-vleze-a-napravo-nahlu-v-zhivota-mi.html

http://theatre.art.bg/%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2__287

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1854401

Лека нощ, дневниче. Днес ти спестих битовизмите на конкретния ден.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай