Public Republic Art Studio

Изабел Уери е очарована от българските култура, гостоприемство и кухня

3 май, 2015 от · Няма коментари

isabel1
Снимка: Деница Проданова

Белгийската писателка и съпругът й станаха фенове на шопската салата

Пленена от читателското внимание, българското гостоприемство и кухня, природната красота и историята на страната ни, си тръгна днес носителката на наградата на ЕС за литература Изабел Уери. Белгийската писателка, актриса и певица взе участие в представянето на българското издание на романа си “Мерилин обезкостена” (изд. “Персей”). Той е включен в поредицата “Новите литературни гласове и творческото наследство на творческа Европа”, получил подкрепата на програма “Творческа Европа”. Писателката пристигна със съдействието на Валонския регион/ Брюксел. Участва в тв и радио предавания, даде интервюта за медиите.

На специалното представяне на наградения й роман в Чешкия център в София (съорганизатор на събитието) Изабел Уери прочете откъс от книгата си и дълго и непринудено разговаря с читателите, препълнили залата. Разказа за кредото си като човек и творец, вдъхновено от Брехт, за свободата, любовта и щастието, които движат живота. Книгата й е провокация към традиционните ни разбирания за литературата и чертае нови пътища за развитие на прозата – предупреди издателят Пламен Тотев, а преводачът Румен Руменов разказа за няколкомесечната си работа по превода на романа. “Това е текст, с какъвто не се бях сблъсквал досега” – сподели той. Изабел Уери експериментира с езика и показва артистично пренебрежение към пунктуацията. Поели провокацията, гостите на премиерата оформиха дълга опашка за автографи върху българското издание на книгата.

С художествените средства, форми и стилове експериментира и съпругът на писателката, художникът Марсел Бурланже, който я придружаваше по време на гостуването й. Като материал на творбите си той използва най-вече стъклото и светлината. Само преди броени дни той участва в артсъбития във Венеция и Прага.

Изабел и Марсел се разходиха из центъра на София, останаха впечатлени от Природонаучния ни музей и Боянската църква и прекараха два дни в обятията на Рила, близо до Рилския манастир. Очаровани са от шопската салата и българската баница, двамата белгийски творци вече ще посещават българския магазин, който се намирал близо до техния апартамент в Брюксел.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай