Public Republic Art Studio

Сряда, 29.04.2015

30 април, 2015 от · Няма коментари

Станислава Тодорова – Стенли

Дневниче,
Сряда е. 8:00 часа. Отворих очи и си викам. Днес планът е да купя на дъщеря ми оранжев чорапогащник. На пролетното тържество в детската градина ще бъде лисица. Другият ми ангажимент е да напазарувам всякакви зеленчуци и плодове за вкъщи. Откакто мъжът ми замина, не се задържам много в кухнята. Карам го на салатки.

Ставам от леглото по системата с десен крак. Обличам и Катрин. Оставям я в детската градина. Връщам се. Доспивам си един час. Правя си континентална закуска. Изкъпвам се. След час съм готова за излизане. Нахвърлям набързо списък с продукти, взимам платнената торба и се гмуркам в големия Т-Маркет до нас. Решавам да напазарувам за две седмици напред, та излизам от магазина с две обемни торби. Наложи се да купя още един плик, от което се разкиселих. Напоследък се опитвам да не приемам полиетиленови пликчета, но не винаги успявам.

Прибирам се. Обожавам да разпределям продуктите по хладилника. Имам няколко готварски книги, все подарени от мама, но най-любимата ми е тази, която е с рецепти на Иван Звездев и с големи хубави снимки, от които огладняваш. Текстът с приготовлението е леко поднесен с уточнение колко време ще ти отнеме да приготвиш рецепта и за колко порции е. Днес ми се отвори настроение да сготвя нещо по-така. По-модерно. В момента има силен бум около киноата, която неслучайно наричат „царица на зърнените култури“.

kinoa
Снимка 1

Тя е псевдо-житно растение, защото всъщност принадлежи към семейство Лободови (към което принадлежат също спанакът и цвеклото), а не към семейство Житни (като пшеницата) и е едно от растенията с висока хранителна стойност (виж снимка 1). Киноата е семе, а не зърно, и притежава полезни свойства, сходни на тези на редица листни зеленчуци, като например спанака. Растението киноа (Chenopodum qunoa) се е смятало за свещено и е с древен произход (според някои източници в Южна Америка са я използвали за храна още преди около 10 000 години). В цивилизацията на инките е била една от трите основни култури наравно с царевицата и картофите. Семената на растението са богати на белтъчини – 16,2%. Някои сортове киноа съдържат над 20% протеини. Освен чист белтък, в тези малки зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини, минерали, желязо, калций и магнезий. Освен на белтъчини, семената са ценен източник на скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна .Чаша суха киноа съдържа 318 калории.. Едно от големите преимущества на киноата е, че тя се готви много бързо – не повече от 15 – 20 минути. Основният метод е варенето, като зърната се заливат с два пъти повече вода и врат, докато станат прозрачни. Наричат я супер храна.

Харесвам 3 рецепти с киноа в интернет, обединявам ги в една и ми се получава една прекрасна киноа със зеленчуци. Докато изключвам котлона, чувам бипване от скайпа. Приятел на мъжа ми също е в Мюнхен. Намери квартира и търси работа. Има нужда да си поприказваме. Сядам пред компютъра, натискам зелената слушалка и чувам познатия глас. „Стенли, тук храната е отврат.“ Наострям уши. Той обича наденички, мръвки, джоланчета, какъв е проблемът… „Проблемът е, че зеленчуците нямат вкус. Плодовете – също. Всичко, което си купя, няма нищо общо с България. Храните са им различни. Липсва ми кисело мляко, сирене, кашкавал, лютеница, български хляб…“

След разговора се замислям. Винаги ли човек оценява нещо, след като го загуби. От типично немските храни определено не ми допада шпецлето, твърде горчивият хляб, тежките меса в сосове, прекомерната употреба на сладка горчица и сметана. Много ми харесва така нареченият десерт на Кайзера „Кaiserschmarrn“. (виж снимка 2) Той представлява накъсана палачинка, поръсена с пудра захар, поднесена с ябълков мус. Ммм.

kaiserschmarn
Снимка 2

Решавам да си напиша какви храни бих взела със себе си, ако можех: кисело мляко, биволско мляко, козе сирене, краве сирене, кашкавал, лютеница, торта „Гараш“, коприва, всички плодове и зеленчуци… ;) . Проверявам и се оказва, че има сайт malincho.com, в който можеш да намериш доста български неща. Освен това има българи, които се занимават с доставка на поръчки до вратата. Става ми интересно, дневниче, кои български храни са защитени като марка. Успях това да намеря:

Филе Елена – Филе Елена e специфичен сурово-сушен деликатес от свинско филе. Произходът на наименованието идва от гр. Елена — град в Северна България, в полите на гористия Еленски Балкан. Наименованието е специфично само по себе си, защото е познато на територията на цялата страна и е придобило гражданственост, без географският регион да влияе върху качеството и характеристиките на продукта. Според описанието филе „Елена” има „овално-цилиндрична сплесната продълговата форма, без определени размери”. (Европейски комисия)

Панагюрската луканка – Наименованието „Луканка Панагюрска“ е специфично и произхожда етимологично от името на гр. Панагюрище — мястото, където за първи път е произведен продуктът. Поради широката популярност, която придобива под това наименование, той се произвежда целогодишно във всички региони на страната, като стриктно се спазва традиционната рецептура и технология, без сезонните и географските особености да влияят върху качеството и характеристиките му. Тази практика е в сила и досега при производството на „Луканка Панагюрска“. „Луканка Панагюрска“ е пресован сурово-сушен месен продукт от раздробено прясно говеждо (което може да се заменя с прясно биволско) и прясно свинско месо, спомагателни материали и натурални подправки, напълнена в естествени или изкуствени обвивки с диаметър 50 мм. Характерен е умерено-соленият вкус с изразен аромат на подправките, посочват от ЕК. Външният вид на Панагюрската луканка се отличава с външна повърхност, покрита със сухо бяло обложение „бяла благородна плесен“, която е индикатор за правилно протекли технологични процеси на зреене и сушене. Отвътре тя има кафяво-червен до червен цвят, който се дължи на комбинацията от говеждо (или биволско) месо и свинско месо, за разлика от розовочервения цвят на други подобни продукти.

Роле “Трапезица” – Наименованието на този уникален български продукт произхожда етимологично от името на историческия хълм „Трапезица“ във Велико Търново. В описанието на хранителния продукт е записано: „Роле Трапезица“ е пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън), напълнен в сляпо черво от едри преживни животни (ЕПЖ) или колаген и мрежичка, оформен с превръзки от канап. „Роле Трапезица“ е подходящо за директна консумация след обелване на обвивката.

Допълнителна информация за Пастърма Говежда, Кайсерован врат Тракия и съответно сме кандидатствали и чакаме одобрение за Горнооряховски суджук и Българско розово масломоже да намерите тук.

Следобедът изтича между пръстите ми. Пиша домашното по немски и отивам на курс. Томас, немецът, го няма, пак ще дойде някой път. Тогава мога да го питам кои са типично немските храни.

Прибирам се вкъщи, където ме очакват детето и майка ми. Хапваме розови домати, поръсени с лук, кътък с чушки и пресни картофки с копър… Говоря с мъжа ми 1 час и гушвам възглавницата. Лека нощ, дневниче!

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай