Public Republic Art Studio

“Странните неща”: с две дузини разкази Стефан Бонев търси света на доброто

30 април, 2015 от · Няма коментари

Новата книга на писателя Стефан Бонев „Странните неща” е вече по рафтовете на българските книжарници, а премиерата ще бъде на 12 май 2015 г., от 18:00 ч., в културен център „Тракарт“ – Пловдив (в Археологически подлез до Понеделник пазар).

Новата книга на писателя Стефан Бонев „Странните неща” е вече по рафтовете на българските книжарници. В четвъртия си сборник майсторът на късата проза е включил 24 разказа или две дузини, както обича да казва редакторът на изданието проф. дфн Клео Протохристова. Томчето на издателство „Летера“ – Пловдив, посреща читателя с оригиналната си визия, отпечатано на кремава хартия и красиво оформено от Васил Киров, който е създател на кориците, на илюстрациите към четирите раздела, както и на всяка отделна творба.

В „Странните неща” Стефан Бонев ни въвежда в един свят, който е до болка реален и истински, но е и точно толкова измислен и почти приказен. Тук можете да видите как разказът се самонаписва от собствените си букви, думи, цифри и препинателни знаци. Те, също както и техните създатели – хората, се борят за място под слънцето, а след това за по-първа позиция в текста, целят се в началото на абзаца, а после и на целия разказ, във финалните думи. Поставят си и още по-високи цели. Правят съюзи и коалиции, печелят избори за заглавие на разказа, а впоследствие и на цялата книга. И тук, както в човешкия свят, всички средства са позволени. И, естествено, оправдават целта. Думите и буквите се замерят с юридически аргументи, заливат се с помия и компромати, подливат си вода, затъват в предизборните си обещания, споменават всуе името на автора.

Но това е само едната страна на монетата. От другата ни гледа иконата на най-българския светец Иван Рилски, дошъл в бедно градско семейство, за да сътвори поредното си чудо и да излекува болната майка на малкото момиченце. Пак от тази страна живее старият пън, който успява да прероди прогнилия си дънер в дом за нов живот, да върне към любовта и живота отчаян самоубиец, да накара отявлен алкохолик да захвърли бутилката.

От тази страна е и възрастният и болнав плакатаджия, който получава гълъб за последната си Бъдни вечер, а сухият и нечовешки договор за ипотечен кредит, попаднал в детски ръце, се превръща в идилична рисунка. Но на същото това място разумът охранява килията с фантазиите на автора, а най-светлите му чувства са се превърнати в строги надзиратели на евентуални престъпни намерения, заключени в затвора на иначе чувствителната и нежна авторова душа.

Целият този свят е буквално раздран от грохота, идващ от булеварда на стъпканите чувства, който води до тихата кръчма на забравата и до дома на градските птици. Докато стигнете до тях, ще похапнете от най-вкусната шкембе чорба в ресторантчето на Дияна, но и ще се сблъскате със срамежливата математика на стария селски бакалин.

Единствено в „Странните неща“ авторът може да се ожени за музата си, за да я превърне в свой редактор, а обещаващият учен и университетски преподавател да крещи из квартала, че безумно обича една от дипломантките си. И всичко това се случва, докато мрачният инспектор сънува предстоящата си среща с общинския секретар на малко и затънтено градче. Той обаче се е оказал сляп за пъстрото и весело чичопейче, което чурулика закачливо на перваза пред хотелския му прозорец. Птичето също не го е забелязало. Различни светове, които преминават един през друг, без да се забележат. Но докоснат ли се, сблъсъкът е апокалиптичен.

А ето какво казва в предговора си към книгата нейният редактор – проф. дфн Клео Протохристова:

„Разходката, на която Стефан Бонев кани читателя си, бяга от популярните, гарантирано успешни маршрути. Тя задържа вниманието му върху привидно незначителни неща, от които не бихме очаквали да произведат сюжет, приучва го да се вслушва в безмълвието на предметите, да усеща динамиката в парализата на бездействието, помага му да съзре надеждата в безнадеждността, да отгатне неизреченото, да доизмисли недогледаното. Показва му как безсловесното може да бъде ословесено, как баналното се превръща в героично или как мракът на самотата изсветлява в ореол на святост. Приканва го също да надникне и в направата на разказите, в опитите им за авторефлексия. И, най-сетне, апелира към собствената му способност за съпричастие, смирение и доброта.“

И няколко думи за творбите на Стефан Бонев от проф. Огнян Сапарев, редактор на първата му издадена книга „Разкази за двама“:

„Тези къси разкази са доста необичайни за българската литературна практика. И не просто като жанров коктейл, а като естетическо предизвикателство към читателите.
Тези кратки разказчета, тези “игри на перото”, могат да сепнат всеки разглезен от популярни четива ленивец. Защото изискват по-внимателно четене и по-изкушена литературна чувствителност. Това е дръзка смес от гротеска и лирическа импресия; това е проза изповедна и игрова, наивна и направена, фейлетонна и параболична…
Изобщо – литературно изкушена и подчертано градска. Тя прави шокиращи смислови скокове с помощта на буквализирани метафори и алегории; осъществява впечатляваща комбинация на ниски битови детайли и високи фантастични трансформации. И ако в много случаи това е модел от типа “чудото в/на всекидневието”, истинският въпрос е в характера на това чудо, което варира в широкия диапазон поетично – фейлетонно – сатирично – гротескно.“

Рубрики: Frontpage · Tворчество

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай