Public Republic Art Studio

Другият ден в Рая… („Куп счупени огледала” в България)

14 април, 2015 от · Няма коментари

Беатрис Джована Рамирес
Превод от испански: Виолета Бончева


Снимка: Evgeni Karalamov

„България е една страна, която влиза и се настанява в сърцето ти,
като огромна и жива гора”

България! Как целува пролетта своите пейзажи „под този разцъфнал бадем” и всичко, закичено с цвят, ме остави да потъна в неговото очарование, чрез него да ме омая и чрез кристалното небе, с цялата си цветна хубост…

България е страна, която пристига в сърцето ти и се настанява в него, като една гора – жива и зелена. Тя ме изпълни неочаквано със своите горди планини – като изправен лъв, като потвърждение на факта, че е една от люлките на духовната и материална цивилизация и това се усеща на всяка крачка. Възприех българите като хора чувствителни, духовни, задълбочени и деликатни. Цветята бяха ритуал, с който ме благославяха, пожелавайки ми здраве, за добре дошла, както и успехи в писателското поприще.

Какво да кажа? Беше един прекрасен и поетичен опит за мен да преживея два интензивни дни – 23 и 24 април, 2013, в представяне на книгата ми с микро разкази „Куп счупени огледала” на български език – т.н. микрофантазии, написани в сцени за ¨pinkback¨. Това бе и един прекрасен момент за тези, които го съпреживяваха и възприемаха индивидуално, както би казал Хулио Кортазар: „Думите никога не достигат, когато онова, което искаме да кажем, се простира извън душата…”.

В момента, в който пристигнах в Стара Загора, времето се преобърна сякаш, така, както и лицата, които срещнах. Ръцете, които ме докосваха, излъчваха енергия – толкова ръце по косите ми: на деца, млади хора, жени и мъже, които ме дариха с прегръдки и нежност. Именно в ръцете на българската поетеса, Виолета Бончева, на нейната прекрасна фамилия, на скъпите й внуци, които ми подариха цялото си внимание и нежност и ме приеха в разтворените си обятия, в които имаше цветя за мен. Почувствах се реално щастлива и благословена да бъда сред тях. Какъв сюблимен подарък от този да пребивавам в една емоционална среда, изпълнена с чувства!

………

Стара Загора диша красота и поезия, нейните граждани са една истинска поема… Виолета Бончева преведе моята книга на български и ме приближи към сърцето на България. С цялата си душа усетих вкуса на този съвършен език като мой, собствен. Чрез него литературата има своя дълбок заряд…

Живях напрегнато под танца на пролетта в Стара Загора, в една възхитителна и блестяща демонстрация на силни чувства от страна на българите, които се събираха, за да преживеят заедно един голям празни – Осмия маратон на четенето, организиран по инициатива на библиотека „Родина”,както и Асоциация за съвременно изкуство и култура „Различния поглед”, РИМ.

Безкрайно благодарна съм на Стара Загора, която ме прие за едно важно събитие. Безкрайно благодарна съм на всички ония, които направиха възможно представянето на книгата ми „Куп счупени огледала”, специално на поетесата Виолета Бончева, Слава Драганова и Мима Ганева – на всички, с които се осъществи моята презентация в рамките на Осми маратон на четенето, на библиотека „Родина”, онези, с които той е осъществен. Благодаря на присъстващите участници, на малките и големи читатели от училище „Кирил Христов”. Именно в него видях истинското лице на духовната и професионална ангажираност, реализирана с усмивка от учители и директор – един образцов образователен център, където децата се учат да четат, да откриват света и да го осъзнават.
Благодаря ви, скъпи деца, учители, г-н директор, Балъкчиев, които изпълнявате мисията си с любов!

Чувствам се горда, че представих моята книга на толкова и емблематични места, като Районен исторически музей, под чийто покрив са подредени безценни експозиции, съхранили следи от живот, които датират от Неолита, руини, които са възстановени и са от 6 хилядолетия преди Христа. Това са места, изпълнени с магическо очарование, каквито има и в правите улици, Кметството, библиотеките, книжарница „Хеликон”, прекрасното училище „Кирил Христов”, бившият Дом литературна Стара Загора. Беше прекрасно да споделя една моя мечта, чрез която книгата ми „Куп счупени огледала” изгради своя собствен механизъм. Благодаря, че я четете, благодаря от сърце!Беатрис Джована Рамирес
е родена в Богота, Колумбия, през 1979г.

Лиценциат по лингвистика и литература на университета „Франсиско Хосе де Калдас”, в Богота. Дипломирана е в Централен университет на Колумбия по специалността „Постижения в поетичното изкуство”.

Печата в различни литературни издания по света. Нейни стихове и микро разкази са преведени на различни езици. Издала е четири книги с поезия и проза.

Последната й книга, „Куп счупени огледала”, е в два двуезични варианта – испански и български, както и испански – румънски. Живее и твори в Испания.

Рубрики: Frontpage · Tворчество

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай