Public Republic Art Studio

Завършват строителството на La Sagrada Familia с помощта на 3D-принтери

16 април, 2015 от · Няма коментари

sagrada
Снимка: Antonio Gil

БАРСЕЛОНА. За завършването на легендарната катедрала „Светото семейство” (Basilica de la Sagrada Familia), чието строителство започва през 1882 г. по проект на гениалния Антонио Гауди (Antoni ‘Antonio’ Gaudi i Cornet; 1852-1926), ще бъдат използвани и най-новите достижения на революционните 3D-print технологии, съобщи порталът artnet.net. По този начин изграждането на архитектурния паметник ще може да бъде завършено през 2026 г.

В техническия отдел към храма, който отговаря за неговото завършване, се отказали от ръчното създаване на сложните модели и започнали да използват 3D-принтери, което съкратило времето за изработката им до 12 часа. Освен това тази технология позволява и корекции по „отпечатания” вече модел, допълват специалистите.

„Заради сложните повърхности и форми, използването на двуизмерни чертежи няма смисъл от архитектурна гледна точка, – споделя Жоди Кол (Jodi Coll), главен архитект на Sagrada Familia. – Ако Гауди беше жив, той би използвал в максимален обем 3D-print технологиите, тъй като голяма част от замисъла на неговата творба е била замислена, именно като тризмерна.”

Как ще изглежда катедралата „Светото семейство” през 2026 г. можете да видите тук.

Преходът към изработването на 3D-print прототипи започва в през 2001 г., но сега техническата база е подобрена значително и ще позволи да се съкрати значително от времето за създаване на моделите и ще намали финансовите загуби. По този начин завършването на грандиозната катедрала през 2026 г. е напълно реално, коментират експерти.

Антони Гауди е един от най-известните архитекти не само в Испания, но и в света. Неговото творчество излиза извън пределите на еклектизма от XIX в. и на доминиращите в пределите му исторически стилове, за да влезе в света на неравните, заоблени повърхности, за да създаде своя неповторим и безгрешно разпознаваем стил – уникален синтез между стила „мудехар” (симбиоза между испански и арабски архитектурни елементи), неоготика, ар нуво, сюрреализъм, кубизъм…

Сред най-ярките образци, създадени от гения на Гауди, са паркът и дворецът Гюел (Parque Güell, Palau Güell), Casa Batlló, Casa Vicens, Епископският дворец в Асторга, Casa Calvet, и др. Много от сградите, проектирани от него, са в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Още интересни Арт новини можете да намерите на www.artnovini.com

Рубрики: Frontpage · Гостува ни · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай