Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Антония Гласкова

31 март, 2015 от · 1 Коментар

exclusiv_for_pr

Интервю на Веселина Василева с фотографката Антония Гласкова

id

Антония Гласкова е графичен и уеб дизайнер по професия. Завършва училище с профил „Изобразително изкуство” и много обича да рисува, но така и не се научава да рисува портрети. Няколко години по-късно успява да си закупи фотоапарат и да потъне в необятния свят на художествената портретна фотография, за да даде израз на многобройните си идеи. Тони обожава да пресъздава своя вътрешен фентъзи свят, така както й се иска да бъде и така както го чувства и възприема – магичен, цветен и загадъчен. Същевременно много обича beauty, мода и artistic nudes и вярва, че от съчетанието между тях може да се роди нещо различно и безценно.

model-Malvina

Опиши се с няколко думи. Как характерът ти се отразява върху начина, по който снимаш?

Общителна съм и това ми помага в снимането.

Какъв е артистичният ти стил?

Може би фентъзи, но обичам да снимам и по-реални и стилни неща също.

Завършила си училище с профил „Изобразително изкуство”. Това как ти помага във фотографията и графичния дизайн?

Изобразителното изкуство е една добра основа и насока по отношение на фотографията. Може би нещото, което не се е променило още от училище, е любовта ми към въображението и фентъзи образите. В графичния дизайн обаче търся изчистеност и минимализъм.

model-Alexandra

Кога и как застана зад обектива за пръв път?

Започнах да се занимавам по-сериозно с фотография преди 3 години , когато си купих първата камера. Преди това щраках цветенца само с телефона.

Какво те привлече към портретната фотография?

Тъй като много исках да стана художник, но не ми стигнаха нервите да се науча да рисувам хора, реших, че ще ми е по-лесно да реализирам идеите си с помощта на реални хора и камера .

lace_eyes

Как предразполагаш моделите си?

С всеки е различно. Има хора, които лесно се отпускат. Други пък се притесняват дали ще се справят, тъй като не им се случва всеки ден някой да ги снима. Просто разгововарям с тях и им давам насоки.

Портетните ти снимки имат и концептуална страна. Откъде черпиш идеи? Кои са темите, които изследваш във фотографиите си?

Приказки, сънища, филми, въображение, приятели, други автори. Източниците са много и когато се събереш с хора, които мислят по същия начин, се раждат още по-различни и интересни неща

bodygraphia

Обичаш да снимаш нюд снимки. В какво се крие красотата на голото човешко тяло?

Във всичко – извивките, косата, мускулите, формите, ръцете, краката, движението. С подходящо осветление се получава невероятна красота.

Колко важна е постобработката в портретите ти? Как постигаш dark излъчването, което някои от твоите снимки притежават?

Старая се да постигам цялостното усещане още от самия кадър по време на снимане. Постобработката е доизчистване на идеята (понякога само кожа и контраст).

model-Mirsea

Съвместният ти проект с Мирсеа – aspects|of|color е много интересен. Как ви дойде идеята за него? Какво послание искате да предадете?

Идеята ни дойде съвсем случайно. Снимах я в студио и толкова ни харесаха снимките, че решихме да направим серия с различни момичета. Измислихме да го направим като календар, като различните месеци да са тематично снимани според годишното време. Искахме да предложим на хората нещо, до което могат да се докоснат. Няма конкретно послание – просто плод на фантазия и много труд. Различни картини, които да се сменят всеки месец – красота, нимфи. Комплексно е. Всеки го разбира по свой собствен начин. За геймърите, и по-конкретно WoW феновете, мога да кажа, че заглавието ми хрумна точно от тази виртуална вселена. С Mirsea сме стари геймъри.

aspects-june

Можеш ли да си представиш живота без фотография?

Не. За мен фотографията е любов, глътка въздух, преживявания, спомени, приятели, нови запознанства.

Сещаш ли се за забавна случка, свързана с някоя твоя фотосесия?

Доста са. Всеки път се забавлявам, като снимам. Човек се чувства най-добре в среда, където хората са отпуснати и пускат шеги. Така и на по-притеснените модели по-лесно им минава страха и се вдъхновяват да направим красиви кадри.

model-Selene deViollet

Кой е ключът към успешната снимка?

Идеята. Специално за фотографията с хора – светлината, позата, ъгълът. Доста са компонентите за един изпипан и хубав кадър. Много хора си мислят, че фотографията е просто щракане със скъпа камера, но не е точно така. Камерата дава качество. Иначе ако отидем в студио например, ще гримираме модела, ще наглася светлината и мога и с телефона да снимам, просто качеството ще е друго.

Има ли нещо, което никога през живота си не би снимала?

Да отразявам война. Психиката ми няма да го понесе.

nude

На кои фотографи и графични дизайнери се възхищаваш?

Следя основно behance.net за интересни автори, там има много талантливи хора. Някои от фотографите, които следя и харесвам – Kirsty Mitchell Photography, AU-CONTRAIRE PHOTOGRAPHY, Anita Anti Photography, Katerina Plotnikova Photography, Bella Kotak Photography, Igor Koshelev photographer, A.M.Lorek Photography, Miss Aniela, Von Wong, Vadim stein, David Benoliel, Erwin Olaf, Diliana Florentin (photography), Hart Worx, Nikola Borissov Photography, Lara Jade Photography и още много други…

Corvus_Corax

Разкажи ни за фотография, която си снимала напоследък. Обясни ни как си я снимала и каква е идеята.

Напоследък в студиото снимам по-dark неща – на такава вълна съм, така усещам нещата в момента. Наскоро с моята приятелка и гримьорка Victoria Ivanova Make-Up Artist снимахме нейната идея за феникс. Всъщност идеята беше за огнено усещане. Направих топли снимки, които ни харесаха. После обаче ми хрумна да експериментирам с осветлението и накрая се получиха интересни dark beauty снимки. Не го бяхме планирали в началото, но последните резултати ни харесаха повече от оригиналната идея. Много пъти мислим едно в началото, а по време на снимки ни хрумва друго и импровизираме. Съставянето на план е хубаво нещо, за да може да има първоначална идея и отправна точка, откъдето да се започне.

robertWauu

Какво предвиждаш като творчески проекти в бъдеще?

Terra Immaginaria. Това е проектът, който го имам като идея в по-дългосрочен план. Иначе казано „Земя на въображението“ – всякакви приказни герои, но не само от познатите ни Братя Грим и Андерсен, но и много други различни истории, приказки, книги.

Страницата на Тони е AntoniaGlaskovaPhotography.
Web site – http://www.glaskova.photography/

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Visual Art

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Michelle // 2 май, 2015 //

    Мога да кажа че е изключителен талан много добър и позитивен човек, работата с нея е забавна и просто ми грабна сърцето.

Коментирай