Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Анета Иванова

24 март, 2015 от · Няма коментари

exclusiv_for_pr

Интервю на Веселина Василева с фотографката Анета Иванова

11050182_10204569177803997_5842855167022016909_n

Анета Иванова е млада, талантлива и обичаща да експериментира. Само на 23 е, но вече има толкова творчески успехи зад гърба си. Работила е със световноизвестни марки като Diesel и Kering, a творбите й красят кориците на списания във Франция, Германия и Италия, Китай и Индия. Фотографията й е главно експериментална, като най-значими са двойните експозиции, в които смесва портрети с абстрактни, архитектурни форми и елементи от природата и заобикалящата среда. Анета е родена и работи в град Варна. От ранна детска възраст проявява интерес към рисуването, а в тийнейджърските си години започва и да снима.

4_small

Кога и как застана зад обектива за пръв път?

За пръв път застанах зад обектива, когато бях на около 6-7 години. Майка ми имаше един Киев и аз се разревах, защото не ми даваше да снимам с него. Даде ми го, за да спра, и аз направих една снимка, която впоследствие не приличаше на нищо. Следващият ми сблъсък с фотографията беше след поне още 6 години, когато семейството ми си купи първия цифров фотоапарат. Беше магическо.

Опиши ми първия си фотоапарат.

Първият фотоапарат, с който реално снимах, беше малък самсунг с 3 мегапикселова матрица. Беше чудесна малка машинка, която ми беше напълно достатъчна през първите няколко години и която ме научи на адски много, включително да се справям с всякаква техника във всякакви ситуации.

IMG_8579s

Каква искаше да станеш, като порастнеш?

Нямам много ясен спомен, но мисля, че имах амбиции за пожарникар или лекар – човек, който да помага на хората. После се преориентирах към художник, адвокат, журналист, компютърен специалист и ей ме на сега…

Каква стана?

Все още не мога да си отговоря на този въпрос. По професия програмирам уеб приложения и се занимавам с уеб и графичен дизайн, иначе съм „артист“ ( вече избягвам да се наричам фотограф).

head_up

Каква е тайната на перфектната снимка?

Няма тайни, както няма и перфектни снимки. Всичко става с креативно мислене, добри идеи, много четене, практика и много работа.

Има ли нещо, което никога през живота си не би снимала?

Гледам да не си поставям ограничения, но обикновено снимам само ако ми се снима и само каквото ми се снима. Снимам по поръчка само ако идеята ми харесва, в противен случай пренасочвам хората към колега, който би им свършил работа, защото не смятам, че мога да създам нещо качествено, ако не го правя с нужното желание. Отвратена съм от снимането на сватби, тъй като съм го пробвала в тийейджърските си години, когато отчаяно търсих стаж или практика, но не бих казала, че не бих опитала никога отново в по-благоприятни условия.

1_small

Как направи прехода от фотографията към графичния дизайн?

Никога не съм правила преход от едното към другото. Върша двете неща паралелно и независимо едно от друго, и двете са ми много интересни, тъй като дават поле за експеримент и учене.

Кой е най-големият източник на вдъхновение в работата ти?

Всичко около мен ме вдъхновява. Музика, филми, разходки сред природата, разговори с добри приятели и познати. Понякога вдъхновението буквално идва от нищото.

Тази година Photoshop навършва 25 години. Какво би му пожелала за рождения ден?

Да продължават да създават прекрасни продукти, които да улесняват артистите да се изразяват и съответно да развиват изкуството.

AncientLoveIVs

Как си представяш мечтания креативен проект?

Всеки проект за мен е мечтан. Почти всеки отлежава в главата ми с месеци, обмисля се внимателно, преди накрая да се скицира и реализира. Не ми дава мира, докато не го видя реализиран.

Сещаш ли се за забавна случка, свързана с някоя твоя фотосесия?

Не точно забавна, но за една от сериите седях около час и половина във водата, за да снимам перфектната форма. За друга за малко да подпаля пердето вкъщи.

Explosionss

Обичаш да експериментираш с двойна експозиция в портретите си. Как би обяснила тази фотографска техника на едно шестгодишно хлапе?

Ами… представи си, че взимаш едно гланцово блокче и изрязваш дупка с някаква форма в него. После отдолу слагаш снимка или картичка. Ефектът се получава горе-долу така.

Кое запали интереса ти към двойната експозиция?

Нуждата да експериментирам. Започнах с дълга експозиция, после с двойна, комбинирайки два портрета в един и накрая, вдъхновена от Dan Mountford, комбинирах портрет и пейзаж. Бях поразена от резултата.

379006_397908273614429_607776361_n1

Как избираш пейзажите, които служат за фон на портретите ти?

Серията с двойните експозиции започна като личен проект, отразяващ всяко едно ново място, което посещавах. Всеки нов град или природна забележителност получаваше своето място в колекцията, като най-подходящата снимка от пътуването ми се комбинираше със силует.

Кое е най-вълнуващото място, на което си снимала?

Най-интересно и вълнуващо беше може би в Лондон, тъй като това беше първото ми пътуване на своя глава, напълно сама извън страната. Следват Единбург, Венеция и снимките от обиколката на Мон Блан.

IMG_0464s

Кои фотографи и художници са оставили траен отпечатък върху формирането ти като творец?

Rodney Smith, Charmaine Olivia, Dan Mountford са тримата артисти, чиято работа определено ми е повлияла.

Някога проявявала ли си интерес към кинематографията? Ако да, какви са предимствата и недостатъците на двата вида изкуство – фотография и кинематография и кой от тях повече предпочиташ?

Проявявам интерес към кинематография, но за съжаление за сега имам само един реализиран проект, тъй като определено е много времеемко занимание. Изключително ми е интересна обаче, тъй като дава възможност за много повече динамика. Все още не бих могла да различа предимства и недостатъци, тъй като нямам толкова много опит, но и двете имат своето очарование и приложение, важна е идеята.

IMG_5037s

Коя е снимката, която най-много си харесваш? Свързана ли е с конкретна случка, емоция, спомен, човек?

Всяка нова снимка ми е любима, след това идва нова и нова. Усещането от това, че съм успяла да реализирам идеята си винаги е много вълнуващо, в последствие започвам да намирам грешки и проблеми, които ме карат да започна да не харесвам толкова крайния резултат.

Последният ти проект „Wrath” е много интересен. Как ти дойде идеята за него?

Темата на проекта ми беше зададена от шведското издателство New Heroes & Pioneers. Проектът е част от поредицата „Седемте културни гряха“. В една от седем книжки аз разглеждам темата за гнева или яростта в света на изкуството и културата, какво ни причинява, как действа на хората и как променя историята.

Разкажи ми за фотографията си върху тениските на Diesel. Какво беше усещането да получиш признание от бранд като Diesel?

Беше нереално, не можах да повярвам, че това се случва, докато не видях тениската в онлайн магазина им. Получих мейл от тях почти девет месеца, преди да пуснат колекцията, и бях убедена, че някой се шегува с мен. Чувството е много хубаво.

409002_398064786932111_251095175_n
Фотография на Анета Иванова върху тениските на Diesel

Работила си с компании в Холандия и Южна Корея. Творбите ти красят кориците на списания в Индия, Китай, Франция, Германия и Италия. Как един млад и талантлив човек като теб успява да се докаже на международния пазар?

Питали са ме много пъти каква е тайната и обичайно отговарям, че тайна няма. Всичко се постига с най-очевидното – много труд, много отдаденост, много любов към това, което вършиш. Интернет и социалните мрежи ми предоставиха прекрасна възможност да покажа работата си и да бъда забелязана.

Какви са бъдещите ти творчески планове?

Имам няколко нереализирани идеи в главата си и търся време да ги осъществя. Предстои ми изложба и правя опити да създам видео.

WeAreAllMadeOfFlowersVs

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Без категория · За творчеството

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай