Public Republic Art Studio

Нора Вакарелова: ,,Миналото присъства във фантазиите ми, когато създавам моделите си”

4 март, 2015 от · Няма коментари

Интервю на Веселина Василева с дизайнерката Нора Вакарелова

nora_vakarelova

Нора Вакарелова е от онези хора, които още отдалеч излъчват заразителен оптимизъм, неподправен чар и нестихващ ентусиазъм. Тя е създател на Intelligent clothing – марка дрехи за съвременната жена, вдъхновени от свободата, женствеността, комфорта и колорита на Ван Гог. С Нора ще си говорим за мода, пътешествия и рецептата за постигане на международен успех.

оранжево

Със слънчевата дизайнерка се срещаме в BohoChic House – кокетно и уютно арт местенце в самото сърце на Варна, където можете да прекарате цяла вечност, докато избирате с какъв подарък да зарадвате свои близки и приятели. Богатият избор от нестандартни и игриви авторски аксесоари, дело на талантливи български творци, радва сетивата и създава приятна атмосфера за разговор.

Ето защо освен креативен маркет Бохо е и неформална арт среда за срещи и обмяна на идеи.Тук често се организират творчески работилници, дегустации на вина, авторски представяния, изложби и хендмейд базари с цел популяризирането на свободното и независимо творчество.

Цветната Нора е сред любимите дизайнери на BohoChic House и една от причините артистичното кътче да зарежда посетителите си с толкова много положителен заряд. За направа на моделите си тя използва естествени материи като лен, памук, коприна и дантела , като често към тях прибавя игриви цветни детайли за настроение.

boho

Черпи вдъхновение и идеи от течението на импресионистите – Сезан, Моне, Ван Гог.„Обожавам колорита и наситеността на емоциите в картините им, живота им, бохемствата, приятелствата, успехите и драмите, които се отразяват в стила им. Погледът им над света е все още толкова наивен. Разочарованието от войните и кризите не се е отпечатало върху романтичното им и немеркантилно възприемане на живота”

бежова рокля цветя

За своя вдъхновителка от света на модата Нора посочва дизайнерката Дона Карън. „Последните й колекции са в харесвания и предпочитан от мен Bohemian style, където се залага на свободни, широки, фриволни дрехи с хипи елементи, изработени от натурални материи”.

Основателката на Intelligent clothing не се определя като човек, който се занимава с мода. „Това, което правя, са по-скоро авторски облекла, чрез които давам израз на собствени чувства и настроения, така както един художник създава картини. Щастлива съм, че моделите ми се харесват. Това за мен означава, че съм успяла да ги заредя със собственото си светоусещане и да го предам на приятелите на марката ми.”

Нора е завършила „История” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и не е изненадващо,че миналото се оглежда в моделите й и също й служи като вдъхновение. „Историята е много мащабна и необятна наука, която в същото време борави и с метода фантазия.

Не мога да не мисля за елинския свят, без да си представям белите туники на гъркините и златните им накити, отразяващи слънцето. Не мога да изключа и лазура на Средиземноморието в римската цивилизация, пищността на цветовете във венецианските облекла, дантелата във викторианските рокли, ниските талии от 20-те години и времето на Сухия режим, късите пилотски якета на британските авиатори от Втората световна война, моряшките раета от 50-те, разкроените панталони на хипитата, протестиращи срещу войната във Виетнам. Всичко това е част от миналото, което присъства във фантазиите ми, когато създавам моделите си.”

лилава рокля и нора

Освен почитателка на историята, Нора е и страстен пътешественик. „Когато съм на път, сетивата и мисълта ми действат по друг начин – без задръжките, наложени от ежедневието, околните правила и стереотипи. Тогава и въображението ми функционира на пълни обороти.”

ditrevi

Усмихнатата дизайнерка успява да съчетае любовта си към пътуванията с професията си и пренася бизнеса си и в чужбина. През май тя представи моделите си на изложение в Лисабон. „ Зад граница се пробива ТРУДНО. Основният проблем, с който се сблъскахме и определено не очаквахме, беше националната затвореност.

България е слабо позната на чужденците. Освен това за местните португалски производители е икономически недопустимо да се явиш и да заемеш пазарната им ниша. И са прави! Ние оставаме като че ли единствената европейска държава, която не само, че не стимулира родното производство във всичките му аспекти, но сякаш все по-широко отваряме врати за чужди стоки, понякога и със съмнителна стойност.”

portugal

Въпреки че обвинява нацията ни в чуждопоклонничество, Нора обсипва с похвали българските жени. „Българките действително са едни от най-красивите жени и до ден днешен запазват желанието си да са „най-гиздави”. Все повече се увеличава броят на жените, които изразяват себе си с уникални тоалети и търсят в облеклото различието, което ще ги открои от масата. Ето защо смело мога да заявя, че българките са едни от най-големите ценители на шика и нестандартното.”

Жизнерадостната и колоритна Нора Вакарелова слага точка на интервюто с една своя любима мисъл на Кари Брадшоу – „Любовта е единствената марка, която не излиза от мода. С нея мога да се облека от глава до пети .”

Можете да разгледате авторските облекла на Нора тук.

Още интересни интервюта можете да намерите на www.balkantravellers.com

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Visual Art · Гостува ни

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай