Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Стефан Чурчулиев

2 март, 2015 от · 1 Коментар

Exclusivno_za_Public_Republic

Разговор на Цветелина Марева с художника Стефан Чурчулиев

stefan_foto

Стефан Чурчулиев е роден през 1968 г. в Димитровград. Той е второ поколение артист – син на известния български художник Петко Чурчулиев (1942-1995). През 1987 г. завършва Националното художествено училище за изящни изкуства “Илия Петров” и следва “Арт Дизайн” в НБУ. Чурчулиев е член на “Съюза на българските художници” /секция Живопис/ и има редица самостоятелни и съвместни изложби у нас и в чужбина.

През 2011 г. негови картини са изложени в университета в Упсала, Швеция, а през 2013 г. печели двумесечна специализация в Париж. На 4 март (сряда) от 18.30 ч. в софийската галерия “Нюанс” е откриването на новата изложба на художника. В следващите редове Стефан Чурчулиев разказва повече за предстоящата изложба “Пророци”.

Здравейте, читателите ни Ви познават от интервюто, което дадохте за Public Republic през 2007 г. Какво се промени за Вас в творчески план през този период?

Много неща се промениха, но новата ми изложба има пряка връзка с интервюто, което дадох за вашия сайт през 2007 г. Там ви казах, че ме занимава идеята за съвременния пророк и неговата мисия или по-точно обикновения човек, който има същите страдания, съмнения и страхове както старозаветните пророци, за които четем. И трудното осъзнаване и приемане на това, за което сме се появили на този свят и страха от поемане на отговорността – страх, породен от реакциите на заобикалящите ни.

1

Бихте ли разказали повече за предстоящата изложба? Какво обединява картините в нея?

Изложбата се казва “Пророци” и е резултат от темата, за която ви казах по-горе. Напомня за съдбата на няколко старозаветни пророци, за техните физически и душевни страдания и вътрешни борби, които можем спокойно да проектираме в контекста на нашето време.

И да проумеем, че преди да станат пророците, които ние познаваме, са били обикновени хора с всичките им страхове, съмнения, страдания и бягства, извървели трудния път до приемане на мисията и съдбата си.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Възможно ли е днес да се говори за чисто, “некомерсиално” изкуство, независещо от финансовите интереси и масовия вкус?

Може да се говори, но е трудно да се прави. Това е също една постоянна вътрешна борба на всеки артист. Пазарът на изкуство както създава и поддържа изкуството, така и унищожава това, което не се вписва в конюнктурата му. Това е диалектиката на свободния пазар.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Интересува ли се българинът от живопис? Какви картини предпочита да има у дома?

Различните хора харесват различни неща. Не мога да обобщавам. Картината в дома добива друга функционалност. Някои хора ги ползват за украса, а други имат нужда от тях.

Човекът на изкуството се отличава със свръхчувствителност. Случвало ли Ви се е да изпадате в тежки ситуации с липса на творческо вдъхновение? Кое Ви помага да ги преодолеете?

Вдъхновението е лукс. Аз работя по всяко време и извън ателието, в мислите си. В ателието само реализирам нещата. Толкова работи имам, които не съм направил.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Интересувате ли се от политика? Притиснат ли е творецът в ъгъла?

Художникът има късмета, че творческият процес се извършва в самота, не зависи от външни фактори. Може да минат много години, преди някой да види резултата. В този смисъл изкуството на художника е извън времето и злободневието. Интересувам се от политика, разбира се, но като гражданин.

7

Какво усещане/настроение бихте се радвали да създавате чрез картините си?

Достатъчно е изложбата да те накара да се замислиш. Картините са начинът, по който аз споделям това, което ме вълнува.

Заповядайте на откриването на изложбата “Пророци” на Стефан Чурчулиев на 4 март (сряда) от 18.30 ч. в галерия “Нюанс” на адрес София, ул. Иван Денкоглу 42

Събитието във фейсбук тук

Сайт на Стефан Чурчулиев http://stefanchurchuliev.eu/

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Модерни времена

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Velichka Petrova // 24 мар, 2015 //

    Талант, интелект и философия. Размисли в дълбини…

Коментирай