Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Здравка Будинова

9 март, 2015 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Разговор на Петя Хайнрих с младия графичен дизайнер Здравка Будинова

zdr1

Здравка Будинова с артистичният прякор Zdravolinna е родена в София през 1990 г. По образование плакатист/визуален артист, по професия – графичен дизайнер и илюстратор на книги и детски дрехи. Завършила е Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” София, а след това –  специалността „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия.

Учила е по програма „Еразъм“ в Академията за Изящни изкуство в Гранада, Испания. Възхищава се на котките, има котка, рисува котки, говори за котки, носи дрехи и обувки с котки. Смее се, без да спира и плаче, без да спира. Рисува, без да спира и пътува, без да спира.

 

Как започна да се занимаваш с изкуство? Помниш ли първите си опити? Има ли някоя случка, която те е тласнала в тази посока?

Рисувам от 2-годишна и всичко тръгва от баба, която ме учеше как да рисувам плодчета и животинки. В цялата ми рода аз съм единственият човек, занимаващ се с изкуство. Всички останали са главно спортисти.
 През детството ми не спирах да рисувам приказни герои, къщички и най-вече портрети на мои близки, също и автопортрети.
 Мисля, че това си остава и до днес, защото ми е мания да рисувам карикатури и безобразно изчанчени лица на близки и приятели. 
А най-силната подкрепа ми бе дадена от моята учителка по рисуване, илюстраторката Зоя Ботева, с която не спирам да поддържам връзка и до днес и в която виждам себе си доста често.

zdr0

 

Завършила си „Плакат и визуална комуникация“ в НХА. Как избра тази специалност и сега занимаваш ли се с плакати?


Бих казала, че плакатът ми е любимият стил в изкуството. Това е много интересен стил, в който най-важното е чувството за хумор – вицът, хрумката! 
Много години го изучавах и не може да ми омръзне. За жалост, няма развитие и бъдеще в България, но това мен въобще не може да ме откаже да правя плакати. Много обичам да участвам в конкурси за плакати и вече имам няколко награди от тях.

Как би описала твоя стил? Кои са образците, от които се учиш или които следваш?

Следвам, изучавам хората. Както вече казах, обичам да рисувам гротески на приятели, близки, измислени хора. Напоследък много обичам да рисувам наивни животинки, като за детски книжки, като за деца! Майка ми обича да ги нарича „детишарски рисунки“. Не се обиждам, даже ме радва повече.

 

zdr7

Стягаш се да заминаваш за Мадрид и продължиш там с ученето. Разкажи ни за предстоящото ти обучение, защо избра точно тази академия?

О, няма как да не се похвали човек, ако кандидатства няколко пъти в най-добрия университет за дизайн в света и съвсем неочаквано му съобщят, че е приет със стипендия. Доста усилия положих последната година и ето, че не са се оказали напразно. Ще уча магистър – Графичен дизайн в Института за дизайн IED. Радостта е огромна и нямам търпение да замина. Очакванията са много големи и ще се учи, рисува, работи денонощно.

 

Какво би посъветвала съвсем младите, които сега завършват и биха искали да учат същото и да тръгнат по същия път в изкуството?

Да рисуват докато спят, да се учат от всеки артист, да мечтаят и да действат по пътя за сбъдване на мечтите си.

 

zdr3cover

 

Какъв е твоя артистичен стил?

Последната година чувам: „Много са ти идейни и забавни нещата! С виц, хрумка, цветни и закачливи, точно като теб“. Това може само да ме радва, защото точно това ми е в ума докато ги правя.

 

zdr9

 

Последната година беше много  успешна за теб – откри първата си самостоятелна изложба на илюстрации и плакати. Разкажи за някои от последните ти изложби, моля.

Да, 2014 г. беше много емоционална и успешна. Участвах в общо 14 изложби,
 като някои от тях бяха много важни за мен. Първата ми самостоятелната изложба беше през юли, в SOHO София. След това: национален пленер в Поморие, фестивалите Balkan Youth festival в Сандански и „Виа Понтика“ в Балчик (там спечелих награда, да направя визията на фестивала), изложбата „Almost Famous“ в + ТОВА, София, в която направо избухнахме аз и мои колежки илюстраторки. Взех и още няколко награди, като най-специалната за мен е „Рицар на София“, избрана и връчена от кмета на София – Йорданка Фандъкова. Участвах и в брой 5 на единственото българско издание за комикс „ Ко-Миксер“, а съвсем скоро излезе и брой 6, в който отново бях избрана да участвам.

 

Това действиетлно е много за една година! Оства ли време за друго?

Работя на 3 места и разпускам с народни танци в ансамбъл. Работя като криейтив графичен дизайнер в страхотен екип. Правя със страшно удоволствие илюстрации на детски дрешки за fashion магазин. Имам занимания с корици на книги, плакати за събития, които няма как да не правя, защото ми доставят удоволствие.

zdr8
Искаш да кажеш едно „благодаря“. Кой те подкрепя?Разбира се! Родителите ми не спират да ме подкрепят и да ми вдъхват сили, целенасоченост, а много от приятелите ми често ми казват колко ми се възхищават и се чудят как се справям с всичко. Аз им отговарям: „благодарение на упоритостта ми и вашата подкрепа“.
Следваща стъпка?Нека да завърша успешно магистратурата в Мадрид и съм се насочила към другата половина на света – Южна Америка.

Здравка Будинова, благодаря ти за този разговор и попътни ветрове!

zdr6

 

Работите на Здравка Будинова може да разгледате тук:

behance.net/zdravolinna
dayafterdayyy.blogspot.com
Zdravkaboudinova.tumblr.com

 

Рубрики: Frontpage · Visual Art · За творчеството · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай