Public Republic Art Studio

Multimedia Box: Скритите знаци на любовта

14 февруари, 2015 от · Няма коментари

Текст: Цветелина Марева

listo1
Снимка: theodossi.b.d

Днес празнуваме деня на любовта, червените рози и червеното вино.

В Multimedia Box тази седмица решихме да потърсим скритите знаци на любовта в изкуството. Любовта…, но не тази, която наднича от скъпа витрина с блясъка на диамант, а онази – опоетизираната, тиха, анонимна любов – между стиховете на поемата, в светлосенките на платното и внезапния акорд.

“Коронацията на Наполеон”

Монументалният шедьовър “Коронацията на Наполеон” е резултат от срещата между френския художник, представител на неокласицизма Жак-Луи Давид и първия френски император Наполеон Бонапарт. Платното е високо седем метра и половина и дълго десет метра и половина. В него Давид изобразява 200 персонажа, сред които Наполеон, съпругата му Жозефин, папа Пий VII, сестрите на императора Елиза, Каролин и Полин, велики политици и знатни гости. Любопитен факт е, че майката на Наполеон не е присъствала на коронацията, но по негова молба Давид я изобразява на централно място в платното. Художникът изобразява и себе си как прави скици по време на церемонията.

Давид рисува две картини – два оригинала. Едната е изложена в Лувъра в Париж, а другата – във Версай, тъй като Наполеон искал да вижда картината и в двете си резиденции. Забележима разлика между двете картини е роклята на Полин – любимата сестра на Наполеон, която е в различен цвят.

polin_blue
Платното, изложено в Лувъра
Снимка: Rose Trinh

polin_rosa
Платното, изложено в “коронационната зала” във Версайския дворец
Снимка: Scott Sherrill-Mix

Наполеон обожавал сестра си Полин. Тя единствена останала с него при първото му изгнание на остров Елба и само тя настояла пред британското правителство за разрешение да живее с него по време на последното му заточение на остров Света Елена.

Полин била известна с любовните си авантюри. Безумно влюбен в нея бил италианският скулптор Антонио Канова, който я обезсмъртил в изваяна от мрамор статуя.

Парижките екскурзоводи днес с усмивка изпитват наблюдателността на туристите и разказват за предполагаемата тайна любов, която Жак-Луи Давид изпитвал към Полин, като я изобразил с розова рокля на второто платно, изложено във Версайския дворец.

“На Елизе”

piano
Снимка: Jorge Franganillo

Немският класически композитор Лудвиг ван Бетовен е написал 9 симфонии, 7 концерта, 17 струнни квартета, 32 сонати за пиано, 10 сонати за цигулка, 5 сонати за виолончело, 1 соната за френски рог, 1 опера “Фиделио” и като че ли няма човек, който да не може да запее мелодията на нежната миниатюра “На Елизе”.

През 1810 г. Бетовен посвещава известната си композиция-пиеса за пиано опус 59 “на Елизе”. Дълги години се правят различни предположения коя е Елизе. През 2009 г. немският музиковед Клаус Мартин Копиц доказва, че музикалното произведение е посветено на Елизабет Рьокел – сестра на Йозеф Рьокел, изпълнител на ролята на Флорестан от операта “Фиделио”, която дирижирал самият Бетовен. Известно е, че през 1810 г. Бетовен и Елизабет поддържали близки приятелски отношения. В кръщелното си тя била записана като Мария Ева Елизе, което предполага, че във Виена е била известна с това име.

Дълго време се е смятало, че музикалната миниатюра е посветена на Тереза Малфати, която била голямата любов на Бетовен, но че заради нечетливия му почерк е станала грешка и се е получило вместо “на Тереза” – “на Елизе”.

“Червено и черно”

stendhal
Снимка: Clio20

Мари-Анри Бейл, известен с творческия псевдоним Стендал и автор на две от най-романтичните любовни истории “Пармският манастир” и “Червено и черно”, бил нещастен в любовта. Харесвал жените и страдал, че го отблъскват. Биографите му го описват като нисък, мургав, с непривлекателна външност и срамежлив. Самият Стендал споделял, че разочарованието от преживените любовни страдания го подтикнало да стане писател. Така се зародили творбите му, защото той желаел, “да бъде наблюдател на човешкото сърце”. Творбите му са романтични за разлика от собствения му живот.

Едва след сполетялата го слава, жените започнали да му обръщат внимание, без да са критични към външния му вид. Страстта и обожанието му към жените, от които получавал вдъхновение, го подтикнали да напише философско-психологическо изследване, посветено на любимата му Матилда Дембовски “За любовта”.

До края на живота си Стендал търсел идеалната любима. Пожелал на гроба му да пише – “Анри Бейл – миланец, живя, писа и обича.”

Вечният Чаплин и Лолита

chaplin
Снимка: Universallyspeaking

Британският актьор и режисьор Чарлс Спенсър Чаплин е създател на знаменити образци на нямото кино. През живота му са минали много известни и красиви жени, тъй като за него било обичайно да се влюбва в изпълнителките на главни роли във филмите си.

Чаплин има четири брака. Срещнал истинската любов Уна О`Нийл чак на 54 год. Именно с нея създал семейство за четвърти път, когато Уна била едва 17-годишна.

Приблизително на същата възраст била и втората му жена Лита Грей. Чаплин бил известен с увлечението си по значително по-млади от него момичета.

Според биографа му Джойс Милтън темата на романа на Владимир Набоков “Лолита” за връзката на мъж на средна възраст с непълнолетно момиче е тясно свързана с житейската история на Лита и Чаплин. С прототипа на Лолита – Лита Грей, историята е кратка, но бурна и скандална. Чаплин се запознал с Лита по време на снимките на филма “Хлапето”. След големия успех на “Хлапето”, актьорът мечтаел за нов шедьовър и като видял снимка на златотърсачи от Аляска, у него се зародила идеята за филма “Треска за злато”. В него Лита играе главната роля. И така Чарли и Лита се оженили по време на снимките, но и този брак завършил с развод, много шум и пълно финансово разорение от страна на Чаплин.


А дотогаз край теб не ще се мярна
да ти натрапвам свойта обич вярна.

Сонет 26, Уилям Шекспир
превод: Валери Петров
изд. “Захарий Стоянов”
София, 1999 г.

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Незабравимо

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай