Public Republic Art Studio

Поетичната история на любовния триъгълник Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев

15 февруари, 2015 от · Няма коментари

obich

Две вечни съперници в литературата и живота – такива са най-големите български поетеси Елисавета Багряна и Дора Габе. И двете преживяват шеметни авантюри, гибелни раздели и блестящи успехи, като любовните им истории имат по-голям размах и от най-бурните Шекспирови драми. Поне петима мъже делят двете, но голямата им любов е литературният критик и университетски професор Боян Пенев. Историята на този любовен триъгълник е в центъра на книгата “Обич безумна и свята”, която излиза в навечерието на Празника на влюбените.

Тя се вписва в традицията, установена от Издателска къща “Персей” и продължаваща вече 11 години – за 14. 02. да се появи нова книга, която събира шедьоврите на световната и българската поезия (“Обичам те”, “Да те жадувам”, “Светът е за двама”, “Само за теб”) и разказва чрез стихове драматични любови (Пенчо Славейков и Мара Белчева, Яворов и Мина, Лора и Дора Габе, Дебелянов и неговите музи, Евтим Евтимов и Петя Йорданова). Тези книги продължават да бъдат в книжарниците.

Тази година на фокус са взаимоотношенията на Дора Габе, Боян Пенев и Елисавета Багряна. Мъжът, който двете поетеси обичат, умира, преди да се е развел с едната и преди да се е оженил за другата. Но чувствата са толкова силни, че продължават да вдъхновяват раждането на нови любовни стихове – те са сред шедьоврите на българската любовна поезия.

obich1

Книгата е спечелила конкурс на Министерство на културата и е в традиционното изящно светивалентинско издание на “Персей” – с луксозна твърда подвързия и цветни илюстрации. Съставител на “Обич безумна и свята” е Людмила Габровска, а художник – Ралица Денчева.

Като поет Дора израства под крилото не на друг, а на гениалния Яворов, с който има интимна връзка, обвита в мистерии и тайни. Но тя открива мъжа на живота си в лицето на младия литературен критик Боян Пенев и се омъжва за него. Любим университетски преподавател и харизматичен мъж, той обаче привлича студентките и често се поддава на изкушенията, които му се предлагат. Отношенията между съпрузите охладняват и двамата се разделят. Междувременно в полезрението на Боян Пенев се появява Елисавета Багряна. Тя напуска своя съпруг, но месец преди бракоразводното дело с Дора Габе, Боян Пенев неочаквано умира.

Още няколко знаменити мъже се раздвояват в чувствата си към Габе и Багряна, като тези емоционални и житейски драми намират своето отражение в творчеството на двете поетеси. Книгата не само разказва тези любовни истории от първо лице чрез стихове, писма, мемоарни записки и признания, но и разкрива най-съкровена същност на тези две забележителни жени и поетеси, дръзнали да преследват мечтите си и разрушили предразсъдъци, властвали столетия наред.

Книгата търси отговор и на други любопитни въпроси:
Щял ли е Яворов да остане жив, ако един завистник не отравя любовта му с Дора Габе?
Как една зла свекърва може да се превърне в трамплин към световната слава?
Кои са невидимите нишки, които обвързват Дора Габе и Багряна повече от 60 години?
Как българската жена се осмелява да се превърне от обикновена домакиня в амазонка, която иска да бъде нещо повече от сянка на мъжа?

Обич безумна и свята
Дора Габе, Елисавета Багряна, Боян Пенев
ИК Персей
160 стр.
14.99 лв.
твърда подвързия и цветни илюстрации
ISBN: 978-619-161-052-5

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай