Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Деси Андонова

19 януари, 2015 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Разговор на Цветелина Марева с Деси Андонова – DJ Desy

Desy01
Снимка: Крис Шопов

Деси Андонова е позната на почитателите на клубната сцена като Деси от Phuture Shock и Деси от Sentimental Swingers. Наред с изявите си в тези две формации, Деси е и DJ, а през 2015 г. се очаква първият й самостоятелен албум. За първите си стъпки като певица, за музиката като вдъхновение и предстоящите проекти, чаровната вокалистка разказва в следващите редове.

Здравейте, разкажете на читателите на Public Republic как започнахте да се занимавате с музика?

Баща ми беше музикант – свиреше на тромпет и барабани и пееше прекрасно. Той е човекът, от когото съм наследила отношението си, но реално започнах активно да се занимавам с музика на 13-14 г. Тогава реших да кандидатствам в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с класическо пеене. Тръгнах на солфеж, пиано и пеене. Иска ми се да бях започнала по-рано…

Позната сте като DJ Desy, Деси от Phuture Shock и Sentimental Swingers. Бихте ли представили тези три проекта с по няколко думи? Кое ги обединява?

Dj съм от…много отдавна… Няма да забравя първото парти, на което пусках – “Divas on decks” заедно с Miss Marcolina и Елена (с която пускахме години заедно като Vibe sisters и после като Pussy power crew). Беше в “Червило”, 2000 година. Да смесвам ме научиха приятели диджеи (Revolume dj’s), които държаха първия магазин за плочи в София. Те ми подариха и първата плоча – безкрайно им благодаря.. В продължение на 7-8 години пусках само на винил – в началото беше много трудно, защото нямаше интернет и магазини, откъдето да си ги купувам. С приятели пътувахме до Виена на пазар, имаше и няколко амбулантни търговци, които живееха навън и носеха…Минах през много стилове, които не бяха особено популярни по нашите ширини тогава (house, drum & bass, broken beat, break beat), докато стигнах до момент, в който сетовете ми станаха абсолютна еклектика – соул, фънк, хип-хоп, джаз, диско, суинг…

С Phuture Shock пораснах в буквален и преносен смисъл – един прекрасен опит. Бяхме заедно близо 10 години, имаме 2 албума, безкрайно много спомени и много концерти и фестивали зад гърба си. Въпреки че от доста време вече не свирим, Фи (Филип Александров) остава един от най-скъпите ми хора.
Sentimental Swingers е една наша детска мечта с Рони (най-добри приятелки сме от малки), която се сбъдна доста години по-късно. Не беше съвсем конкретна тогава, но знаехме, че искаме да пеем суинг – Andrews Sisters – „Rom and Coca Cola“ е песента, която си пеехме, докато си го представяхме. И вече четвърта година тази мечта е реалност:)

А това, което ги обединява, е, че всяко едно от тях правя с отношение и ентусиазъм. Щастлива съм от избора, който направих преди години – да се занимавам само с музика, и съм благодарна, че имам тази възможност. Въпреки условията, в които живеем, и факта, че музиката (изобщо изкуствата) за българските управляващи изобщо НЕ са приоритет от години и финансова подкрепа за проектите ни няма (с много малки изключения, за които всички сме благодарни), аз и хората, с които работя, продължаваме да сме мотивирани.

В световен мащаб наблюдаваме завръщане към джаза, суинга и фънка. Все по-често се правят ремикси на стари парчета в електронно и по-съвременно звучене. Напоследък голям хит са и танцовите школи по суинг, линди хоп и т.н. Как си обяснявате тази тенденция?

Обяснявам си я с цикличността на нещата – това е универсален принцип и изкуствата не правят изключение. И това е прекрасно, защото в тях има невероятен заряд.

Откъде дойде Вашата любов към суинга? Някаква меланхолия и носталгия към едно отминало време, с неговите позабравени мечти и ценности, може би или?

Баща ми много обичаше суинг, но пътуваше непрекъснато – договорите му бяха по година-година и половина. Докато бях дете, не мога да кажа, че вкъщи съм отраснала с тази музика. Така че тази любов наследих от него, но с тази музика се запознах и слушах благодарение на Рони – баща й имаше много хубави плочи.

Не бих казала, че имам носталгия по отминало време – това са били тежки военни и следвоенни години. Хората са имали нужда от радост и светлина и тази музика и танци са им помагали да се чувстват щастливи… Мисля, че в момента взимаме най-доброто, възраждайки тази естетика – радостта от музиката и възможността да сме женствени както тогава, както и възможността за близост и споделеност, която носят танците.

Може ли музиката и изкуството като цяло да облагородява?

Абсолютно убедена съм, че музиката облагородява, подмладява, лекува и те прави щастлив. Всъщност музиката е едно от проявленията на любовта. А любовта е есенцията на живота.

desy02
Снимка: Крис Шопов

С кои музиканти Ви е най-приятно да работите и от кои се вдъхновявате?

Занимавам се с музика от много време и съм щастлива, че съм срещала и продължавам да срещам и да работя с прекрасни музиканти. За съжаление има такива, които са си отишли вече… Но това, което съм в момента, е резултат от много влияния и вдъхновения, връзки и отношения…А връзката с хората, с които твориш и свириш, е много специална. Няма как да се получи добре, ако не се харесвате като хора, нямате уважение един към друг и вкусовете ви не се припокриват поне малко.

Бойка Косева, Нуфри (Plastic HiFi/PAnikan Whyasker), Фи (Plastic HiFi/Phuture Shock), Петко Дреников (Plastic HiFi), Чавдар Григирив (Plastic HiFi), Васил Вутев (Plastic HiFi), Бирата ака Ramsy Hercules (Phuture Shock), Ивайло Стоядинов (Phuture Shock/Babyface Clan)…. това са малка част от хората, с които съм щастлива, че съм работила…

Мишо Йосифов, момчетата от секстета на Мишо, Рони (Андрония Попова), Антони Рикев, Southwick, High Time, Mr. Vagabond, bcap … част от хората, с които съм щастлива да работя в момента.

Stivie, JB, Ella, Dinah, Duke, LaVerne, Maxene, Patty, Billie, Anita, Marvin, Prince, Maceo, Fred, Curtis, Siedah, Me’shell, N’Dea, Gregory… – една мъничка част от многото вдъхновения…

Направихте промоция на парчето „Easy”, което ще е част от първия Ви самостоятелен албум. Разкажете нещо повече за този проект и кога се очаква да е готов?

С WahTony (Антони Рикев) от Music Clinic Records работим по самостоятелния ми проект. Имам идея коя песен ще е следващият сингъл и вярвам, че до пролетта албумът ще е готов. Не искам да избързваме, но се надявам и да не се бавим.

Възможно ли е да се живее само от музика, ако артистът не се ръководи единствено от масовия вкус и критерий?

Аз съм живо доказателство, че може:)

D1
Снимка: Тихомир Рачев

Как успявате да запазите усмивката и лъчезарното си излъчване?

Въпрос на вътрешна нагласа и светоусещане. И с риск да се повторя – на факта, че активно практикувам нещата, които обичам.

Какво предстои през 2015 и къде можем да Ви чуем?

През 2015 предстоят два албума – на Desy и Sentimental Swingers. Активна година за LavaLava – това е проектът ни с Рони, който създадохме преди Sentimental Swingers и в който искаме да вложим енергия – предстои ни сингъл до март месец. Много концерти, фестивали, премиера на документален филм, в който участваме с Рони, Вера и Михаил Йосифов. Много, много музика :)

Първият концерт за тази година ще е DESY Live на 23.01. в Black Label с High Time и TromBobby.

[email protected]

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Модерни времена · Сцена

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай