Public Republic Art Studio

“Горчиво!” по азиатски

5 януари, 2015 от · Няма коментари

Текст: Цветелина Марева
Снимки: theodossi.b.d

В самото начало на Новата 2015 година бихме искали да завъртим глобуса, да се спрем на екзотичния азиатски континент и да разкажем малко повече за сватбените церемонии в четири азиатски държави – Индия, Малайзия, Турция и Виетнам; да споделим интересни факти за едно друго начало – навярно от най-значимите в човешкия живот – създаването на семейство.

Индия

india2r

Сватбените костюми в Индия са като произведение на изкуството. С богатото си културно и езиково разнообразие сватбените ритуали се различават дори в две съседни индийски провинции.

Има обаче общи традиции за цяла Индия, като една от тях е булчинската рокля. Тя представлява червено “сари” с малинов оттенък, тъй като в индийската традиция червеният цвят символизира богатство и плодовитост.

Роклята е направена от фина коприна с изящна бродерия. Важна част от облеклото на булката са красивият грим, многото бижута и накити по главата и ръцете. Младоженецът е облечен по-скромно от жената. Традиционната дреха за него е “доти”- шалвари и дълъг шал.

indiar

Булката и младоженецът, както и техните семейства, си правят традиционни рисунки по ръцете и краката с къна, които запазват за няколко седмици. Индийците вярват, че жената трябва да е красива външно и вътрешно, а мъжът – силен физически и духовно.

Червената точка на челото “бинди” и халката на носа на жената, както и червената линия на челото на младоженеца, символизират вечната обвързаност и вярност между съпрузите.

Традицията повелява младоженците задължително да посетят храма Тадж Махал в Северна Индия – една от най-красивите сгради в света и символ на вечната любов.
Храмът е построен от моголския владетел Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Малайзия

malaizia.3r

Малайзия е уникално красива страна с преплитащи се многообразни култури и обичаи, като причина за това е фактът, че само 50 % от населението е местно. Разположена сред скалисти планини и тропически гори, реки и джунгли, освен с разнообразната си и богата природа, Малайзия е известна с интересните си сватбени ритуали.

Сватбените традиции включват годеж, определяне на булчинската зестра, връчване на подаръци и отпразнуване на сватбата в дома или джамията. Младоженците обличат официални сватбени костюми за специална фотографска сесия. Най-често позират пред “Кулите на Петронас“ (както на снимката) в столицата Куала Лумпур – символ на Азия, до скоро считани за най-високата сграда в света.

malaizia4r

Традиционен подарък за младото семейство е твърдо сварено яйце – символ на финансова стабилност. Сред любопитните ритуали е особено мъчителната традиция младоженците да не се къпят и използват тоалетна три дни преди сватбената церемония.

Те биват строго наблюдавани дали спазват традицията и затова избягват да ядат и пият течности, за да издържат. Според местните вярвания по този начин младоженците доказват, че ще се справят с всякакви трудности в живота и брака.

Турция

turcia4r

Сватбената церемония в югоизточната ни съседка Турция е свързана с традициите от миналото. Сватба между два байрама не се прави, а обикновено през есента, след прибиране на реколтата. Преди сватбата се правят прощални момински и ергенски вечери. Моминският чеиз се подрежда в отделна стая, за да бъде видян от всички.

Интересен е запазеният и до днес ритуал “искане на ръка”. Семейството на момчето отива при родителите на момичето. Бъдещата булка ги посреща на вратата, целува ръка на възрастните и им поднася турско кафе.

В кафето на момчето тя слага сол, пипер и всичко каквото се сети. Ако я иска за съпруга, той изпива кафето, без да показва, че има нещо нередно. След това гостите казват целта на посещението си, а най-възрастният мъж от страна на момичето иска добитък за подкуп.

turcia12r

Друг интересен ритуал е “къносването” на булката и “бръсненето” на младоженеца. Вечерта преди сватбата момичето облича традиционна червена рокля “биндал”, сяда на стол и около нея приятелки и роднини й къносват косите и ръцете.

Въпреки че едва 3% от територията на Турция е разположена на Стария континент, сватбената церемония в южната ни съседка все повече се “европеизира” до колорита на европейските традиции.

Виетнам

vietnamr

Характерно за сватбените ритуали във Виетнам е подготовката на две сватби. Едната е организирана от родителите на младоженеца, а другата – от страна на булката. В деня на сватбата се палят ароматни пръчици и се поднасят дарове.

Традиционен подарък за младото семейство са семки от диня с пожелание за красиви и здрави деца. Сватбата продължава цяла седмица, като булката приготвя минимум четири тоалета.

Традиционната дреха е ушита от коприна, украсена с плетени ленти, скъпоценни камъни, зашити със златни нишки. Първият тоалет е специално приготвен за разходка с рикша, украсена с ленти и цветя.

Вторият е предназначен за втората разходка, която също се счита за традиционна. Третият се използва за самата церемония, а четвъртият е за официалното подписване.

vietnam1

При мъжете традициите в облеклото не са толкова строги. При съвременните сватби се допускат малко волности извън старите обичаи, а именно булката да е с бяла рокля и да има шафери.

Ритуалът “искане на ръка”, т.е. годеж, на който присъства целият род от двете страни, се спазва задължително. Любопитен факт е, че млади и красиви младежи-шафери могат да се поръчат “под наем”.

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Модерни времена · Около света

Етикети: , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай