Public Republic Art Studio

Първа групова изложба “Асамблея на срама” в МОЗЕЙ

12 декември, 2014 от · Няма коментари

sram1

„Асамблея на срама” е първата групова изложба без селекция, без кураторство, без подбор в МОЗЕЙ – свободното пространство за съвременно изкуство на Иво Димчев. В тази групова изложба има право да участва всеки, независимо дали е професионален артист или не, като е препоръчително участниците да покажат работи, обвързани с темата на изложбата – “Срамът”.

Изложбата ще бъде открита на 19-ти декември 2014 и ще продължи до 30-ти януари 2015 г.

Няколко са целите на изложбата:

Да противостои на идеята за кураторството, при която достъпът на артиста до изложбената зала е изцяло зависим от субективния избор на куратора.
Да противостои на дискриминационните разделения между професионално и непрофесионално; високо – ниско изкуство.
Да даде възможност на произведенията да създават непредвидени взаимовръзки, да конфликтуват и променят смисъла си поради изключителната си близост.
Да даде видимост и да провокира художествената креативност у хора, намиращи се извън артистичната среда.
Да изследва темата за Срама.

Условията за участие сa:

Срещу такса от 15 лева всеки участник в изложбата получава един от 400-те квадратни метра стенна площ от голямата зала на МОЗЕЙ. В тази площ участникът може да изложи една или повече свои работи.
Подът на изложбената зала също може да бъде използван за представяне на скулптури и пластики, за които участникът получава един квадратен метър от пода и цялата кубатура над този метър до тавана /от 3 до 5 m3/. Таксата за участие на тази площ е 40 лева. Произведенията в изложбата могат да бъдат продавани, като авторите сами определят цените на произведенията си. При евентуална продажба получената сума се разпределя както следва – 70% за автора и 30% за МOЗЕЙ. Проектът е отворен за българи и чужденци. Регистрацията започна на 19-ти ноември в МОЗЕЙ и се закрива до изчерпване на изложбеното пространство.

Регистрация по фейсбук е възможна също, като изпратите лично съобщение до МОЗЕЙ, за да се въведе името ви и до 3 дни можете да заплатите таксата директно в МОЗЕЙ.

ВАЖНО!!!! Колкото по-рано се регистрираш, толкова по-голям избор на твоето лично изложбено пространство!

Правила:

Всеки участник има право да избере и запази своето пространство, веднага след като се регистрира и внесе таксата за участие.

Артистичният формат е напълно свободен – живопис, графика, колажи, фотография, mix media, мултимедия и други. Желателно е участниците да представят работи, свързани с основната тема, която е идеята за “Срама” във всичките му възможни форми и проявления. Срамът в мен..срамът от мен… срамът в другите… срамът от другите. Красотата или трагедията на срама и красотата или трагедията на неговото превъзмогване. Така също и връзките му с други теми като личното, страха, вината, свободата, и т.н.

Участниците имат право дори след октриването на изложбата да продължат да модифицират и внасят промени в произведенията си!

Единствените ограничения са:

Не се приемат произведения с летлив органичен характер.
Не се приемат произведения, които се нуждаят от електричество, освен ако не се захранват с батерии, осигурени от автора. За показ на видеоинсталации авторите си осигуряват сами проектор, телевизор, окабеляване. Не се рисува по стените. Всеки участник спазва ограниченията на квадратния метър, който е заел. Не се пробиват дупки в стената по-големи от 3 мм.

Има награди:

Ден преди закриването на изложбата международна комисия ще връчи няколко награди на най-оригиналните автори. Ще бъде връчена и награда от публиката, определена от посетителите на МОЗЕЙ. Някои от произведенията ще бъдат откупени за постоянната колекция на МОЗЕЙ.

Срамът е едно гадно чувство, породено от нарушаването на определени културни или социални норми, с които подсъзнателно или съзнателно се идентифицираме. Това чувство ще накара тялото ти да се “покрие”, да се предпази от евентуалното “наказание”. Именно за това връзката между страх и срам е съществена. Ние хората сме склонни да се срамуваме, уникалното е, че в същото време сме склонни да предизвикваме чувство на срам у другите. Важното е, че в крайна сметка това е едно неприятно за всеки чувство, независимо от това дали се срамуваме от себе си, от другите или те от нас. Едно чувство блокатор, породено от една усвоена, доверена и невинаги осъзната “законност” на ума и егото. Мисля, че темата за Срама е силно актуална и е перфектната тема провокатор за тези, които ще участват в най-яката изложба тази зима в София – Асамблеята на Срама. И най-важното е, че ВСЕКИ има право да участва!

Иво Димчев

МОЗЕЙ е на бул. Сливница 178
Контакти за обратна връзка и записване: https://www.facebook.com/mozei.sofia
Телефон: 087 832 1 832

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Модерни времена · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай