Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Персефи Ескес

9 декември, 2014 от · 1 Коментар

Exclusivno_za_Public_Republic

Разговор на Цветелина Марева с художничката
Трендафила Трендафилова

persefi4

Трендафила Трендафилова – Персефи Ескес е родена на 16.11.1989г. За кратък период от живота си изучава архитектура, но желанието да разгърне повече своето вдъхновение и свобода на изказа я отвеждат към живописта. Музиката и поезията също са изразни средства, посветени на изкуството й. Бъдещите й проекти ще бъдат едно откритие-интерпретация, съчетаващо тези три основни посоки в нейното творчество. Живее и твори в гр. София.

Как започнахте да се занимавате с изкуство? Откъде дойде любовта към изобразителното изкуство?

Не си спомням как и кога, тъй като то е моя същност от древни времена… Просто се родихме заедно. Имам чувството, че този интерес в това да изследвам подсъзнателните реакции на експериментиране и творене на човешкото и не само присъствие около мен винаги е било смисълът ми. Намерила съм за най–естествено да откривам себе си, правейки своята уникалност реалност.

Какво отличава хората, занимаващи се с изкуство, от останалите?

Човекът, който еволюира света и живите в него, а преди това самия себе си – аз мисля, че е човек на изкуството.
Разликата е в това, че повечето хора не живеят себе си, а са нелечимо потънали в съвършения сценарий на системата, която с удоволствие ги приветства така добре измислена и едва ли не неразрушимо съвършена. Системата възпитава единствено страха на хората от самите тях. Хората, които се осмеляват да опознават себе си, са тези, които променят и творят своята реалност без компромиси. Всички останали са роби на системата и на сляпото си чувство за живот. Изразяването на себе си може да наречем изкуство, защото всеки е уникален, а изкуството е нещо неповторимо.

platno1

Първоначално сте учили архитектура, но после сте избрали живописта за свое призвание. Какво Ви провокира да направите този избор?

Архитектурата е израз на съвършенство и правилност, на твърде много повтарящи се еднаквости; недостатъчен символ да изразява моя свят-хаотизъм на кривости и комбинирани некомбинациии. Все пак не отричам красотата на чистото едноцветие и правите линии. Те съществуват неотменно в платната ми.

platno3

Може ли в България да се живее само чрез рисуване или което и да е друго изкуство?

Не бих искала да съм така категорична, но бих казала не. Системата ни е в абсолютно неправилна пропорция с живота на хората, така че
нуждите тук са изключително принизени… до това те да са основен символ за оцеляване на физическо ниво.

Първата Ви изложба през 2013 г. представя творби, рисувани в Барселона. Това ли е един от най-вдъхновяващите градове по света според Вас?

Това беше първото място извън България, което посетих напълно готова да творя и пусна себе във вдъхновение и окултизъм със заобикалящото ме.
Със сигурност не е последното. Барселона си остава вдъхновение точно и само за оново момиче, което беше там и рисуваше.

platno7

Как избирате сюжетите на своите картини?

Нямам определеност за това как. Никак. Всъщност нямам и избор. Всеки един сюжет (ако изобщо мога да използвам тази дума за картините си) е едно специално внимание към дълбокото ми подсъзнание и отпускане тук и сега … в нещата в мен и нещата извън мен. Oбичам да ги смесвам, те са толкова различни всеки път, всъщност може би никога не съм успяла да ги портретувам максимално вярно.

От кои художници сте се учили?

От повечето вече мъртви, живeли през авангарда. Не ми е интересно да помня имената им, но знам, че със сигурност един от тях е Пикасо. Изключително ме кефят съвременните японски илюстратори „минималисти“, на които често се наслаждавам в Пинтерест (сайт за ново изкуство и естетика). Всъщност не съм се учила, единствено съм се вдъхновявала от начина им на живот.

platno9

Как бихте дефинирали успеха в изкуството?

Мисия на изкуството да събужда хората за по-съзнателен, фин и възвишен начин на живот и тази мисия да бъде изпълнена. Изпълнена е
тогава, когато изкуството има начин да се разпространява.

Според Вас творецът самотен човек ли е?

Самотен, тогава когато не умее да споделя. По природа всеки човек, разбиращ себе си като различен, е самотник. Всъщност, оказва се, че
само придобива такъв образ, а същевременnо не е спирал да играе със собствените си невероятни усещания на съществуване и лудост.

Доколко е важно за Вас международното признание? Коя своя награда цените най-високо?

Признанието не ми е интересно, дори не го разбирам. Ценя единствено момента на творене.

pic11

pic22

pic33

Персефи Ескес във фейсбук

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Visual Art · Модерни времена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • фоксе // 12 дек, 2014 //

    много любим артист и поет, поздрави за хубавото интервю

Коментирай