Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Петър Мичев

24 ноември, 2014 от · 1 Коментар

Exclusivno_za_Public_Republic

Разговор на Цветелина Марева с художника
Петър Мичев

Mitchev

Петър Мичев е роден на 9 май 1955 година в град Плевен. Самобитен художник, рисува от 15-годишна възраст.
Между 1974 г. и 1990 г. развива артистичната си кариера основно в България. Светът го открива през 1990 г. в Брюкселската галерия „Остър ъгъл”, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург, Дания и САЩ.

През 1994 г. художникът участва в един от най-големите културни проекти на Юнеско на 20 век, заедно със Сезар, Карсу и Бюфе. През 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне” в Париж. Изложбата е открита от Жак Ширак.
Участвал е в над 400 групови вернисажа и е реализирал над 100 самостоятелни изложби в България, Европа, Америка. Живее от 1991г. до 1998г. във Франция, а в периода 2000г. – 2005г. живее в САЩ – Тампа, Флорида. Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ – губернаторът Джеб Буш, представя Петър Мичев като единствения жител на щата, записан в „Енциклопедия Британика”. След 5-годишното си пребиваване в Тампа, 8-милионният град номинира българина за личност на годината.

Във Франция Петър Мичев работи с престижни галерии, една от които прочутата „Романет” между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика определя Петър Мичев като „автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране”. Мичев има над 10 000 продадени картини. Негови платна са притежание на над 30 музея, галерии, фондации и на известни личности в света, сред които Джордж Буш, Владимир Путин и австралийския милиардер Клайв Палмър. Освен в музея на Ватикана, картина на Мичев е сложил приживе в частната си колекция папа Йоан Павел Втори. Творба на Петър Мичев – „Мадона от Флорида”, е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка – символ на щата Флорида.

Петър Мичев е заслужил гражданин на град Плевен от 2005г.

В момента художникът живее и твори в град Плевен.

Love

Кога и как разбрахте, че изобразителното изкуство е Ваше призвание?

Самият аз още не съм го разбрал.

Възможно ли е днес да говорим за чисто, „некомерсиално” изкуство, независещо от финансовите интереси и публичните вкусове?

Не е възможно поради няколко причини: едната е, че художникът трябва да продава, за да има пари за материали; друга причина е, че художникът трябва да продава, за да бъде независим от чужди влияния, които му диктуват какво да прави. Най-общо казано, творецът трябва да продава произведенията си, за да има свободата да твори нови.

Dreaming

Къде откривате красивото и как избирате сюжети за картините си?

Откривам ги в себе си.

От кои художници и творци се вдъхновявате и учите?

Никога не съм се замислял по този въпрос и ми е трудно да ви отговоря конкретно.

Reverie

Кои са най-значимите международни изложби, в които сте участвали?

Участвал съм в над 400 групови изяви и над 120 солови изложби. Трудно бих ги степенувал по значимост. Всяко едно мое участие е имало определена значимост за по-нататъшните ми действия.

Интересува ли се българинът от изобразително изкуство? Какви картини предпочита да има в дома си? Какви са Вашите наблюдения?

Българинът се интересува от цената на картините – да бъдат много евтини или ако може, безплатни. Но повечето хора, които могат да си го позволят финансово, нямат картини в домовете си.

Butterflies

Важно ли е уединението за творческия процес?

Разбира се! Изкуството е като полов акт.

Човекът на изкуството се отличава със свръхчувствителност. Случвало ли Ви се е да изпадате в тежки емоционални състояния и как се справяте с това?

За това трябва да питаме околните. Не бих си признал подобни неща :)

Cherries

Интересувате ли се от политика? Притиснат ли е творецът в ъгъла според Вас?

Разбира се, че творецът е притиснат в ъгъла. Интересувам се от политика, защото политиците са тези, които дават шанс на меценатите.

Рисувате ли по поръчка? Не се ли превръща изкуството в занаятчийство по този начин (при цялото ми уважение към него, разбира се)?

Аз не рисувам по поръчка. Рисувал съм за една корпорация по договор да ми купуват в продължение на една година всяка една картина, но не мисля, че това е поръчка, защото никой не ми е влиял тематично на творчеството. Макар че класиците, пред които днес изпадаме в екстаз, почти на 100% са рисували само по поръчка и днес не би ги имало в музеите, ако не беше така.

Dreams

Къде можем да видим изложени картините Ви в момента?

Картините ми могат да се видят по всяко време в моето ателие в парк-хотел „Кайлъка” гр. Плевен. На 27 ноември 2014 се открива Коледна изложба живопис в изложбения салон на втория етаж в мебелна къща „Лазур” гр. Варна.

Red_apple

страница на Петър Мичев във фейсбук: Art-gallery Peter Mitchev

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Visual Art

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

Коментирай