Public Republic Art Studio

Multimedia Box: Елена Шумилова

24 октомври, 2014 от · Няма коментари

Цветелина Марева представя фотографката
Елена Шумилова

Elena1

Елена Шумилова живее и работи в Москва. След като се дипломира в университета, няколко години се занимава с архитектура и дизайн. Страстта й към фотографията се проявява в началото на 2012 г., когато получава първия си фотоапарат. Започва да снима всеки ден и да обработва направените снимки през нощта.

В края на 2013 г. открива нов обектив – 135 мм, който става любимият й инструмент за пресъздаване на образи и емоции. Елена прекарва много време с двамата си сина във ферма, в която отглежда селскостопански животни. Децата и животните са най-честа тема на нейните фотографии.

Обича да използва естествената светлина – улично осветление, свещи, мъгла, дим, дъжд и сняг – всичко, което придава визуална и емоционална дълбочина на изображението. Вдъхновява се от желанието чрез фотографията да изрази всичко онова, което я вълнува, но не може да се предаде само чрез думи.

pic1

Фотографията винаги ме е вдъхновявала и благодарение на това имах желание да се уча. Откъде дойде това вдъхновение – самата аз не зная. То е като вълна, която те връхлита ненадейно.

Първите ми фотографии бяха напълно бездарни, но се стараех всеки кадър да е по-добър от предишния и постоянно да се развивам.

pic2

Интересуват ме много жанрове, но постепенно стигнах до извода, че трябва да правя това, което ми се удава най-добре.

Безусловно фотографията изисква талант, но всекидневната работа е задължително условие. Също така е важна и професионалната подготовка.

pic3

Отначало фотографията беше само хоби за мен, но постепенно се превърна в професия, от която започнах да печеля.

Не се интересувам от съвременните тенденции, а снимам само онова, което искрено ме вълнува. Струва ми се, че това е единственият начин да се отдадеш напълно на творчеството.

pic4

Щастлива съм, че всеки мой ден е различен от предишния. Понякога по цял ден съм майка и домакиня, а в други дни от сутрин до вечер съм заета със снимане, ретуширане, пътувания. Това прави живота ми много разнообразен – нещо, към което дълго съм се стремила.

Най-важният съвет, който бих могла да дам на начинаещите фотографи, е да се движат по своя път, никого да не копират, което никак не е лесно. Всичко е в опита и анализа, но изводите се правят самостоятелно.

pic5

Стилът на всеки фотограф е съвкупност от индивидуални техники. Не мога да дефинирам своя стил. Обичам цветните снимки, но с ограничена, премислена, прочувствена цветност.

pic6

Обичам еднакво да се смея и да тъгувам. Обичам неочакваното, позволяващо да се усети вкусът на живота. По време на работа винаги съм много съсредоточена и тогава чувството ми за хумор изчезва:)

pic7

pic8

pic9

pic10

Елена Шумилова във фейсбук

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Visual Art · Модерни времена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай