Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Александър Шпатов

13 октомври, 2014 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Разговор на Цветелина Марева с Александър Шпатов
по повод новата му книга “#НаЖивоОтСофия”

spatov
Снимка: SofiaLive, aвтор Славея Йорданова

Здравей, предишното ни интервю с теб беше през 2008. Сега поводът е наскоро излезлият ти нов сборник #НаЖивоОтСофия. Разкажи какво се промени за теб през това време?

Ако трябва да разкажа всичко, ще трябва нов сборник. Или роман. А след всички усилия около новата книга (кандидатстване пред общината, превод на английски по проекта, мобилно приложение), мисля, че заслужавам да си почина известно време от писане, нали така.

Относно превода, вярваш ли, че с #LiveFromSofia ще привлечем нови туристи да се запознаят със София?

Не. За добро или лошо, туристите идват в София само транзит. Но ако все пак успея да зарибя някого за града ни само заради книгата, ще е страхотно. Не е задължително да е чужденец. Може и да е от някой друг град наоколо, Пловдив, например. Може дори и да живее тук, но само да мрънка колко била грозна София и как нищо не се случвало.

korica1

А на теб случвало ли ти се е да посетиш за пръв път град заради книга, посветена на него?

Непрекъснато! Всъщност, посещавал съм страшно много градове именно чрез книгите. Това е достатъчно, струва ми се.

Кое е твоето любимо място в София? Ако се поставиш в ролята на гида от „Път с жълти павета”, къде първо би завел туристическа група?

На всяко едно от местата, изброени в списъка, с който започва книгата плюс всички тераси и прозорци, от които се вижда Витоша (с първия сняг за сезона или само заради кулата на Копитото между облаците, няма значение). Гидът от „Път с жълти павета“ супер много скучае от работата си да повтаря едни и същи истории за града, а аз не искам да върша нещо скучно. По-скоро бих бил нощен гид из София.

Кой е любимият ти град извън България и защо?

Анкх-Морпок, още от училище.

В любимия ми разказ „Молба за напускане” се говори за това, че докато вървят забързани по улиците, хората обикновено си гледат в краката. Така пропускат красивото около себе си и потъват в сивота. Мислиш ли, че чрез литературата това би могло да се промени?

Това е смисълът от четенето всъщност. Да те изкара от ежедневието, да се унесеш в страниците и да намериш друг ритъм на времето си, друг смисъл от нещата, които така или иначе ти се случват през деня. Иначе, „Молба за напускане“ е по-скоро разказ за мечтите и пропилените възможности. Мечтая си да направя втора част, която наистина да е пътепис. Но както и в разказа, най-вероятно ще си остане само мечта.

В доста от разказите се долавя тъга от изгубената близост между хората, от леснодостъпните неща, които отнемат на човек въображението и желанието за откривателство. Доколко според теб младите се вълнуват от подобни теми?

Наистина ли такива неща се долавят? Вече ще знам „какво е искал да каже авторът“ в такъв случай:) Не знам от какво се вълнуват младите, всеки си има някакъв собствен дневен ред, дано книгата да може да ги провокира по някакъв начин.

В едно свое интервю по радиото сподели, че по повод миналогодишните протести младите хора са започнали по-активно да се интересуват от политическия живот у нас. Кое според теб е първото нещо, което трябва да се промени, за да започнем да живеем по-добре?

Доверието. Какво доверие имаме между нас българите, можем ли да вярваме на някого, когото не познаваме. Супер важно е и страшно много ни липсва. Четох едно изследване, в което се обясняваше, че демокрациите работят и животът на хората става по-добър само когато в едно общество съществува доверие. Супер елементарно е, всъщност.

Ето и линк към цялото изследване, ако някого го интересува – доста подробно се обяснява всичко. Впрочем книгите са полезни и заради това – учат те на съпричастност, през страниците можеш да съпреживееш животите на други, абсолютно непознати хора. Емпатия – за това в крайна сметка става дума.

Какви книги обичаш да четеш?

Препращам към профила ми в Goodreads, там става ясно, струва ми се. Сайтът е изключително полезен, фейсбук на четящите бих го нарекъл.

Коя е любимата ти българска дума?

Която е използвана на мястото си.

Официалното представяне на сборника с разкази “#НаЖивоОтСофия” на Александър Шпатов е на 21 октомври от 19.00 ч. в столичния клуб “Mixtape”.

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Модерни времена

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай