Public Republic Art Studio

Трети брой на списание “НО ПОЕЗИЯ” – царството на поетическия фалибилизъм

5 септември, 2014 от · Няма коментари

НО ПОЕЗИЯ, бр. 3

Сезонът на НОП3 е. Със стихотворения от Катя Белчева, Галина Борисова, Живка Василева, Севдалин Генов, Екатерина Григорова, Гугъл, Нели Добринова, Русен Дойков, Найден Коев, Марин Колев, Оливие Кузен, Весела Кучева, Константин Кучев, Маргарит Минков, Никита Нанков, Нона Нонова, Калин Петров,  Чешо Пухов,  Ивайло Радославов, Албена Тодорова, , Бети Файон,  Левена Филчева, Александра Христова, Рихард Хюлзенбек, Курт Швитерс; илюстрирано с дигиталните колажи на Моника Михайлова, фотографията върху корицата е на Ели Иванова.

 

гугълче

Гугълче от бр. 3 на сп. НО ПОЕЗИЯ

 

„Сега в този брой на НОП се радвам на възможността да обява царството на поетическия фалибилизъм. Защо само науката ще се радва на този философски ред? Вероятно човешките същества са настроени да грешат не само в областта на общите си възгледи, но и в представата си за структурите на изкуството? Фалибилизмът не е анархизъм, нито негативизъм, а позитивен скептицизъм. Поезията може да бъде и два здрави зъба, готови да проверят по всяко време дали една монета е златна.

Фалибилизмът е отзив към времето, ето защо в рубриката „Хоризонти на поезията“ предлагаме разказ – съвсем непретендиращ за изчерпателност – как са се развивали амбициите на поетите да вземат хляба на художниците. В рубриката „Миналото, което е бъдеще“ пък представяме един ключов текст на европейския следвоенен авангард, напълно непознат досега на българската публика. Да, и в НОП си позволяваме, дори изпадаме във възторг, когато преоткриваме. Както в списание „Ах, Мария“ преоткриха сюрреализма преди 20 години, а в „Страница“ през 2013 година – експресионизма. Е, в „Литературен вестник“ дадаизмът се преоткрива периодично, но за българското общество си остава неоткрит и това си е. Какво да се прави, няма да си теглим куршума на минутата.

Имаме и две интервюта – с тъмна поетеса и с поетеса, която организира малък поетичен фестивал. Възможно ли е да обясниш какво правиш – това обикновено не се отнася за хората на изкуството у нас. Но нека докажем, че има и поети, които имат представа какво правят. Възможно ли е да се събират поетите и да си говорят всеки на своя птичи език? И това може да се окаже възможно. В рубриките „Тъмна поезия“ и „Литературни общества“. Имаме и „Архив на невероятното за тези ширини“ – за да си припомняме, което никога не сме знаели: че българските поети изобретатели са съществували и само трябва да започнем събирането на наследството им.“

Из Нобръщението на Йордан Ефтимов, гост-редактор на НОП3

 

Октопод

„Октопод“ на Марин Колев, публикувано в бр. 3 на сп. НО ПОЕЗИЯ

 

Ще го познаете в книжарниците по стоманено хладната обвивка и по топлото бяло тяло на страниците с безобразна поезия вътре. Можете да го поръчате и директно от издателството на адрес [email protected]. Изпращаме списанието на всеки адрес по света и поемаме пощенските разходи.

 

Рубрики: Tворчество · Модерни времена · Новини

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай