Public Republic Art Studio

Литовската театрална академия и театър лаборатория “Open Circle” идват в България по покана на МОНТФИЗ

26 юли, 2014 от · Няма коментари

08-brang_mok_49_foto-d.matvejevas-

Единственото представление на литовския спектакъл в България може да бъде видяно в рамките на МОНТФИЗ Арт Фест 2014 в Созопол.

bm-aldut_

“Dear Teacher” („Скъпа Елена Сергеевна”) по Людмила Разумовская е спектакълът, който абсолвентите от актьорския клас на Аидас Гиниотис от Литовската академия за музика и театър и актьорите от Театрална лаборатория “Open Circle” (Литва) ще представят на българска сцена по покана на МОНТФИЗ – на 31 юли от 21:00 часа в Созопол.

03-brang_mok_29_foto-d.matvejevas-

Спектакълът е копродукция между Литовската академия за музика и театър и Театрална лаборатория “Open Circle”. Режисьор е Йева Стунджите, сценограф Рамуне Скребунайте.

Представлението е част от програмата на организирания от МОНТФИЗ и Община Созопол МОНТФИЗ Арт Фест 2014, който ще се проведе в Созопол от 27 юли до 3 август.

Гледах представлението през ноември миналата година в Москва на фестивала на ВГИК” – споделя председателят на МОНТФИЗ Слав Бойчев – “Бях удивен от начина, по който работят тези хора – те са прекрасни, прецизни, ярки актьори, които не те оставят нито за момент да откъснеш внимание от действието – възхитих се на безупречната им натренираност – те се движат по сцената с котешка лекота, в същото време пеят невероятно – всеки един от тях – докато изпълняват нелеки движенчески партитури – и това не са някакви обяснителни интермедии, за да покажат, че могат – напротив – всичко това е вплетено в действието на спектакъла, което не секва нито за миг и няма нито една излишна секунда. Просто уникални – най-вече заради очевидното, лишено от компромиси отношение, което имат към актьорската работа.

slav_boychev_0
Слав Бойчев

Това, което се вижда на сцената, е резултат не просто на усилен репетиционен процес, а на години натрупвания – и то не “лека-полека” в атмосфера на “учтиво разбиране”, както за съжаление все по-често се случва в актьорското образование, а в условия на тежък, спортен режим, в който оцеляват най-упоритите и отдадени на актьорската професия. Веднага след представлението се срещнах с тези хора и настоях те да дойдат в България. Не само да играят, но и да преподават.” – добавя Слав Бойчев.

Всъщност голямата изненада на МОНТФИЗ за ценителите на театралното изкуство в България е не просто гостуването на литовската трупа с представление на спектакъла “Dear Teacher”. Художественият ръководител на актьорския клас в Литовската академия, от който са абсолвентите-участници в представлението, режисьорът (театрален педагог, ръководител на катедра „Актьорско майсторство и режисура” във Факултета за театър и кино на Литовската академия за музика и театър и създател на Театрална лаборатория “Open Circle” в Литва) Аидас Гиниотис и неговата асистентка – доста популярната в Литва и в Източна Европа актриса Юдита Урниките (също преподавател по актьорско майсторство в Литовската академия за музика и театър и преподавател по сценично движение във Факултета по танц и движение на Литовската академия) ще проведат заедно шестдневен уъркшоп по актьорско майсторство за всички участници в МОНТФИЗ Арт Фест 2014 в Созопол от 27 юли до 3 август.

aidas
Аидас Гиниотис

Темата на уъркшопа е “Съвременни актьорски техники”, а участниците в него ще имат възможността да получат опит в практиката, методите и техниките, които се използват в Литовската академия за музика и театър и които са основа на практическата работа, актьорския тренинг и подход към работата с актьорите в Театрална лаборатория „Open Circle”. В първите три дни на уъркшопа с участниците основно ще се занимава Аидас Гиниотис, а в следващите три дни Юдита Урниките ще продължи неговата работа с акцент върху актьорския тренинг със средствата на сценичното движение.

judita_urnikyte
Юдита Урниките

„Литовската театрална школа винаги е била една от най-добрите в Европа и в света. С това, което показаха в Москва, литовците определено защитиха позициите си на световна сила в актьорското обучение. Щастлив съм, че участниците в МОНТФИЗ Арт Фест 2014 ще имат възможността да видят това, което аз видях в Москва и че ще могат да се учат практически от тези виртуози на световно ниво на театралното изкуство и на актьорския тренинг.” – допълва Слав Бойчев.

Освен литовците от чужбина за Фестивала пристигат по покана на МОНТФИЗ актьорът и режисьор Крис Донъли от Великобритания, който ще проведе шестдневен актьорски тренинг и актрисата Алексис Флойд от САЩ, която ще ръководи уъркшопи по актьорско майтосрство и по джаз танци.

ChrisDonnelly
Крис Донъли

afr_067a
Алексис Флойд

За осем дни участниците във Фестивала ще имат възможността да посещават практически тренинги по актьорско майсторство, сценична реч, сценично движение, ритмика, танци, творческо писане и др., ръководени от най-утвърдените и опитни професионалисти и педагози от страната и чужбина и подходящи както за любители, студенти и професионалисти, така и за онези, които тепърва решават да направят първата си крачка в заниманията с изкуство. Сред българските преподаватели тази година са: проф. Маргарита Младенова, проф. Здравко Митков, проф. д-р Атанас Атанасов, доц. д-р Александър Илиев, Койна Русева, Башар Рахал, Явор Бахаров, Леонид Йовчев, Асен Аврамов, писателят Георги Господинов и много други.

georgi-gospodinov
Георги Господинов

atanas.atanasov_1
Проф. д-р Атанас Атанасов

mladenova_mitkov
Проф. Маргарита Младенова и проф. Здравко Митков

yavor_baharov
Явор Бахаров

bashar_rahal
Башар Рахал

Всеки ден в програмата на Фестивала се провеждат и кандидат студентски консултации за НАТФИЗ с преподавателите, които приемат класове през учебната 2014/2015 г.

Всяка вечер се играят представления на любителски театрални състави и школи, които се състезават в конкурсна програма в няколко категории и биват оценявани от жури, съставено от преподавателите от НАТФИЗ и част от ръководителите на уъркшопи.

Всички, които желаят да се запишат за участие в МОНТФИЗ Арт Фест 2014, Созопол, 27 юли-3 август, могат да го направят на страницата на Фестивала в интернет http://www.montfiz.com/artfest-2014/.

МОНТФИЗ Арт Фест се провежда за пета поредна година. През последните три години Община Созопол е домакин и съорганизатор на Фестивала.

Материалът се публикува с любезното съдействие на МОНТФИЗ

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Новини · Сцена

Етикети: , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай