Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Daemonia

11 юни, 2014 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Разговор на Цветелина Марева с фотографката Мира Рашева

Mira1

Daemonia е творческият псевдоним на фотографката Мира Рашева. Мира е лингвист по образование, но от 5 години работи като уеб-дизайнер в AzonMedia и се занимава професионално с фотография. Предпочита портретната, пейзажната и архитектурна фотография. Освен фотографията обича книгите, йогата, чуждите езици и да пътешества.

Какво е фотографията за теб?

За мен това изкуство, както впрочем и всички останали, е начин творецът да покаже света, пречупен през собствените си възприятия и идеи. Фотографията не е просто улавяне на един момент или предаване на реалността, тя е израз на погледа на фотографа върху уловения миг и неговият начин на предаде емоциите, заредени в този къс реалност. Но всичко това пречупено през неговата фантазия и усещане.

pic6

Какво искаш да изразиш чрез снимките си?

Фотографията ми дава невероятната възможност да създавам своя собствена реалност. Да, снимайки аз действително запечатвам реални обекти, хора, сгради, моменти, но още с кадрирането, избирането на ракурс, издебването или контролирането на светлината и натискането на спусъка на фотоапарата, аз вкарвам и идея, внушение, частица от себе си в снимката. А последващата обработка на снимката ми дава възможност, вплитайки своята фантазия, да създам една по-различна от уловената реалност.

pic1

От какво черпиш вдъхновение и идеи?

Най-общо казано от красотата около мен. Понякога от игра на светлосенки, понякога от архитектурна форма, или от интересен човек или от красив пейзаж. По принцип най-много се вдъхновявам от всичко, което е с по-мрачно, мистично и готик излъчване.

Може ли човек да се издържа с фотография в България?

Всичко е възможно, стига силно да го искаш, но специално в България е голямо предизвикателство да си изкарваш хляба само с фотография. От една страна пазарът е много по-малък, отколкото в Западна Европа или в САЩ, а от друга страна тук все още не се оценява достатъчно трудът на един фотограф. Често хората си мислят, че е изключително лека работа без никакви особени разходи, а всъщност е точно обратното. Необходими са доста пари, за да инвестираш в качествена техника и евентуално в студио, а тази техника също си има живот и се „износва“.

pic4

Фотографът отделя часове от времето си за подготовка, срещи, намиране на локации за снимките, подбиране на визия и т.н. След това самата фотосесия може да трае часове, особено пък, ако говорим за сватбена фотография – тогава най-често фотографът снима без да спре по 10-11 часа. А за „десерт“ идва и обработката на снимките, подбиране на подходящи кадри, ретуш и пр., което може да отнеме дни. Но всичко това клиентите тук рядко го съобразяват и за жалост изключително обезценяват фотографския труд.

pic2

Къде са най-впечатляващите гледки и най-силното вдъхновение?

През последните 2-3 години започнах често да пътувам, винаги когато имам финансова възможност за това. Докосването до чужда култура, непознати и интересни гледки и красиви места ми носи невероятно силно вдъхновение и ме зарежда с много положителна енергия.

До този момент съм пътувала само из Европа, но с ръка на сърцето мога да кажа, че на този етап най-силно съм впечатлена от Италия и по-конкретно провинция Тоскана. Още със стъпването ми за първи път в приказна Флоренция, имах усещането не само, че се пренасям назад във времето в люлката на Ренесанса, но и че сякаш се връщам у дома. Архитектурата на сградите, тесните криволичещи каменни улички, гледките към безкрайни зелени поля, редици кипариси и китни хълмове, цялата тази атмосфера и красота са неизчерпаем извор на вдъхновение. Градовете, които най-силно са ме впечатлили до сега, са Флоренция, Сиена, Сан Джиминиано, Будапеща, Сан Марино и Мюнхен.

pic3

Как се индивидуализира един световноизвестен обект?

Всички места, които съм посетила до сега, са популярни туристически дестинации със световноизвестни забележителности, които милиони пъти са снимани било за спомен, било като художествена фотография. Много е трудно да избягаш от клишетата в такива моменти, но най-важното е първо да се потопиш в атмосферата на мястото, какво усещане ти носи самият обект, какви детайли виждаш в него, които до сега не си виждал по хилядите негови снимки в интернет.

За да индивидуализираш обекта и да го покажеш през собствените си очи, може да помогне търсенето на различен ракурс, изчакването на по-интересна светлина или вкарването на други елементи в композицията.

pic5

Разкажи ни повече за работата си като уеб-дизайнер?

На пръв поглед уеб-дизайнът и фотографията нямат много общо, но всъщност и двете акцентират върху визуалното предаване на съдържание и за двете са важни добрата композиция и подходящите комбинации от цветове.
Разбира се, за някои проекти се налага да използвам и фотографските си умения – винаги когато мога, предпочитам да заснема нещо сама, отколкото да използвам сток фотография или не особено качествен снимков материал на клиента.

Интересна техника, която бих искала да представя, е т.нар. синемаграфия. Представлява статична снимка, съдържаща елемент с повтарящо се движение. Много интересна и креативна техника, която предлага необятно поле за експерименти.

Website: http://daemoniaphotography.com
Facebook: https://www.facebook.com/DaemoniaPhoto

Рубрики: Frontpage · Visual Art · За творчеството · Модерни времена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай