Public Republic Art Studio

Multimedia Box: Балетно студио “Буратино”

21 май, 2014 от · Няма коментари

Текст: Цветелина Марева

buratino

Балетно студио „Буратино“ е създадено през 1985 г. в Пловдив по идея на балетния педагог Маша Иванова, която е и негов главен художествен ръководител. Там се обучават деца от 6 до 18 г., които изучават ритмика и пластика, класически и исторически, характерни и модерни танци. Репертоарът е разнообразен, съобразен с възрастта и степента на подготовка на децата.

Младите и талантливи изпълнители радват публиката всяка година със самостоятелни коледни и годишни спектакли. Студиото е гастролирало в Македония, Сърбия, Хърватска, Словения, Чехия, Словакия, Гърция, Молдова, Украйна, Русия, Унгария, Австрия, Франция, Италия и Турция.

Богатият репертоар и активната концертна дейност са резултат от дългогодишното сътрудничество на талантливия творчески екип в състав – хореографи д-р Бонка Матова и доц. д-р Желка Табакова, педагог Маша Иванова, корепетитор Меглена Йорданова и художник по костюмите Меглена Илиева. Студиото се подпомага финансово от община Пловдив, отдел „Култура“ и постоянни спонсори. Голяма част от обучаващите се в студиото продължават да се занимават професионално с танци.

Студиото е неколкократен носител на „Наградата Пловдив“ за високи постижения в областта на балетното изкуство. От 1999 г. е домакин и организатор на Международния детски балетен фестивал „С любов за танца“, който се провежда през година. През 2015 г. предстои деветото издание на фестивала.

Международният детски балетен фестивал „С любов за танца“ няма аналог в страната и чужбина по своя статут и правилник. Фестивалът е единственият, в който изискването е програмата да е изградена на основата на класическия танц, което задължава да не се комбинират взаимоизключващи се като стил, методика и естетика танцови жанрове. Той няма състезателен, конкурсен характер, което допринася за творческата му атмосфера.

Съпътстващата културна програма, предложена от организаторите, която е неизменна част от фестивала, дава възможност на гостите да се запознаят с емблемите на Пловдив – „Стария град”, „Античния театър“, живописните исторически къщи, площади, църкви и интересни магазинчета.

balet_buratino

Поводът да представим балетно студио “Буратино“ е гостуването му на Тракийския университет в гр. Одрин, Турция по лична покана на ректора проф. д-р Йенер Йорук. Това е първото посещение на балетен състав в града. Спектакълът „Бяло и цветно“ по музика на Верди и хореография на Бонка Матова предизвика изключителен интерес сред одринската общественост. Присъстваха ректорът, областният управител, официални лица, музиканти от университета, българи, живеещи в града и гости пристигнали от България.

buratino_odrin

Спектакълът е изграден от две части с разнообразен и динамичен рисунък. В първата част „Бяло“ богатата разгърната хореография използва цялото разнообразие на академичната класическа лексика. Във втората част „Цветно“ зрителите се насладиха на стилен и артистичен испански танц, на технична, наситена с оригинални движения в бързо темпо тарантела, на танци, изпълнени от по-малките с чар и детска непосредственост.

Редуваха се ефектни танци, дуетни сцени, сола, прекрасни малки и големи ансамбли, искрящи от радост, хумор и добро настроение. Една феерия от танци и красиви костюми изгради поетична балетна приказка, изпълнена с елегантност, точност, отлична музикалност и артистичност. Талантливите изпълнители предадоха на публиката своето настроение, радост и естетическа удовлетвореност.

tarantela

Обучението по танци в школите по изкуствата, съставите и колективите и у нас и в чужбина е форма на извънучебна дейност с факултативен характер. Децата идват и си отиват по собствено желание. Затова ролята и отговорността на педагозите и ръководителите е голяма.

Два са основните аспекта в тяхната дейност: от една страна това е ранната изява на способностите на децата и насочването им към професионални занимания, а от друга – положителните изменения във физическото и психическо им развитие. Децата имат по-добро здравословно състояние, по-хармонично физическо развитие, по-висока работоспособност, по-добро развитие на вниманието, паметта, волята.

Освен това, като се занимават с танцово изкуство, децата развиват естетически вкус, разширяват своите социални контакти, имат положителна емоционална нагласа към живота и различните ситуации. Не на последно място, те се възпитават като една знаеща, професионално ориентирана публика.

buratino_plovdiv

http://www.buratinoballet.com

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Сцена

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай