Public Republic Art Studio

contempo 2014 ще превърне Варна в столица на съвременното изкуство

11 април, 2014 от · Няма коментари

За десет дни – от 25 април до 3 май – в морския град ще се съберат талантливи млади артисти от Европа и САЩ.

contempo
Пета година, шесто издание… Международният фестивал за съвременно изкуство contempo ще продължи от 25 април до 3 май 2014 г. Снимка: © Фондация „Рая Георгиева” / contempovarna.org

Варна. За пета поредна година, от 25 април до 3 май 2014 г., в морския град ще бъде проведен Международния фестивал за съвременно изкуство contempo. Шестото издание на форума обединява 20 събития, в които най-новите си творчески търсения ще представят над 50 автори – млади таланти и утвърдени имена – от България, Германия, Австрия, Полша, Белгия, Франция, Италия, Холандия, Израел, САЩ и др., съобщиха от фондация „Рая Георгиева”, организатор на форума.

Живопис, скулптура, мултимедия, саунд инсталации, дигитални изкуства, вербален пърформанс, акции, флаш моб, фотография, видеоарт и т.н., съпътствани от самостоятелни изложби, кураторски проекти, видео прожекции, пърформанси, отворени дискусии, срещи с артисти, уъркшопи и демонстрации, изпълват програмата на contempo 2014, чийто окончателен вариант и пълен списък с участници ще бъдат обявени на 12 април, събота.

Официалното откриване на фестивала, който ще се проведе на повече от 15 различни места във Варна, ще се състои на 25 април, петък.
Преди това, обаче, на 16 април, сряда, организаторите ще представят изложбата „Промо колектив”, която ще събере участници от първите издания и по този начин ще бъде отбелязана първата contempo петилетка.

Един от основните акценти в тазгодишното издание на форума ще е модулът, наречен „Колекционери”, в който професионалисти от различните сегменти на арт пазара ще разискват по темата „Галерийни практики и колекциониране”.

contempo е некомерсиална платформа, която предимно насърчава, представя и популяризира творчеството на млади автори до 35-годишна възраст от България и чужбина. В конкретното издание на фестивала, авторите участват по покана на организаторите, но през цялата предхождаща година отделните артисти могат да подават заявки за участие, които организаторите разглеждат два пъти годишно и селектират най-интересните проекти за следващото издание, т.е. ако сте представили своя концепция през 2013 г. и тя бъде одобрена, вие ще се включите в изданието от 2015 г.

Варненският фестивал на съвременното изкуство е съставен от три основни модула:
- contempo; Фокусната група са младите автори. От създаването му досега, в основните и паралелни програми са участвали над 300 творци: художници, поети, музиканти от България, Германия, Италия, Швейцария, Гърция, Канада, Белгия, Южна Корея, Франция, Полша, Финландия, Ирландия и др., като голям брой от тях са представяли свои дебютни проекти.

По статут, запазена квота в програмата имат творци, които живеят и/или творят във Варна. В този модул могат да участват и автори (без възрастови ограничения), работещи в областта на новите медии, поканени специално от организаторите.

- „Колекционери”; Годишен форум, който се провежда в рамките на contempo. Има за цел да насърчава и развива колекционерските нагласи в областта на съвременното изкуство,програмата му включва отворени срещи, изложби, дискусии и презентации.

Като лектори, в програмата са участвали международни експерти, галеристи и колекционери от България, Австрия, Германия, Швейцария и Румъния. Представянето на изследвания за колекционирането на съвременно изкуство и колекционерските изложби са важна част от програмата на модула.

- образователният панел contempo.lab e есенна школа по арт мениджмънт за млади артисти и работещи в областта на културата. До момента броят на участниците в лабораторията надхвърля 100 души, а сред лекторите и практическите специалисти личат експерти от България, Холандия, Австрия и Германия.

Изложбите на утвърдени артисти от младата генерация са част от модула – като практическо занятие, а най-добрите работни проекти на участниците в лабораторията, са представяни на следващото фестивално издание.

Международният фестивал за съвременно изкуство contempo е създаден по идея на художничката Рая Георгиева (1978-2009) и от октомври 2009 г., когато е проведено първото му издание, е посетен от над 15 000 души. Артистичен директор на фестивала е известната галеристка и куратор Дора Дончева.

* * *
Фондация „Рая Георгиева” има за цел да съхранява паметта за творчеството на художничката Рая Георгиева (1978-2009), да подкрепя и да дава възможност на младите творци да реализират идеите си, като създава сцени за творчески диалог и експерименти. В програмната схема на фондацията са включени: организацията и провеждането на дейностите по фестивал contempo и съпътстващите го форуми; организацията и провеждането на изложби и презентации, свързани с творчеството на патрона на фондацията; програма „Старт”, чрез която се осъществяват дебютни проекти на млади автори; организация на образователни лектории за съвременно изкуство за младежка публика…

Още интересни Арт новини можете да намерите тук.

Рубрики: Frontpage · Гостува ни

Етикети: , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай