Public Republic Art Studio

Из „Множество Катрини”

21 февруари, 2014 от · Няма коментари

Джон Грийн

voda
Снимка: Любозар Димитров

На моята съпруга Сара Юрист Грийн
„Но удоволствието не е в притежаването на някого. Удоволствието е в това да имаш със себе си съперник в стаята.“
Рот, Филип. Човешкото петно. С., 2009.

(едно)

Ден след като му връчиха дипломата от гимназията и след като за деветнайсети път бе зарязан от момиче, което се казваше Катрин, детето чудо Колин Сингълтън реши да се изкъпе. Колин винаги бе предпочитал ваната пред душа. Обяснението е елементарно – една от основните му житейски стратегии бе: ако нещо може да се свърши в легнало положение, няма никакъв смисъл да го правиш прав.

Водата се стопли и той веднага се покатери във ваната. Седна и с вяло любопитство започна да наблюдава как мехурчетата се покачват милиметър по милиметър. Мина му през ума, че е станал прекалено дълъг за тази вана, но това прозрение остана слабо регистрирано от съзнанието на Колин. Водата покриваше свитите му крака. Изглеждаше като голям човек в бебешко корито.

Когато водата започна да покрива слабия му и напълно лишен от мускулатура корем, той се сети за Архимед. Когато Колин беше на около четири години, прочете една книга за живота на гръцкия философ, който открил, че обемът може да се изчисли чрез количеството вода, което тялото му измествало. Това велико откритие било направено, разбира се, когато Архимед се накиснал да си вземе вана.

Историята разказва, че когато му хрумнала идеята за измерване на обема, Архимед извикал „Еврика!“, след което хукнал гол по улиците и не спирал да вика „Еврика!“. Според оная книга много важни открития се характеризират с подобен специфичен „Еврика момент“. Още тогава Колин копнееше да открива разни неща, да има възможност един ден, гол или с дрехи, да викне и той своето „Еврика!“. Вечерта, след като прочете книгата, той попита майка си:

– Мамо, дали някога ще ми се случи да открия нещо и да викна и аз „Еврика!“?
– О, пиленце! – каза загрижено майка му и взе ръката му в своята. – Какво има? Какво не е наред?
– Искам и аз да викна „Еврика!“ някой ден, искам да направя откритие! – каза Колин по начина, по който някое друго дете на неговата възраст би мрънкало колко много иска да стане като „Костенурките Нинджа“.

Тя притисна ръката му до бузата си, лицето й беше толкова близо до неговото, че усети дъха ù с аромат на кафе и червило.
– Разбира се, бебчо, разбира се, че ще имаш повод да извикаш своето „Еврика!“.

Но майките лъжат. Изкуството да лъжеш е в длъжностната характеристика на всяка любяща майка. Колин пое дълбоко въздух и се потопи под водата. „Дали
плача?“, попита се той, отвори очи и се вторачи през сапунената вода, която смъдеше и гореше ирисите и зениците му. „Искам да плача, следователно плача, но няма как да разбера, защото съм под водата.“ Но не плачеше.

Колкото и странно да звучи, Колин беше прекалено депресиран, за да плаче. Твърде наранен. Сякаш някой му бе развинтил някой чарк, оня чарк, който кара човек да плаче.

Отпуши ваната, изчака водата да се оттече, стана, избърса се с кърпата и се облече. Когато излезе от банята, майка му и баща му бяха в стаята му и го чакаха. И двамата! Заедно! По едно и също време! Откакто се помнеше, такова събитие можеше да означава само едно от следните три неща:

1. Баба ти/ дядо ти/ леля ти Сузи, с-която-така-и-не-се-запознахте-но беше-много мила-и-добра… и колко жалко, че почина толкова млада/млад.

2. Позволяваш на някакво момиче Катрин да ти пречи на учението и си разваляш оценките!

3. Бебетата се правят чрез определени действия, наречени акт, който може и да започне да ти харесва след време, но за сега най-вероятно ще ти се стори нещо много гадно, а освен това понякога хората правят някакви неща с онези части на тялото си, които използват за правене на бебета, но без реално да правят бебета, например целуват се по места, които не са на лицето. Подобно скупчване на родители в стаята му никога не бе означавало:

4. Едно момиче на име Катрин се обади, докато беше във ваната. Каза, че съжалява и че все още те обича, както и че е направила ужасна грешка, и сега те чака долу.

mnojestvo katrini600_malka

Технически характеристики:

Издателство: „Егмонт България”, 2014
Формат: 14×21 см., меки корици
Обем: 288 стр.
Цена: 9,90 лв.
ISBN: 9789542711575

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай