Public Republic Art Studio

Седем изложби в центъра на София правят реверанс на магията на българския фолклор

5 февруари, 2014 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Гостуваме на Жени Костадинова и арт-къща “Куклите”

Светлана Желева

jeni_kostadinova
Жени Костадинова в „Арт-Къща Куклите”

Жени Костадинова е магистър по философия и журналист. Автор е на 5 книги за Ванга, част от които преведени на 6 езика.

Документалната й книга „Ванга – Пророчицата”, издадена през 2011 г. е посветена на живота и делото на Ванга и съдържа над 250 фотографии, много от които – публикувани за първи път.

Авторката е носител на Специалната награда на фондация „Ванга” за съхраняване и популяризиране на духовната мисия на великата българска пророчица.

Основател е на галерията-музей „Арт-Къща Куклите”. Носител е на награда за пътепис на Public Republic в литературния конкурс “Доброто в нас”.

Жени, какво е мотото на новия сезон на арт-къща Куклите 2014 година ?

Открихме новия сезон с проекта „Българският фолклор”, който включва 7 изложби: на български фолклорни кукли, кукерски маски на Пенка Танева, картини „Българки” на Румен Статков, автентични носии, сувенирни кукли на Ваня Янкова и кукли „Бабини черги” – нов тип кукли, които измислих миналото лято.

Идеята на проекта е да покаже богатството и разнообразието на нашия си, автентичен фолклор, да накара хората да се „повдигнат” духовно, да се зарадват и заредят с позитивна енергия от багрите, майсторлъка, мъдростта на българските традиции и обичаи.

Изложбите са разположени в 5 зали, а в още две сме подредили, разбира се, кукли! Десетки видове кукли, изработени от български приложници, които са чудни за подарък, имаме за всякакъв повод.

kukli

В твоята Къща на Куклите гостува изложба от 300 български фолклорни кукли, събирани 50 години от балетист от Музикалния театър.  Какво е уникалното на тази колекция?

Много съм горда, че миналото лято открих тази колекция (по-скоро тя ме откри) – това е едно богатство!

Над 300 български фолклорни кукли, събирани половин век от Василий Гордиенко – българин от украински произход.

gordienko
Василий Гордиенко

Той започва да купува кукли още в края на 60-те години на миналия век от Съюза на художниците и от Задругата на майсторите заради дъщеричката си Евгения, която тогава е дете.

Впоследствие тя става танцьорка в ансамбъл „Филип Кутев” и пропътува света, и откъдето мине, купува кукли на баща си за колекцията му. Такав колекцията става с две основни теми: български сувенирни кукли и сувенирни кукли от света.

Общо куклите стават над 500 и семейството им изработва специална куклотека. Но през 2012 г. преди да напусне този свят, Гордиенко заръчва на дъщеря си да не задържа куклите му вкъщи, а да намери начин да ги покаже на хората.

Така колекцията „ме намери” и се пресели в моята Къща. Разделили сме куклите по теми – български и чужбински.

kuklite_na_gordienko
Магнетичните кукли на Гордиенко

Кои кукли са по-красиви – нашите или?

Всички са красиви по своему. Общото в тях е, че повечето от тези кукли показват колорита, стила и характера на носиите, на народните костюми.

От куклите например виждаме колко сходни са българските носии по Дунавската равнина с румънските, че синьото преобладава в турските носии, но пък го има доста подчертано и в чешките, унгарските, даже и руските.

Виждаме и колко многообразни са нашите български носии в различните краища. Куклите, в този смисъл, са посланици на културата на народите, на техните обичаи и традиции. Понякога дадена носия се „съхранява” само чрез кукла! Но не само това.

В българската сбирка имаме и много други интересни артефакти: например куклите от цикъла „Народни приказки” показват различни наши герои – Хитър Петър, Бай Ганьо, Нероден Петко, Златка златното момиче и пр.

Ще видите и „селските клюкарки”, и „розоберачките”, и „хороводите”. Особено интересни са и куклите от цикъла „Царски величия” , сред които се открояват образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава.

Цялото това многообразие от кукли – И ТО БЪЛГАРСКИ КУКЛИ, нямаше да знаем, че го е имало, ако Василий Гордиенко не бе събирал тази колекция.

Горда съм, че я имам! И единственото място, където тези кукли, това уникално българско културно наследство може да се види, е Арт-Къща „Куклите”.

Изложбата е постоянна и може да се види по всяко време, работим и събота и неделя, от 14 до 19 ч.

izlojba
Изложба

Много гости има в твоята къща – гоблени на Роси Бакалова, картини на Румен Статков, кукерски маски на Пенка Танева. Защо реши да направиш това пиршество за сетивата?

Да, наистина стана празник за сетивата и душата! Идеята ми беше да покажа не само българските фолклорни кукли, това съкровище, което открих, но и да ги подплътя с други традиционни изкуства.

Темата фолклор е необятна, а ние самите дори не знаем какво наследство имаме, каква красота и мъдрост са втъкани и в шевиците ни, и в носиите, и в чергите и килимите, и в кукерските празници, и в лазарските.

И сега като дойдат гости в Къщата, ахват още от вратата, защото ги посрещат магичните картини в голям формат на Румен Статков: „Българка”, „Лазарка”, „Странджанка”, „Добруджанка”.

След това погледът се поглъща от куклите на Гордиенко, плъзва се с любопитство по кукреските маски, куклите от царевична шума, изработени от деца.

Като казах деца, държа да изтъкна, че много се надявах с този мой проект „Българският фолклор” да стигна до децата, по-скоро те да стигнат до нас, за да научат по близък за тях начин чрез куклите, какво наследство са им оставили бабите и прабабите им, предците им. Само че не се получи.

Ходя от училище на училище, говоря с директорки, с учителки, каня ги да водят децата при нас на изложба, но… Засега много слаба е посещаемостта. Или учителите нямат време, или не им се занимава, или… не знам. Знам само, че веднъж отворят ли вратата на Къщата на Куклите, няма да искат да си тръгнат! И ще се питат защо досега не са дошли!?

strandjanka
Красотата на странджанката

Кое те вдъхнови за новата ти линия кукли – “Бабини черги”?

Идеята ми дойде от колорита, красотата и топлината, която носят чергите на бабите ни. Обичам много да ходя по селата, самата аз имам вила в едно планинско село близо до Петрохонския проход и очите ми изтичат по чергите като ги видя проснати пред къщите. Особено в Боженци, Мелник, Ковачевица.

Винаги си купувам от бабите тъкани или плетени красоти – черги, престилки, възглавници, чорапи.Но може би най-пленителни са чергите. В тях багрите сякаш пеят, сякаш са ноти на нотна таблица, всеки цвят си е на мястото и значи нещо.

Ето това ме вдъхнови и реших да направя стилизирани кукли, които да показват тази вълшебна българска красота. Изработвам ги на дървена основа с вълнени прежди.

И много бих се радвала, ако стигнат до повече чужденци, защото съм сигурна, че ще им предадат посланието на българската душа: „човеколюбие”, ще ги докоснат и озарят с магията, вплетена в тях.

Радвам се, че при гостуването си в Арт Къща „Куклите” миналата есен, Вицепрезидентът Маргарита Попова избра именно „Бабините черги” за подарък, когато ходи по света и трябва да занесе български сувенир.

Тя подкрепя нашата кауза и обеща да ни помага за получаването на статут на музей на Арт-къща „Куклите”, атрактивен музей, който да привлича децата и чуждестранните гости на България.

jeni_kostadinova
Маргарита Попова и Жени Костадинова с децата победители в конкурса ” Виж моя ангел” на арт-къща “Куклите”

Къде тръгнаха да пътешестват твоите кукли?

Ами засега сме си в София, макар че имаме покани от различни места да гостуваме. Например Музея за хумора и сатирта в Габрово ни покани да им гостуваме с куклите и с Творилницата (мястото, където изработваме кукли с малки и големи) на 1 април.

е Първия Национален детски конкурс „Виж моя ангел” (за изработка на кукли ангели) през декември, се сдобихме с още много приятели от цялата страна.

До Къщата долетяха за конкурса 257 кукли ангели само за един месец! Журито много се затрудни и даде двойно повече награди – 48 в седем възрастови категории.

deza

Стана вълшебен празник на 19 декември, когато Вицепрезидентът Попова връчи тържествено на децата грамотите и подаръците. Всички наградени деца дойдоха в Къщата облечени в бяло – като ангели. Изложбата с детските ангели е открита и може да се види в Арт-Къща „Куклите” до 1 март 2014.

v_tvoritelnizata
В творителницата

Ще правиш ли пак Международния фестивал „Магията на куклите” заедно със СОК ”Камчия” и тази година? Каква ще е темата и новото?

Да, продължаваме традицията и тази година подготвяме четвъртото издание на фестивала, който традиционно се провежда в края на юли в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия”.

Там, близо до морето, във фестивала се включват над 300 деца на възраст от 6 до 18 години, и в продължение на 4 дни творим, гледаме куклен театър, правим изложби, забавляваме се.

Тази година има два нови акцента: ще участват детски куклени състави и ще проведем семинар за възрастни на тема „Куклотерапията – метод на психотерапията за справяне с проблеми при децата”.

Разбира се, ще творим много, ще правим кукли, ще пеем и танцуваме – с една дума чакат ни много хубави емоции.
Хиляди кукли живеят в къща на 100 години.

Арт-къща „Куклите” е основана през 2012 г. от Жени Костадинова. Галерията с мини-музей се намира в сърцето на стара София – в разкошна 100-годишна къща, паметник на културата.

В 7 зали са разположени различни по тематика кукли: музейни, авторски, колекционерски, детски, приложни, за игра. Всеки посетител е наш специален гост и ще му разкажем вълнуващо богатата история на куклите.

vtoroklasnik
Творчеството прави децата щастливи. Второкласникът Алекс от 48-о столично училище получи специалната награда на журито в конкурса

Работата с деца е наш приоритет – творим с групи от столични училища и ще се радваме те да стават повече. Чрез изложбите на кукли разказваме на децата по близък до тях начин за историята на костюмите, традициите и обичаите на народите.

През 2013 г. открихме постоянна експозиция с български фолклорни кукли, събирани от 1960 до 2012 – колекция с етнографска стойност. Те показват българската традиция кукларство, разкриват красотата на българския фолклор и са особено подходящи за ученици и чужденци.

През 2013-2014 г. арт-къща „Куклите” представя проекта си „Българският фолклор”, включващ над 500 кукли, кукерски маски, картини, гоблени.

Арткъща „КУКЛИТЕ”
Работно време: Вторник-Неделя, 14.00-19.00 ч.
www.arthouse-kuklite.com
Жени Костадинова – управител и мениджър
Първолета Първанова – ръководител на „Творилницата”

Снимки: Личен архив на Жени Костадинова

Рубрики: Frontpage · Visual Art · За творчеството · Модерни времена

Етикети: , , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай