Public Republic Art Studio

Георги Бърдаров: Най-хубавото тепърва предстои!

13 януари, 2014 от · 4 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Росица Йотковска с Георги Бърдаров

Георги Бърдаров е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, като основните му направления са „eтнорелигиозни конфликти“, „география на населението и селищата“, “демография” и „геоурбанистика“. Доктор е по география на населението и селищата.

През годините се е занимавал с много и различни неща – от спортен журналист в Радио 99, през ръководител на географско ателие в експериментална детска градина до офис мениджър във фирма за компютърна анимация. Над 10 години е сценарист на ТВ шоуто „Стани богат”, работил е и за предаванията „Аз обичам България”, „Това го знае всяко хлапе”, „Да ти паднат 100 000”, „Столът”, „10/64” и други.

През 2012 г. излиза първата му самостоятелна монография „Имиграция, конфликти и трансформация на идентичности в Европейския съюз”. Участва в авторския колектив на книгите с въпроси и любопитни факти на „Стани богат”. Има публикувани и няколко детски географски приказки.

Президент е на Университетски клуб по петанк, многократен републикански шампион на България по петанк, двукратен участник на световни първенства, като през 2005 г. в Брюксел, Белгия, дебютира за България на такъв форум.

Печели първите три поредни състезания “Майстор на думите”, след което бе взето решение, че трикратен победител няма право да участва повече, а отива директно на големия финал, който трябва да е в края на 2013 г.

Фен е на екстремните спортове и пътешествията, почитател на латиноамериканската култура. Обожава да готви, слуша джаз и е лудо влюбен в Уругвай.

За думите и хората
Георги Бърдаров пред „Майстор на думите

Ти често разказваш приказки от живота на хората, които срещаш. Коя е приказката на твоя живот и с какво се различава от тези, които разказваш?

Приказката на моя живот е, като приказките, които разказвам, пълна с неочаквани обрати, приключения и хубави хора. Това е приказката за едно момче, което мечтаеше да стане футболист и по цял ден риташе топка, без да се интересува от нищо друго, а сега е доцент, доктор в Софийския университет и обожава работата си, както и любимата си география.

Имах любопитен случай в седми клас, когато искаха да ми оставят 5 за срока. Тогава един съученик каза на учителката, че знам всички столици в света. Тя много се усъмни и реши да ме препита по картата. Отговорих й вярно за над 30 столици, накрая тя заби последния си пирон – Източен Тимор. Когато и на него отговорих вярно, само въздъхна, усмихна се и ми писа 6. А ето че днес имам огромното щастие да се занимавам професионално точно с география.

Aко трябва да обобщя – приказката на моя живот е като самия живот: В нея няма невъзможни неща и никога не знаеш какво те очаква зад следващия ъгъл!

Georgi_Burdarov
Георги Бърдаров изнася презентация пред форума “Горичка”

Като учен, който се занимава с изследване на населението и етнорелигиозните конфликти, имаш ли концепция как те биха могли да бъдат избегнати, каква е формулата на градивното съвместно съжителство?

Бих обърнал малко въпроса чрез отговора си. Смятам, че на ниво хора няма никакви различия и проблеми. Хората навсякъде са еднакви и се интересуват от едни и същи неща – да имат покрив на главата си, да имат работа, да са добре близките им, да има по-добро бъдеще за децата им. Абсолютно съм убеден, че всеки един конфликт се предизвиква от политиците и икономически интереси, а хората са само беззащитни и наивни жертви-пионки в една безумна игра. Всеки конфликт се основава на неграмотност (политическа и религиозна), манипулация (от политици и търговци) и безкрайно много страх (при обикновените хора).

Тъй като въпросът е много важен, бих цитирал един пасаж от първата си монография: „Имиграция, конфликти и трансформация на идентичности в ЕС”:

„Ние не се раждаме християни или мюсюлмани, ние не се раждаме европейци или африканци, ние не се раждаме бели или черни! Ние се раждаме преди всичко хора! И всяка една идентичност (религиозна, етническа, че дори и расова!) ни се вменява впоследствие с цел да бъдем манипулирани и използвани. А най-лесното на тази земя е да убиеш човек! По-лесно дори отколкото да убиеш мравка. За да убиеш мравка е необходимо някакво физическо усилие, да вдигнеш крак или ръка. Човек можеш да го убиеш с една единствена дума!”

Edicta Imigratzia konflikti i transformatzia na identichnosti v EU Cover
Първата монография на Георги Бърдаров

Виждаш ли паралел между съжителството между различните общности и съжителството между отделните хора?

Абсолютно, само мащабите са различни. За да е хармонично едно съжителство, независимо дали между двама души или два етноса, са необходими две неща – взаимни компромиси и зачитане правото на другия.

Как ти помага познанието, което имаш в сферата на народопсихологията в решенията, които взимаш в личния живот?

Всъщност не ми помага. Аз доста често взимам грешни решения и си патя от това:). Помага ми обаче, когато си подготвям лекциите за студентите, за да стигнат моите послания до тях.

Какво е за теб Уругвай?

Ще е клише, но ще кажа всичко!
Това е отвъд футбола, отвъд географията, отвъд разумния свят.
Уругвай е моята детска мечта, че мога да покоря света.
Уругвай е моята Землемория, моето Макондо, моят перон 9 и ¾.
Уругвай е мястото, в което се скривам, когато нищо друго не ми е останало.
Уругвай и родното ми село Кулата (всъщност съм роден в София, но винаги ще считам селото на дедите си Кулата за родно!) са моето бягство от системата и матрицата…

Георги Бърдаров и една от трите презентации в “Майстор на думите“, с която печели първо място

В една от своите изяви в „Майстор на думите“ ти обединяваш под заглавието „магия“ неочаквания успех на създадения от теб отбор по петанк, удивителната победа на Уругвай на световното първенство по футбол през 1950 г. и Александър Дюма. Коя е твоята магическа пръчица и какво искаш да сътвориш с нея?

Няма магическа пръчица или магическата пръчица са волята и уменията на всеки човек. По-скоро, като човек, който се занимава с етнорелигиозни конфликти, имам послание. И то е:

„Хора, не позволявайте облечените в красивите одежди на властта хора да ви манипулират и използват! Животът е кратък, наслаждавайте се на всеки миг в него, не мразете, не разделяйте, не искайте чуждото, обичайте се и се радвайте на този живот! Той така или иначе ни е подарък!”

Всеки път, когато се ядосвам за нещо, се опитвам да си се представя как изглеждам аз от Космоса – всъщност една малка, незначителна прашинка… Толкова крехка на фона на безкрайната Вселена!

След небивалия успех на твоя разказ „За петата ракия или колко е хубав животът“ ти сам беше изненадан от силата на онова, което си написал. Промени ли се нещо в твоите приоритети, избори, занимания след това?

Нищо не се промени с изключение на едно. Винаги съм мечтал да бъда писател, пиша от дете и за първи път си повярвах, че имам способности за това.

Milushev, Burdarov, Takov[1]
Георги Бърдаров със своите съотборници Милушев и Таков преди първия мач на световното първенство по петанк в Гренобъл

Кои са нещата, които би искал завинаги да запазиш в живота си?

Искам да запазя само чудесните хора, с които ме свърза животът. Тези хора, които са ме подкрепяли и изваждали и от невъзможни на пръв поглед ситуации. Тези хора, което ме обичат и приемат такъв, какъвто съм!

А има ли такива, от които би искал да се освободиш?

Искам да се освободя от страховете си. Най-страшното нещо на този свят е страхът, защото блокира всичко творческо и креативно в човека.

Като малък изпитвах голям страх от тъмното. Даже мама (Бог да я прости, много свят човек!) ми палеше свещички в тунелите, когато пътувахме с влак. За да преодолея този страх, още като много малък, се затварях в дрешника на апартамента ни и седях по един час на тъмно! Сам!

Напоследък, може би и заради възрастта си, позволих страховете да вземат връх над мен. И най-страшното – спрях заради страховете си да се развивам. Може би е време пак да се затворя на тъмно в дрешника:) …

Ти си бил офис мениджър във фирма за компютърна анимация, сценарист на ТВ шоута и предавания, занимавал си се с изготвянето дори на еротични сценарии. Какво те движи, когато пишеш сценария на собствения си живот?

Движи ме само едно – желанието да стигна там, където не съм бил! И в географски, и във философски смисъл!

DSCN4793
Георги Бърдаров на едно от своите пътешествия: в любимата Албания

Има ли сфера от живота, в която не си се изявявал и би искал да го направиш?

Ха, странен въпрос. Не мога да отговоря сега. Ще дам един пример обаче.

Преди години си спомням как се обадих на една приятелка да я питам как да си изпържа яйца. Никога през живота си нея бях готвил. Може би 5 или 6 години след този случай се запалих по кулинарията. И днес готвенето ми е една от най-големите страсти!

Няма по-хубаво от това, да се прибера уморен вечер, да сложа лещичката да къкри на котлона, да си пусна джаз, а аз с чашка ракия да седна на любимото си трикрако дървено столче, да запаля пурата си и потъна в магичния свят на книгата която чета в момента.

Това важи за мен и за всички хора: най-хубавото тепърва предстои!

Какво конкретно предстои за теб и какво би си пожелал в началото на новата 2014 година?

Мога да бъда щастлив само ако хората, които обичам и които ме обичат, са здрави и щастливи. Така че бих си пожелал всички мои близки хора да имат успешна година.

А това, което ми предстои, е може би сбъдването на две съкровени мечти – да стана световно известен писател и да подкрепям на живо моя Уругвай на финала на световното на „Маракана”, 64 години след „Чудото от Маракана”:)

Публикации на Георги Бърдаров в Public Republic:
За петата ракия или колко е хубав животът
Дядо
Скъпи полковнико, пише ви една непозната от далечна страна

Рубрики: Frontpage · Графити · За творчеството · Модерни времена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

4 Kоментара за сега ↓

 • Валерия // 27 авг, 2014 //

  Невроятен сте! Пожелавам Ви двете мечти да се сбъднат!

 • Цанка // 29 яну, 2015 //

  Отдавна не съм имала такова преживяване.Вече трудно пия и една ракия,но с Георги стигнах до 5. Майстор,поклон.

 • Росен // 2 яну, 2016 //

  Благодаря!

 • Елена Арнаудова // 5 юни, 2016 //

  Благодаря за радостта и удоволствието, които изпитах, четейки интервюто и материали на Г. Бърдаров. С пожелание за още много такива публикации.
  Е.Арнаудова

Коментирай