Public Republic Art Studio

Още една супергодина за Австрия

1 януари, 2014 от · Няма коментари

Светлана Желева

С тонове култура, балове и рекорден брой туристи австрийците изпращат 2013 г.

wien_3
Снимка: MissMaze

Австрия се радва на рекордни приходи от туризъм и през отминаващата 2013 г.  Не случайно новогодишният поздрав е  Prosit Neujahr!” ( в превод – „Ползотворна да е новата година”!)

За австрийците казват, че  традицията е да се топнат на Дунава за здраве по случай Новата година. Това, което обаче е сигурно, е световно известния концерт на Виенската филхармония, който се предава пряко от над 70 телевизии. Концертите всъщност са три – на 30 и 31 декември 2013 г. и на 1 януари 2014 г., с еднаква програма, но с не съвсем еднакви цени.

Wien_2
Снимка: Alois Staudacher

На първия, който е от 11 часа сутринта, не се допускат правостоящи и билетите за него варират между 130 евро и 380 евро на човек. В навечерието на Нова година – 19.30 ч на 31 декември, се плаща между 25 евро и 720 евро, а на 1 януари – между 30 и 940 евро.

Wien_1
Снимка: Alois Staudacher

Галавечери и концерти са впрочем и най-добрият подарък . В кметството на Виена , празникът на 31 декември стартира в 19 ч, а кувертите започват от 120 евро. В Хофбург Големият бал също е с начален час 19 ч., а билетите от 150 евро бяха намалени на 65 евро. В Palais Ferstel кувертите държат цена от 230 евро, а забавленията са от 19.30 ч.

Виенчани и гостите на столицата посрещат 2014 г. с многобройни сцени на открито, препълнени хотели и изчерпани куверти. Австрия очаква  2 млрд.евро приходи от туристи .  800 хил. бяха на открито в Святата Рождественска нощ, около 1 млн. се очакват да излезнат да празнуват и в нощта на Св. Силвестър , впрочем, толкова бе броя им и миналата Нова година.

schönbrunn
Снимка: Alois Staudacher

Само в седмицата на Адвента (4 седмици преди Рождество Христово-б.а.) Виена е била посетена от 160 хил. туристи от страната и от чужбина, за да се насладят на магнетичното коледно настроение. През ноември броят на нощувките е скочил на 967 хил., което е с 6. 5 на сто повече спрямо миналия ноември.  От януари до ноември хотелирите отчитат 11.6 млн. нощувки, като ръстът е с 3.4 на сто спрямо 2012 г. , а нетният им приход до октомври 2013 г. е бил 422 .2 млн.евро. За цялата година броят на нощувките скача на 12.6 млн.

wien_rathaus
Снимка: Alois Staudacher

Виена се радва на рекордните топли зимни температури, живакът скочи на Бъдни вечер до 19.1 С в Залцбург, докато в провинция Кärnten снегът стигна до метър и зарадва жителите й с истинска зима.

Най-силният ден за търговците традиционно бе 23 декември.

Австрия отчита с 8.6 на сто по-малко брачни церемонии през отиващата си 2013 г., може би лека инфлация и огромни намаления за празниците,като най-доброто време за евтини покупки бе 27 декември.

74 на сто от австрийците посрещат Нова година с коледна елха, а 88 на сто от тях са посрещнали Бъдни вечер със семействата си и само 7 на сто – сами.

79 на сто са спазили традицията, а 9 на сто признават,  че тя  може да се разчупи. 19 на сто са сложили рибно ястие, като предпочитанията са били за шарана – 9 на сто. Със студени предястия и братвурст са посрещали заклетите месоядци – 10 на сто, като са си угаждали най-вече със шницел – 2 на сто и със  фондю – 7 на сто.

В дните между Коледа и Нова година австрийците направиха и класация и излъчиха  100-те най-известни лекари и зъболекари. Най-добрият пластичен хирург е от Klagenfurt- dr.Peter Durnig, най-успешното  джипи – dr.Gregor Timmel, най-сръчният зъболекар – dr.Tomas Pawlowski и най-безупречният  очен лекар – dr.V.Derhartunian, са от Виена. Признат за № 1 като АГ-специалист е dr. Alexander Just  St.Pölten, а педиатърът, при който всички искат да лекуват децата си е dr. Marta Mayrhofer от Wilhering. За съжаление, в класацията няма нито едно българско име.

Съвсем наскоро във Виена отвори врати и една нова български галерия – „Вива арт”www.vivaartgallery.com., за която скоро ще ви разкажем. До 4 януари посетителите й могат да насладят на изложбата „Божието дело и човешкият принос”, която е своеобразен микс от българска иконопис и австрийска живопис.

От какво се вълнуваха медиите в Австрия през отминаващата година?

Темите бяха много, но могат да се откроят пролетните наводнения, залели някои провинции на страната, настъплението на рака, а в навечерието на 100-годишнината от Първата световна война – отново прочит на историята, за което свидетелстват лавината от сериозни заглавия, които вече заляха книжния пазар. Иначе  внукът на Фройд- Lucian Freud гостува за първи път на Австрия, а картините му показва Културно-историческия музей на Виена, Mattisse – в Албертина, Оскар Кокошка, Егон Шиле, разбира се отново Климт в Leopold Museum….

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Новини

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай