Public Republic Art Studio

Multimedia Box: Хичкок

2 януари, 2014 от · Няма коментари

Теодора Атанасова

9724001312_2835e11fce
Снимка: pds209

Страхувате ли се от тъмното? Побиват ли ви тръпки, когато вървите по тясна уличка, а някой е зад вас? Представяте ли си понякога как ……

Поне на един от въпросите отговорихте положително, нали? Но интересното е, че вие, тоест ние, всички хора обичаме да ни плашат. Още от малки, когато ни казваха, че под леглото се скрило чудовище, още от тогава страхът ни носи адреналин.

А има хора, които обичат да си играят с нашите страхове, обичат да пречупват реалността дотолкова, че да можем да се почувстваме като на ръба на стръмна скала или в лапите на митично чудовище. Тези хора се забавляват, а ние продължаваме да гледаме филмите и да четем книгите им. Търсим още малко стах, който да влеем във вените си, когато ужасът кара сърцето да тупти толкова силно, че почти да оглушеем от ритъма му…..

Господин Страх

5190438203_c7fdc971ee
Снимка: kate gabrielle

“Гледката на убийства по телевизията помага да се справяме с враждебността си. Ако някой не изпитва никаква враждебност – нека гледа реклами.”
-Хичкок-

Един от главните „виновници” за нашите кошмари си остава основоположникът на жанра психологически трилър – негово величество Алфред Хичкок. Този червенодалест и на пръв поглед добродушен господин е създал едни от най-запомнящите се трилъри на всички времена, които до днес не спират да вълнуват зрителите.

Известният като най-големият майстор на трилъра и съспенса е роден в работнически квартал в Лондон през 1899 година, в не заможно католическо семейство. Въпреки недостигът на финансови средствава, бащата на Хичкок успява да го изпрати в частен йезуитски колеж.

Кой изгаси лампата ….?

Жестокостта, ужасът и страхът, който се корени във филмите му, както споделя той, се дължи на няколко странни случки от детството му.
Още като малко момче Хичкок е оставен от родителите си сам в къщата, докато спи. Събуждайки се в мрака той е ужасен, че е изоставен, а стресът, който предживява не може да забрави цял живот.

В ужас живее и в йезуитския колеж, заради строгите наказания налагани от възпитателите – всеки нарушител получава по три удара с пръчка по ръцете.

“Да те ударят не е толкова ужасно, само очакването е ужасно.”
-Хичкок-

Но случката, която най-много рефлектира върху съзнанието му и оставя траен отпечатък в неговата психика, е престоят му в затвор, организиран от собствения му баща. Когато е на 5 години Хичкок занася бележка на полицейския началник от името на своя баща. Полицаят затваря малкото момче в килията за 5 минути като го заплашва, че ако извърши нещо лошо ще прекара остатъка от живота си зад железните решетки.

Жестокостта от това действие преследва режисьора до края на живота му. Той развива фобия от полицейските слушители, а много сцени от филмите му напомнят на случката от детството му – невинни жертви са хвърлени зад решетките.

Хичкок обича да изследва най-тъмните кътчета от съзнанието на човек. Да си играе с психиката ни като котка с кълбо прежда. Хичкок разплита, прокниква, човърка и рови в съзнанието, докато не стигне до същността на чоещкия стах…..

По пътя

Кариерата на Хичкок започва през 1920, когато е само на 21 години. Той изпитва страст към филмите и книгите, затова вижда голяма възможност да работи като момче за всичко във филмовото студио „Айслингртън студиос” в Лондон. Там той среща и съпругата си – филмовата сценаристка, режисьорка и редакторка Алма Ревил. Те стават изключителен тандем, както в работата, така и в живота. Благодарение на нейния по-голям опит Хичкок придобива знания и умения, а благодарение на своята страст и отдаденост – той развива таланта си.

Така пред 1925 година Хичкок създава първия си филм “The Pleasure Garden” (“Градината на удоволствията”). Филмът се приема добре от критиците, но големият му успех идва с продукцията “The Lodger”(“Наемателят”).

“Дължината на един филм трябва да е директно свързана с издържливостта на пикочния мехур.”
-Хичкок-

Съспенсът

“Психо” е филмът, който без съмнение е един от най-успешните и известни шедьоври на големият режисьор. Излиза през 1960 година. Сюжетът се върти около срещата на секретарката Мериън Крейн (Джанет Лий), която се крие в мотел след като е откраднала пари от своя работодател, и собственика на мотела Норман Бейтс (Антъни Пъркинс), както и последвалите взаимоотношения. Следват загадъчни убийства, които държат зрителя в постоянно напрежение. Филмът е основан върху престъпленията на серийния убиец Ед Грийн.

За мен “Психо” беше голяма комедия. Трябваше да бъде.
-Хичкок-

“Птиците” е още един емблематичен филм от творчеството на Хичкок.

Внезапно. Всичко се случи изведнъж. Птиците… Обърнаха се срещу хората…небето е почерняло от силуетите им, земята е затъмнена от сенките им. Те, птиците, идват … хората са техните жертви. Те, птиците, ще отмъстят! Защо? Никой не каза.

3102200876_dd5a30a745
Снимка: Infrogmation of New Orleans

Вълшебник или вещица?

Въпреки успешните филми, Хичкок така и не е удостоен с най-желаната награда за всеки артист от филмовата индустрия – златният Оскар. Това за пореден път доказва как (не винаги) добри режисьори получават този приз. Според някои, наградата не може да присъдена на майсторът на съспенса, заради огромното количество убийства, жестокост и насилие във филмите му.

Хичкок обаче никога не поглежда отвъд жанра трилър и продължава да създава едни едни от най-смразяващите кръвта продукции в историята на киното. Затова, без съмнение, е всепризнат от милиони хора по света!

“Дори провалите ми носят пари и се превръщат в класики година след създаването им.”
-Хичкок-

10340757054_871fe0b55d
Снимка: pds209

Търсите още от Света на Хичкок?

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Модерни времена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай