Public Republic Art Studio

Книги от един панаир

31 декември, 2013 от · Няма коментари

books2

Снимка: libookperson

Велемир Димитров на 12 години

Панаирът на книгата за мен е дългоочакван празник. Няколко дни преди откриването му вече съм планирал посещенията и съм уведомил приятелите си. Не че не можем и че не се срещаме на други места, но съвсем различно е, когато това става в присъствието книгите. Те са нови, бляскави, шептят „купи ме, купи ме, чети ме, чети ме“.

Щом пристигнем, първата ми работа е да изтърча до таблото, на което е дадено местоположението на всеки щанд. Като уточня всичко, хуквам към любимите ми издателства – „Артлайн студиос“, „Кръгозор“ (където ми се искаше да купя всичките книги на Юлия Спиридонова – Юлка, но за жалост вече ги имах и ги бях препрепрепрепрочел за кой ли път) и „АРХОНТ-В“.

Още на мига си купих „Скълдъгъри Плезънт: Царството на Злото“ от Дерек Ланди и „В черно като полунощ“ на Тери Пратчет. Направих едно приятно откритие – литературния жанр „книга-игра“. Купих си „Пътят на тигъра-отмъстител“ от Марк Смит и Джейми Томсън. Към нея получих бонус една книга-игра на старо, а после ми дадоха за подарък още една.

Освен традиционните щандове този път имаше и нещо ново и много примамливо: двете фентъзи свърталища „Розата и Бодилът“ и „Жадната кама“, лечебница и сборище на вълшебства. Та нали хубавата книга е вълшебен лек!

Специален гост на тазгодишния панаир беше руската столица Москва. За събитието бяха пристигнали и две много симпатични руски писателки – Наталия Соколовская и Елена Усачова (Усачёва). Първата пише за възрастни, а втората – за деца и за възрастни, които не искат да забравят, че са били деца.

С голямо вълнение се запознах с Елена Усачова, тъй като вече бях чел някои от нейните страшни истории (така наречените страшилки) и тийнеджърски романи. С нея се срещнахме няколко пъти и нито веднъж не й се размина, без да ми даде автограф J.

На руския щанд имаше много и различни заглавия. Купих си „Концерт для черного колдуна“ („Концерт за черния магьосник“) от Елена Усачова и „Здесь вам не причинят никакого вреда“ („Тук няма да ви причинят никаква вреда“) от Андрей Жвалевский и Игор Митко (Игорь Мытько). Жвалевский е известен и като автор на няколко книги за Пори Хатър (да не се бърка с Хари Потър!).

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай