Public Republic Art Studio

Оля Стоянова и Йордан Ефтимов са отличените с наградата за поезия “Иван Николов”

22 декември, 2013 от · Няма коментари

ivan nikolov plaket13
Снимка: Яница Радева

Тричленно жури в лицето на Биляна Курташева, Марин Бодаков и Пламен Дойнов отличи Оля Стоянова (“Улица Щастие”.Пловдив: Жанет 45, 2013) и Йордан Ефтимов (“Сърцето не е създател”.София: Смол Стейшънс Прес, 2013 ) с националната награда за поезия “Иван Николов”.

Божана Апостолова връчи и две лични “награди на издателя” на поетите Иво Рафаилов (“Изброими изкушения”.София: Пергамент, 2013) и Крум Филипов (“Воден знак”.Пловдив: Жанет 45, 2013).

ivan nikolov plaket
Снимка: Яница Радева

В началото на церемонията, водена от Юрий Дачев, беше излъчен филма “Наградите – отвъд” на режисьора и поет Крум Филипов и оператора Иван Палейков. Филмът е създаден специално за събитието и връща спомена за поета Иван Николов и носителите на едноименната награда, които вече не са между живите – Христо Фотев, Вера Мутафчиева, Калина Ковачева, Константин Павлов, Иван Динков и др.

biliana kurtasheva predsedatel na jurito
Снимка: Яница Радева

Националната награда за поезия „Иван Николов“ се връчва от 1994 г. в навечерието на Коледа. Първият поет, отличен с този приз, е Христо Фотев, а в последвалите години до неговото се нареждат имената на поети като Константин Павлов, Георги Борисов, Екатерина Йосифова, Георги Господинов, Силвия Чолева и др.

ivan nikolov nagrajdavane olia stoianova -iordan eftimov-bojana apostolova
Снимка: Яница Радева

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай