Public Republic Art Studio

“Улица “Щастие” – Оля Стоянова

1 декември, 2013 от · Няма коментари

big-Ulitza-Shtastie-web

Тези дни със знака на издателство „Жанет-45” излезе стихосбирката „Улица „Щастие“ на Оля Стоянова. В нея тя събира стихове, писани през последните 10 години.

Оля Стоянова е журналист, поет, пътешественик. Заедно със съпруга си Живко Джаков е автор на „Пътеводител на дивите места“, в който събират на едно място истории и фотографии за красиви и непознати места у нас – скални църкви и пещери, изоставени села, светилища и върхове. Те пишат „Пътеводител на дивите места” в продължение на 15 години, като през цялото време колекционират диви места.

Част от тези места могат да се открият и в „Улица „Щастие“. Оля Стоянова казва, че улица „Щастие“ наистина съществува. На нея има само една ниска къща, в краен квартал на София – кучетата махат опашки пред прага, а децата се смеят.

Поезията обаче има странни маршрути – минава през Самарканд в Централна Азия и се отбива в Прага, прескача до Истанбул и Дрезден, спира се на някой връх горе в планината или чака на спирка на Лъвов мост.
Но това не е книга за щастието. Тези стихове питат как се трупа умора, как се внимава за малките жестове, как назряват конфликтите или къде намираме основание, за да продължим.

Оля Стоянова е автор още и на сборника с разкази „Какво сънуват вълците“. Има издадени три стихосбирки – „Фотографии“, Проза“ и „Пътна карта“, както и един роман – „Лични географии“. Докторант в Софийския университет. Носител на отличия за поезия, проза, журналистика и драматургия.

Миналата година спечели първа награда в конкурса за пиеса на абсурда „Наум Шопов“, след това взе първа награда за драма в конкурса „Петър Ковачев“ и спечели голямата награда на театър „София“ за съвременна пиеса.

Тази година взе Наградата за авторска детска драматургия на фестивала „Михаил Лъкатник“ и първа награда за поезия „Сирак Скитник“. През януари 2013 г. беше премиерата на първата й пиеса – „Малки ритуали за сбогуване“ в Благоевградския театър. Есента започват репетициите на друга нейна пиеса в театър „София“.

Кристин Димитрова „Стиховете на Оля са лаконични. При тях като че ли видимите следи на стила са премахнати, разкрасяването е забранено. Именно при този аскетизъм в подхода към текста се получава най-запомнящото се качество в стиховете на Оля: там всяка дума тежи.“

Стихосбирката на Оля Стоянова беше номинирана за наградата „Николай Кънчев“, която поетесата Федя Филкова ще връчи на 6 декември т.г. от 18.00 часа в изложбената зала на галерия „Средец” на Министерството на културата (бул. „Ал. Стамболийски” № 17) на празника Поетичен Никулден 2013 в рамките на Софийския международен панаир на книгата 2013.

  Издателство „Жанет – 45“
  Заглавие: Улица „Щастие“
  Автор: Оля Стоянова
  Редактор: Екатерина Йосифова
  Оформление: Кирил Златков
  Жанр: Поезия
  Корична цена: 11.00 лв.
  Брой страници: 86

  За допълнителна информация:
  Janet 45 Print and Publishing
  Trade Department Sofia 19 Iskarsko Shose Blvd.
  0882 410 041 Гергана Георгиева
  0887 750 840 Ива Лалова

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

 • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай