Public Republic Art Studio

Божана Апостолова: ” За мен поезията е най-високото словесно изкуство”

30 ноември, 2013 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Наталия Николаева с поетесата и издател Божана Апостолова

bozhana_apostolova

Организираният за деветнадесети път от издателство „Жанет 45“ национален конкурс за поезия „Иван Николов“ беше повод за това интервю с Божана Апостолова.

ivan-nikolov

Наградата за 19-ото издание на Националния конкурс за поезия „Иван Николов“ е 10 000 лв. и плакет от художника Христо Гочев.

Да, вярно. Плакетът на Христо Гочев е изискан, оригинален, внушаващ респект и уважение към поезията и към поета Иван Николов. А сумата е 10 000 лв., за да може заслужилият тази награда да твори поне една година спокойно, а не да живурка мизерно.

Защо такъв сериозен акцент върху поезията?

Защото за мен това е най-високото словесно изкуство, а и самият Иван Николов е преди всичко поет.

Като имаме предвид, че първият носител на тази награда е Христо Фотев, какво си пожелава издателство „Жанет 45“ във връзка с този конкурс? Каква е целта на издателството, като подкрепя съвременната българска поезия?

Дай Боже да се появят и други поети на нивото на Христо Фотев – толкова земен, човешки, топъл и нежен. А целта на издателството е да открива и поддържа нови таланти. Убедена съм, че нашата нация ражда такива.

В личен и професионален план какво би донесло удовлетворение на Божана Апостолова в този конкурс?

Достатъчна ми е радостта и удоволствието, че мога да отдам съответната почит на един истински творец, какъвто бе Иван Николов.

Как избрахте журито на конкурса за 2013 г. с председател – Биляна Курташева и членове – Марин Бодаков и Пламен Дойнов? Какво беше важно за Вас?

Всяка година сменям журито. Стремя се членовете му да са добри познавачи на поетичното изкуство и нито за момент не им се меся в преценките и решенията. Отделно от това връчвам и една награда на издателството за стихосбирка, която най-много е допаднала на мен.

Колко сборника с поезия издава „Жанет 45“ средно за една година?

Зависи, обикновено издаваме около 20-25 стихосбирки годишно. А ако включим и книгите със стихове за деца, бройката ще надхвърли 30.

Интересна ли е съвременната българска поезия за западните читатели според досегашния опит на издателството?

Не съм правила специални проучвания по този въпрос. Но си мисля, че истинската поезия, преведена майсторски, ще се хареса на всеки любител на поезията. За пример бих дала Георги Господинов, чиито стихове са преведени в много страни.

Смятате ли, че в България има засилен интерес към писането на поезия? А какви са Вашите впечатления като издател – чете ли се поезия повече от преди?

За жалост, не се чете повече поезия, отколкото преди, но се пише наистина много. Звучи като парадокс, но е така. Лично мен това не ме смущава. Самото писане на поезия (дори когато не е дотам сполучлива) е духовно занимание.

Кои поетични книги да очакваме от „Жанет 45“ до края на 2013-а и в началото на 2014 година?

До края на 2013-а ще излязат новите стихосбирки на Мария Донева („Шепа лъскави череши“), Димитър Ганев („Никол слиза по стълбите“) и Катя Белчева („Светлината си тръгва на пръсти“).

За първото тримесечие на 2014 година сме подготвили за печат стихосбирки на българските поети Георги Николов, Ивайло Добрев, Иван Брегов, Венцислав Стайков, Антоанета Николова и на испанския поет Хуан Антонио Берниер.

С финансовата подкрепа на Община Пловдив и по общ проект с побратимения с Пловдив немски град Магдебург подготвяме за печат Антология с проза и с 500 стиха на техни автори, като от своя страна колегите от Магдебург ще издадат антологията „Литературен Пловдив“.

Но ние работим в движение, тъй като всеки ден получаваме ръкописи и не бихме искали да ги задържаме

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Модерни времена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай