Public Republic Art Studio

Проблемът на деня: В(из)лязох ли във (от) ИНТЕРНЕТ?

19 ноември, 2013 от · Няма коментари

Проблемът на деня: В(из)лязох ли във (от) ИНТЕРНЕТ?

3185202042_059b9623d9
Снимка: massimobarbieri

Сутрин е. Прозявам се и разтърквам очите си. Надигам се леко и първата ми мисъл е – Фейсбук. Дали за да се разсъня, или да видя имам ли ново съобщение, известие или покана за приятелство. Все пак всичките ми приятели са там и аз трябва да бъда, иначе как ще разберат колко калории изгорих снощи във фитнеса?

Интернет зависимостта е официална психологична диагноза в Корея, Тайван и Китай. А неофициална – може би на всякъде. Дали да се радваме, че днес нещото, към което сме пристрастени не е алкохолът или наркотиците? Или трябва да се притесняваме, че изпитваме симптоми на състояние близко до абстиненция без днешната доза интернет?

Обнових си статуса, трети път за пази сутрин, и вече мога да стана най-накрая от леглото. Оставям лаптопа на бюрото, където му е мястото, но не ми е удобно да се пресягам постоянно. Тъкмо слагам четката за зъби в устата си и го чух, получих известие, за малко да се спъна в прага, но когато пристигнах благополучно, фейсбукът ме уведоми, че трима души са харесали новото ми състояние!

like
Снимка: smemon

Според някои учени, хората с повече приятели във фейсбук имат уголемена част на мозъка, която отговаря за социалните взаимоотношения. Шокиращо! Частите на мозъка пък отговорни за речта, сетивата, емоциите са по-малки с от 10 до 20% при интернет маниаците.

Интернет! Фейсбук! Туитър! Това не е липса като обикновените липси. Това е липса на забавление, на сигурност, празнина, запълваща се от прекараното време в мрежата. Всеки човек има една такава „лека” зависимост живота си. Дали това променя живота ни? Със сигурност, но до какво степен, е друг въпрос.

Крием се, крием се зад стени, крием се зад маски, крием се от себе си, крием се от другите.
Нямаме лица, а фейсбук профили. Нямаме снимки за спомен, имаме снимки за фейсбук. Няма я онази романтична вечерна среща с роза на пейка, а само фейсбук съобщение, от три думи с пропусната буква, отговарящи на часа.

10591210336_1a4a7343a8
Снимка: [email protected]

Хапнах, изкъпах се и се лакирах. След това си писах с 5-6 души. Колежката от офиса си е обновила статуса, значи съм закъсняла. Чудя се колко страници с мисли и цитати трябва да отворя, за да намеря някоя „яка” мисъл. А, ето! Това е! Няма нужда да пиша чия е, всички приятели ме познават, със сигурност ще разберат, че съм я „измислила”. Пък и тоя Хорхе Букай не е толкова известен! Постави, запиши – сега остава само да чакам лайковете!…

Превенция! Или още пагубен ефект върху пълноценността на човешкия живот. В интернет бягаш от емоциите си, от себе си, живееш в режисирана от тебе сцена, на зле изигран късометражен филм. Мислиш си, че избираш правилната актриса и точно място, но после се оказва, че операторът не гледа през твоите очи.

8626207457_93392a4e47_o
Снимка: pixfav

Мислех днес да се видя със сестра ми, но стана късно, ще ѝ звънна утре. А, не, защо да и звъня? Нали има фейсбук, ще мога да й пратя дори целувка със сърчице.

Осмислете времето си, не го хабете за неща, които не ви носят духовно израстване и пълно щастие. Все пак и тази статия е тук – в интернет! Преоткрийте истинския живот!

Рубрики: Frontpage · Графити

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай